Bőrtünetek, amiket bőrrák vagy pikkelysömör is okozhat: a foltok helye is sokat elárul

Pikkelyes folt, megvastagodott bőr, vérzés - a pikkelysömör és a bőrrák egyes tünetei hasonlóak lehetnek, ami akár ijesztőnek is tűnhet.

Pikkelysömör bőrrák különbsége
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pszoriázisnak és a bőrráknak is több fajtája ismert, és ezek közül néhánynak vannak hasonló tünetei, amelyek bizonytalanságra, aggodalomra adhatnak okot. A pikkelysömör öt fő típusa közül főként az első kettő okozhat olyan bőrelváltozásokat, amelyek akár bőrráktünetnek is tűnhetnek a laikus szemében.

Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza sorolta fel ezeket a típusokat, szerinte a legfontosabb az orvosi diagnózis és az annak alapján rendelt kezelés.

Pikkelyes, durva tapintatú, esetleg vérző folt

A plakkos pikkelysömörben jelentkező plakkok akkor véreznek, ha kikaparják őket. A szintén plakkos foltként mutatkozó laphámsejtes karcinóma a napsugárzásnak kitett helyeken alakul ki, nem jellemző rá a vérzés.

GettyImages-169989787

Kiemelkedő, piros, viszkető folt

A plakkos pikkelysömör megjelenésekor azonnal viszkethet, és legtöbbször a fejbőrön és az ízületek körül jelentkezik. A hasonló foltként feltűnő basaliomára nem jellemző a viszketés, és főként a napsugárzásnak kitett tesztrészek az érintettek.

Vastag, pikkelyes, kiemelkedő bőrelváltozás

Plakkos pikkelysömör esetén ezek a piros plakkok jellemzően a fejbőrön, az ízületek körül mutatkoznak, míg a bőrlimfóma esetén bárhol felbukkanhatnak, és gyakran lilás árnyalatúak.

Kiemelkedő vagy lapos pöttyök

A főként gyerekeknél, fiataloknál előforduló guttált pikkelysömörnél gyakran kis pöttyökként mutatkozik a tünet, míg a felnőtteknél ritkán kialakuló Kaposi-szarkómánál a lilás, pirosas, barnás pöttyök jobbára a lábon, arcon jelennek meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A diagnózis

- Manapság sokan az internetről próbálják diagnosztizálni magukat, ám bőrbetegségek esetén is nagyon veszélyes lehet laikusként beazonosítani a tüneteket, esetleg még kezeléssel is próbálkozni. A kisebbik baj, ha hatástalan az otthoni gyógymód, a nagyobbik, ha így időt veszítünk a felismerésnél. A legfontosabb teendő bőrtünetek, a bőrön vagy egy anyajegynél tapasztalt változások esetén, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk. A diagnózishoz ugyanis sok mindent tekintetbe kell venni, az esetleges családi halmozódástól a bőrképlet alapos tanulmányozásáig. Erre lehetőséget nyújt a dermatoszkópos, a videódermatoszkópos és a teljes testtérképes anyajegyszűrés is. Ez utóbbi a legmodernebb eljárás, amely során a test teljes felületéről készül digitális formában rögzített képanyag, így a páciens összes anyajegye dokumentált, bármikor előkereshető és összehasonlítható a későbbi vizsgálatok során - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

GettyImages-1012573344

- A talptól a hajas fejbőrig történő fényképezés közben az automatikusan beállított kamera pár perc alatt nagyon jó minőségű felvételeket készít a teljes testfelszínen található minden egyes anyajegyről. Később is egy speciális szoftver jelöli meg számunkra az új anyajegyeket, a bőrelváltozásokat és a korábbi anyajegyek változásait. A gyanús anyajegyeket videódermatoszkóp segítségével, egyesével is átvizsgáljuk.

Rózsa doktornő arra is figyelmeztet, hogy a mielőbbi bőrgyógyászati vizsgálat az esetlegesen szükséges kezelést is megkönnyítheti. Bizonyos bőrdaganatok, például basalioma esetén a sebészeti kimetszés gyors megoldást jelenthet, pikkelysömörnél pedig a megfelelő, személyre szabott kezeléssel karbantartható a krónikus betegség.

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék

Egészséges finomságok, amik segítenek a szervezetben zajló gyulladás leküzdésében.

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék: krónikus gyulladással ajánlott minél többet enni belőlük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük