Napi hány hajszál elveszítése számít kórosnak? Betegséget is jelezhet
A hajhullást többek között gyulladás, tápanyaghiány vagy pajzsmirigybetegség is okozhatja.

hajhullas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hajhullás bizonyos kereteken belül teljesen természetes folyamat, amelyet akár az időjárás vagy a genetika is befolyásolhat, de komolyabb problémák első tünete is lehet. 

Számszerűen pontosan emiatt nehéz meghatározni, hogy meddig nem jelent gondot a hajhullás, van, aki szerint naponta 40-60 elvesztett szál a normális, mások a napi 100-130 hajszál kihullásánál húzzák meg a határt, efölött már kórosnak számít a probléma. Általánosságban igaz, hogy a foltokban, csomókban hulló, a látványosan ritkuló hajkoronánál és a hirtelen, indok nélkül erősödő hajhullásnál érdemes gyanakodni, hogy egészségügyi probléma kialakulása áll a háttérben.

Vas- és cinkhiányt jelezhet

A megnövekedett hajhullás sokszor egészen egyszerűen tápanyaghiányt jelez, a leggyakoribb problémák közé tartozik a vashiányos vérszegénység és a cinkhiány.

A vashiány vérszegénységhez, a sejtek oxigénellátási zavarához vezethet. Anémia esetén további tünetként merül fel többek között a fáradékonyság, a sápadtság, a hideg végtagok, a szívdobogásérzés és a torokszorítás, így együttes jelentkezésüknél érdemes kérni egy laborvizsgálatot a vasszintre vonatkozólag vagy egy otthoni gyorsteszttel kideríteni a problémát.

A cinkhiányt a helytelen étkezés és a felszívódási zavarok is okozhatják, a cink elsősorban az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges. Ha ez áll a háttérben, a haj hullása és töredezése mellett a fejbőr viszketése, pattanásos vagy ekcémás bőr, étvágytalanság, hasmenés, gyakoribb megfertőződés, hangulatingadozás, koncentrációzavar is felléphet. Egy laborvizsgálattal a cinkhiány is hamar kideríthető.

Gyulladás a háttérben

A hajhullásért akár a szervezet gyulladásos folyamatai is felelősek lehetnek, előfordul, hogy egy egyszerű fogászati probléma vagy egy arcüreggyulladás, esetenként pedig egy belső szervi gyulladás okozza a tünetet. Ilyenkor jellemzőbb a foltokban tapasztalható hajvesztés. A gyulladás esetén hőemelkedés, alvászavar, hangulatingadozás és fáradtság is felléphet, ám egy CRP-vizsgálat segít feltérképezni a problémát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Pajzsmirigyprobléma is lehet ok

A pajzsmirigyhormonok nem megfelelő termelődése az élet számos területére kihat. Az alulműködés jellemző tünete többek között a hajhullás, de sok esetben számolni kell lassuló anyagcserével, elhízással, csökkent libidóval, hideg végtagokkal és kiszáradó bőrrel, valamint fáradtsággal, ingerlékenységgel, alvászavarokkal is.

A probléma ugyancsak kiderülhet a hormonok laborvizsgálatával: a pajzsmirigy-stimuláló TSH-szint felmérésére akár otthoni gyorsteszt is kapható, de gyanú esetén érdemes a T3- és a T4-szintet, azaz a trijód-tironin és a tiroxin hormonokat is megnézetni.

Egy ritkább autoimmun betegség

A súlyosabb foltos hajhullás hátterében egy autoimmun betegség is állhat, az alopecia, mely akár a szemöldökön és a testszőrzeten is megmutatkozhat. Az immunrendszer e folyamat során tévesen saját sejtjeit, jelen esetben a haj- és szőrtüszőket támadja, amely miatt akár nagy csomókban is eltűnhet a fej egy részéről a haj. A betegség önmagában is nagyon látványos, de ritkán a körmök vékonyodása is velejárója. Első lépésként a szervezet gyulladásos folyamatait térképezik fel ilyenkor az orvosok, csak azután történik meg a pontos diagnózis.

A pajzsmirigybetegség tünetei az arcon

A látható tünetek, például néhány apró változás a testen egyértelműen jelzi a pajzsmirigy megbetegedését. Sokkal könnyebben kiszúrható, mint az ember gondolná.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük