Rejtett gyulladások a szervezetben: 7 tünet, ami leleplezi őket

Bizonyos tünetek a szervezetben zajló rejtett gyulladásra utalhatnak.

Gyulladás tünetei a szervezetben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szervezetben kialakult gyulladást számos betegséggel hozzák összefüggésbe.

De milyen tünetek jelzik a kialakulását, és mit lehet tenni, ha valaki arra gyanakszik, hogy őt is érintheti? Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa adott választ kérdéseinkre.

Gyulladás okai a szervezetben

A gyulladás a védekező mechanizmusok bekapcsolódása. Részeként több kisebb alrendszer lép működésbe a szervezetben, például sejtpusztító, a sejteket a helyszínre toborzó, a célt kijelölő, végrehajtó és ellenanyagok kezdenek megjelenni, de egyidejűleg gyulladáscsökkentő termékek is megjelennek. Általában az immunrendszer valamilyen okból létrejött aktivizálódása váltja ki. 

GettyImages-1334087536

A gyulladás tünetei

Eredeti meghatározása szerint, melyet ezer éve így használnak az orvosi berkekben: a pír, a melegség, a fájdalom és a funkciócsökkenés. A szervezetben lévő krónikus gyulladásra utalhatnak a következő tünetek:

 • megmagyarázhatatlan kimerültség, erős fáradtságérzet,
 • hőemelkedés,
 • izomfájdalom, gyengeség és merevség,
 • fejfájás,
 • hányinger, emésztési zavarok,
 • álmatlanság,
 • akaratlan fogyás.

Akut gyulladás esetén, ha a kiváltó ok például egy bakteriális fertőzés, az érintetteknél intenzívebb panaszok jelentkezhetnek:

 • magas láz, hidegrázás,
 • gyors pulzus,
 • verejtékezés, 
 • nehézlégzés,
 • szédülés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Így lehet kivizsgálni

A gyulladás során a C-reaktív protein (CRP) szintje megemelkedik a vérben, ezt ki lehet a laboratóriumi vizsgálatokkal mutatni. Fertőzés esetén a CRP értéke pár óra leforgása alatt akár tízszeresére vagy százszorosára is emelkedhet. Ez az érték a gyógyulás ütemével együtt fokozatosan le is csökken. Krónikus betegségek esetén azonban tartósan magas maradhat.

Dr. Kádár János kiemelte, hogy az emelkedett CRP-értéknek több oka lehet: fertőzés, autoimmun betegségek (például rheumatoid arthritisz) vagy daganatos elváltozás. A CRP-szint emelkedése csak arra utal, hogy a szervezetben valahol gyulladás jött létre. A gyulladás helyéről azonban a magas CRP-érték semmit nem árul el. A laboreredmény tehát önmagában nem, csak a többi vizsgálati lelettel és a beteg panaszaival összevetve ad iránymutatást a diagnózishoz.

GettyImages-1404395066

Hogyan kezelhető?

Ha a vérvétel a szervezetben gyulladást mutat, akkor meg kell keresni a kiváltó okát, majd ennek megfelelően kezelni. Ha a gyulladás a gyógyulást segíti, akkor nem szabad gyógyszerekkel mindenáron elnyomni, ha viszont olyan mértékű, hogy önmagában is veszélyeztető, és kárt okozhat, akkor gyulladáscsökkentőkkel lehet mérsékelni. Az autoimmun betegségek esetén kifejezetten hasznos a gyulladás mérséklése, ilyenkor az immunrendszer működését elnyomó készítmények szedésére is szükség lehet. 

5 mindennapos dolog, ami csökkenti a gyulladást a szervezetben

A bélflóra egyensúlyának felborulása az egész szervezetre hatással van. Így kerülheted el a kellemetlenséget.

5 mindennapos dolog, ami csökkenti a gyulladást a szervezetben: a bélflóra egyensúlyát állítják vissza

A bélflóra egyensúlyának felborulása az egész szervezetre hatással van. Így kerülheted el a kellemetlenséget.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük