10 gyulladáscsökkentő gyógynövény: teaként fogyasztva is hatékonyak a betegségek ellen
Az akut és krónikus gyulladások enyhítésére is bevethető a gyógynövények ereje.

zsalya-tea
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az akut gyulladás az immunválasz része, ám nemcsak a betegség velejárójaként ismeretes, krónikussá válva a szervezetben maga is egészségügyi zavarok kialakulásához vezethet, vagy súlyosbíthatja a már fennálló tüneteket, súlyos szövődményekhez is hozzájárulva akár a légutakban, az ízületekben vagy az emésztőrendszerben.

A gyulladás mértékét a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy az egészségtelen táplálkozás is növelheti, a probléma enyhítésében ezért nélkülözhetetlen az életmódbeli tényezők újragondolása. Súlyos krónikus gyulladás esetén az orvos által előírt terápia, például szteroidkészítmény-kúra lehet szükséges.

Gyulladáscsökkentő gyógynövények

Az enyhe tünetek enyhítésére, a tartós gyulladások mértékének csökkentésére és az akut fellángolások megelőzésére a gyógynövények ereje is segítségül hívható. Akár a felső légutakat, akár a szájüreget, az emésztőrendszert vagy a mozgásszerveket érintő betegségről van szó, a gyógyteakúrák valamelyest mérsékelhetik a problémákat. Nem múló vagy fokozódó tünetek esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki megfelelő kezelést javasolhat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük