Bőrtünetek, amiket bőrrák vagy pikkelysömör is okozhat: a foltok helye is sokat elárul
Pikkelyes folt, megvastagodott bőr, vérzés - a pikkelysömör és a bőrrák egyes tünetei hasonlóak lehetnek, ami akár ijesztőnek is tűnhet.

GettyImages-849442822
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pszoriázisnak és a bőrráknak is több fajtája ismert, és ezek közül néhánynak vannak hasonló tünetei, amelyek bizonytalanságra, aggodalomra adhatnak okot. A pikkelysömör öt fő típusa közül főként az első kettő okozhat olyan bőrelváltozásokat, amelyek akár bőrráktünetnek is tűnhetnek a laikus szemében.

Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza sorolta fel ezeket a típusokat, szerinte a legfontosabb az orvosi diagnózis és az annak alapján rendelt kezelés.

Pikkelyes, durva tapintatú, esetleg vérző folt

A plakkos pikkelysömörben jelentkező plakkok akkor véreznek, ha kikaparják őket. A szintén plakkos foltként mutatkozó laphámsejtes karcinóma a napsugárzásnak kitett helyeken alakul ki, nem jellemző rá a vérzés.

GettyImages-169989787

Kiemelkedő, piros, viszkető folt

A plakkos pikkelysömör megjelenésekor azonnal viszkethet, és legtöbbször a fejbőrön és az ízületek körül jelentkezik. A hasonló foltként feltűnő basaliomára nem jellemző a viszketés, és főként a napsugárzásnak kitett tesztrészek az érintettek.

Vastag, pikkelyes, kiemelkedő bőrelváltozás

Plakkos pikkelysömör esetén ezek a piros plakkok jellemzően a fejbőrön, az ízületek körül mutatkoznak, míg a bőrlimfóma esetén bárhol felbukkanhatnak, és gyakran lilás árnyalatúak.

Kiemelkedő vagy lapos pöttyök

A főként gyerekeknél, fiataloknál előforduló guttált pikkelysömörnél gyakran kis pöttyökként mutatkozik a tünet, míg a felnőtteknél ritkán kialakuló Kaposi-szarkómánál a lilás, pirosas, barnás pöttyök jobbára a lábon, arcon jelennek meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A diagnózis

- Manapság sokan az internetről próbálják diagnosztizálni magukat, ám bőrbetegségek esetén is nagyon veszélyes lehet laikusként beazonosítani a tüneteket, esetleg még kezeléssel is próbálkozni. A kisebbik baj, ha hatástalan az otthoni gyógymód, a nagyobbik, ha így időt veszítünk a felismerésnél. A legfontosabb teendő bőrtünetek, a bőrön vagy egy anyajegynél tapasztalt változások esetén, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk. A diagnózishoz ugyanis sok mindent tekintetbe kell venni, az esetleges családi halmozódástól a bőrképlet alapos tanulmányozásáig. Erre lehetőséget nyújt a dermatoszkópos, a videódermatoszkópos és a teljes testtérképes anyajegyszűrés is. Ez utóbbi a legmodernebb eljárás, amely során a test teljes felületéről készül digitális formában rögzített képanyag, így a páciens összes anyajegye dokumentált, bármikor előkereshető és összehasonlítható a későbbi vizsgálatok során - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

GettyImages-1012573344

- A talptól a hajas fejbőrig történő fényképezés közben az automatikusan beállított kamera pár perc alatt nagyon jó minőségű felvételeket készít a teljes testfelszínen található minden egyes anyajegyről. Később is egy speciális szoftver jelöli meg számunkra az új anyajegyeket, a bőrelváltozásokat és a korábbi anyajegyek változásait. A gyanús anyajegyeket videódermatoszkóp segítségével, egyesével is átvizsgáljuk.

Rózsa doktornő arra is figyelmeztet, hogy a mielőbbi bőrgyógyászati vizsgálat az esetlegesen szükséges kezelést is megkönnyítheti. Bizonyos bőrdaganatok, például basalioma esetén a sebészeti kimetszés gyors megoldást jelenthet, pikkelysömörnél pedig a megfelelő, személyre szabott kezeléssel karbantartható a krónikus betegség.

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék

Egészséges finomságok, amik segítenek a szervezetben zajló gyulladás leküzdésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük