Csökkenti a gyulladást a szervezetben, erősíti az immunrendszert: ezek a cink legjobb forrásai

Változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhető a szervezet cinkszükséglete.

kendermag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cink a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, ami több mint kétszáz enzim működésében játszik fontos szerepet. Részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, a vércukorszint szabályozásában, a normál DNS-szintézisben, illetve a sejtek védelmében is.

Támogatja az immunrendszert, a sebgyógyuláshoz, az ízérzéshez és a szagláshoz is elengedhetetlen. Csökkenti a krónikus gyulladást okozó oxidatív stresszt és egyes gyulladást okozó fehérjék szintjét a szervezetben. A cink esszenciális tápanyag, tehát táplálkozás útján kell bejuttatni a szervezetbe. Változatos étrenddel a szükséglet általában fedezhető.

A cink természetes forrásai

Nemzetközi ajánlások szerint egészséges felnőtt nők esetében a napi cinkszükséglet 8 milligramm, férfiaknál 11 milligramm. Terhesség és szoptatás alatt megnő az ajánlott mennyiség. Az igény kiegyensúlyozott táplálkozással többnyire fedezhető, a szigorú, fehérjeszegény diétát folytatók, a felszívódási zavarral, emésztő szervrendszeri betegséggel élők szembesülhetnek hiánnyal. A cinkhiányra hajhullás, hasmenés, látásproblémák, a szag- és ízérzés zavarai hívhatják fel többek között a figyelmet. A következő táplálékok segíthetnek a cinkszükséglet fedezésében.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük