Bőrgyulladást, álmatlanságot is okozhat a hiánya: 8 étel, ami gazdag niacinban

A niacin, azaz a B3-vitamin hatékonyan támogatja az idegeket, csökkenti a vérnyomást.

borso petrezselymes pesto
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A niacin, más néven a B3-vitamin a szervezet számára rendkívül fontos mikrotápanyagot jelent, amely elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, a sejtek védelméhez, illetve az idegrendszer, az emésztőrendszer zavartalan működéséhez is. 

A B3-vitaminból az ajánlott bevitel egészséges, tápanyag-felszívódási zavarban nem érintett felnőttek számára 16 milligramm körül van az 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete szerint. Szerencsére a tudatosan összeállított, változatos élelmiszerekből kialakított étrenddel könnyűszerrel fedezhető ez a szükséglet.

Niacinban gazdag ételek

A niacin hiánya megfelelően vegyes, nem egyoldalú táplálkozás mellett ritka, erről árulkodhatnak a hangulatzavarok, a fejfájás, a megmagyarázhatatlan eredetű kimerültség, a koncentrációzavar, a memóriaproblémák, az álmatlanság és a bőr gyulladásos tünetei is.

Érdemes hangsúlyosan figyelni a bevitelére vegán étrendet követőknek, emésztőrendszeri, felszívódási zavarokkal élőknek, a dohányzóknak és a gyakori alkoholfogyasztóknak, az alultápláltaknak, továbbá elégtelen koleszterinszint, várandósság, szoptatás, illetve túlzott stressz esetén. Vízben oldódó vitamin lévén a szervezetből vizelettel ürül, túladagolása nagyon ritkán fordul elő, olyankor viszkető bőrpír, erős szívdobogás, szédülés vagy emésztőszervi gond merülhet fel.

(Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük