Duzzadt, kipirult bőr, sárgás, viszkető foltok: megtévesztő tünetekkel jelentkezhet a seborrheás dermatitisz

A seborrheás dermatitisz nem mindig jelentkezik egyértelmű tünetekkel, pedig a pontos diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez.

Seborrheás dermatitisz tünetei az arcon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az érintettek nem mindig tudják, mi okozza a korpaszerű lemezkéket, a sárgás, viszkető foltokat a bőrükön, hiszen a seborrheás dermatitisz akár a pikkelysömör tüneteivel is összekeverhető.

Többek közt a pontos diagnózis miatt is fontos a bőrgyógyászati ellátás, ráadásul, ahogyan azt dr. Rózsa Annamária, Dermatica bőrgyógyásza hangsúlyozza, gyerekeknél és felnőtteknél más-más kezelés lehet szükséges.

Seborrheás dermatitisz tünetei

A seborrheás dermatitis valójában gyulladásos állapot, ami elsősorban a fejbőrön okoz tüneteket, de gyakran érinti az arcot, főleg a szemöldökök közötti területen és az úgynevezett nasolabialis redőben az orr és a száj mentén, a mellkast és ritkábban a hátat is. Jellemzői a zsíros, sárga foltokon, a keményebb, fehér lemezkék, a duzzadt, kipirult bőr és esetenként az égő viszketés. 

seborrheas

Azért is téveszthető össze a pikkelysömörrel, mert a pikkelysömör is okozhatja kemény, fehér, korpaszerű lemezkék megjelenését. A hajas fejbőrön megjelenő tünetek közt a legfőbb különbség, hogy a psoriasis megjelenése lehet porszerű és ezüstös felszínű, míg a seborrheás dermatitisz sárgás és a felszíne zsírosnak érződik. Ezen túl a psoriasisos területek melletti bőrfelület tipikusan száraz, míg ez nem igaz a másik betegség esetén.

Időről időre kiújulnak a tünetek

A seborrheás dermatitisznek egyelőre nem ismert a pontos kiváltó oka, de a genetikai meghatározottság könnyen tetten érhető. Kisbabáknál már 6-12 hónapos kor között jelentkezhetnek a tünetek, amelyek később, a hormonális változások időszakában, vagyis a kamaszkorban gyakran visszatérnek.

Felnőttek esetében is megfigyelhető, hogy időről időre kiújul a probléma, ezért az erre hajlamosoknál hasznos lehet a megelőző kezelés, a bőrgyógyász által ajánlott termékek használatával. Az is megfigyelhető, hogy bizonyos környezeti hatásokra „tévesen” reagálhat az immunrendszer, ami a seborrheás dermatitisz fellobbanásához vezethet. Ilyen hatások lehetnek többek közt

  • egyes tisztálkodó szerek, tisztítószerek, mosószerek,
  • száraz levegő,
  • a bőrön lévő mikroorganizmusok,
  • hormonális változások.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ugyancsak tapasztalat, hogy az immunrendszerre ható betegségek és az idegrendszeri betegségek is felerősíthetik a tüneteket.

A kezelés a tünetektől és az életkortól is függhet

- A seborrheás dermatitisz önmagában nem gyógyítható meg teljes mértékben, a tünetek azonban jelentősen csökkenthetők, sőt a tünetmentesség is elérhető. Enyhe tünetek esetén lokális gyulladáscsökkentő kezelés javasolt, súlyosabb és nem múló tünetek esetén szükséges az orvosi diagnózis és kezelés. E tekintetben pedig nincs egyetlen jó megoldás, hiszen például más ajánlható a gyerekeknek, a kamaszoknak és a felnőtteknek. Utóbbi két csoportnál a fejbőrön jelentkező tüneteknél főként a szelén-szulfid-, a szalicilsav- és a kéntartalmú samponok jöhetnek szóba, de ha például a háttérben gombás fertőzés merül fel, akkor természetesen ezt kell megszüntetnünk - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, Dermatica bőrgyógyásza.

GettyImages-177636281

- A betegség súlyos, fellángoló fázisában sokszor szükséges vényköteles szereket is felírnunk. Elsősorban felnőtteknél lehetnek hasznosak ilyen esetekben a lokális szteroidtartalmú készítmények, amelyek erőteljesen képesek visszaszorítani a gyulladást. Összességében tehát sokat tudunk segíteni az esztétikailag zavaró és esetleg kínzó tüneteken, a fellángolások megakadályozásában, illetve a jó állapot stabilizálásában.  

8 étel, ami gazdag niacinban

Bőrgyulladást, álmatlanságot is okozhat a niacin, azaz a B3-vitamin hiánya. Hatékonyan támogatja az idegeket, csökkenti a vérnyomást.

Bőrgyulladást, álmatlanságot is okozhat a hiánya: 8 étel, ami gazdag niacinban

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük