Rejtett gyulladások a szervezetben: 7 tünet, ami leleplezi őket
Bizonyos tünetek a szervezetben zajló rejtett gyulladásra utalhatnak.

GettyImages-1215381883
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezetben kialakult gyulladást számos betegséggel hozzák összefüggésbe.

De milyen tünetek jelzik a kialakulását, és mit lehet tenni, ha valaki arra gyanakszik, hogy őt is érintheti? Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa adott választ kérdéseinkre.

Gyulladás okai a szervezetben

A gyulladás a védekező mechanizmusok bekapcsolódása. Részeként több kisebb alrendszer lép működésbe a szervezetben, például sejtpusztító, a sejteket a helyszínre toborzó, a célt kijelölő, végrehajtó és ellenanyagok kezdenek megjelenni, de egyidejűleg gyulladáscsökkentő termékek is megjelennek. Általában az immunrendszer valamilyen okból létrejött aktivizálódása váltja ki. 

GettyImages-1334087536

A gyulladás tünetei

Eredeti meghatározása szerint, melyet ezer éve így használnak az orvosi berkekben: a pír, a melegség, a fájdalom és a funkciócsökkenés. A szervezetben lévő krónikus gyulladásra utalhatnak a következő tünetek:

 • megmagyarázhatatlan kimerültség, erős fáradtságérzet,
 • hőemelkedés,
 • izomfájdalom, gyengeség és merevség,
 • fejfájás,
 • hányinger, emésztési zavarok,
 • álmatlanság,
 • akaratlan fogyás.

Akut gyulladás esetén, ha a kiváltó ok például egy bakteriális fertőzés, az érintetteknél intenzívebb panaszok jelentkezhetnek:

 • magas láz, hidegrázás,
 • gyors pulzus,
 • verejtékezés, 
 • nehézlégzés,
 • szédülés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Így lehet kivizsgálni

A gyulladás során a C-reaktív protein (CRP) szintje megemelkedik a vérben, ezt ki lehet a laboratóriumi vizsgálatokkal mutatni. Fertőzés esetén a CRP értéke pár óra leforgása alatt akár tízszeresére vagy százszorosára is emelkedhet. Ez az érték a gyógyulás ütemével együtt fokozatosan le is csökken. Krónikus betegségek esetén azonban tartósan magas maradhat.

Dr. Kádár János kiemelte, hogy az emelkedett CRP-értéknek több oka lehet: fertőzés, autoimmun betegségek (például rheumatoid arthritisz) vagy daganatos elváltozás. A CRP-szint emelkedése csak arra utal, hogy a szervezetben valahol gyulladás jött létre. A gyulladás helyéről azonban a magas CRP-érték semmit nem árul el. A laboreredmény tehát önmagában nem, csak a többi vizsgálati lelettel és a beteg panaszaival összevetve ad iránymutatást a diagnózishoz.

GettyImages-1404395066

Hogyan kezelhető?

Ha a vérvétel a szervezetben gyulladást mutat, akkor meg kell keresni a kiváltó okát, majd ennek megfelelően kezelni. Ha a gyulladás a gyógyulást segíti, akkor nem szabad gyógyszerekkel mindenáron elnyomni, ha viszont olyan mértékű, hogy önmagában is veszélyeztető, és kárt okozhat, akkor gyulladáscsökkentőkkel lehet mérsékelni. Az autoimmun betegségek esetén kifejezetten hasznos a gyulladás mérséklése, ilyenkor az immunrendszer működését elnyomó készítmények szedésére is szükség lehet. 

5 mindennapos dolog, ami csökkenti a gyulladást a szervezetben

A bélflóra egyensúlyának felborulása az egész szervezetre hatással van. Így kerülheted el a kellemetlenséget.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük