9 dolog, ami belobbanthatja a pikkelysömör tüneteit: így lehet visszaszorítani
A pikkelysömör tüneteit különböző rizikófaktorok lobbanthatják be, amiket az érintetteknek érdemes elkerülniük.

GettyImages-1186512474 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pikkelysömörös betegek pontosan tudják, hogy betegségük egy-egy nyugodt, tünetmentes időszak után képes újra és újra fellángolni.

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azokra a tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyek gyakran belobbantják a psoriasist. 

Ilyen kiváltó okokat ismerünk

A pikkelysömör egy krónikus betegség, amely bár nem gyógyítható, de karbantartható. A teljes lakosság közel 2%-át érintő betegséggel kapcsolatban ismeretes, hogy vannak bizonyos kiváltó tényezők, amelyek hatására fellángolnak a tünetek.

GettyImages-157181642

A jó hír viszont, hogy elérhetők gyógymódok és életmódbeli tényezők is, amelyekkel megelőzhető a fellángolás, vagy gyorsabban visszaszorítható az. Milyen triggerekre, kiváltó okokra érdemes tehát figyelni?

A bőr szárazsága

Mivel a száraz bőr erős triggernek számít, a pikkelysömörös betegeknek elsődleges jelentőségű a folyamatos hidratálás, hiszen a túlzottan száraz bőr akár ki is repedezhet, ez pedig kórokozók bejutását, felülfertőződést is lehetővé tesz.

Egyes kutatások szerint beválhatnak az ásványiolaj-tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású készítmények, de az adott esetben legmegfelelőbb hidratáló kiválasztásában érdemes bőrgyógyász tanácsát kérni. Azoknak, akik fejbőrét is érinti a pikkelysömör, szintén fontos a folyamatos hidratálás, hasznosak a szalicilsavas és kátrányos samponok, hidratálók. 

Hideg és száraz levegő

A nyári hónapok szerencsésebbek ebből a szempontból, a hideg időjárás azonban kiváltója lehet a betegség fellángolásának, ami visszavezethető a sötétre, az alacsony hőmérsékletre és páratartalomra is. Hogy megelőzzük a gyulladást, érdemes minél melegebben öltözni és nem kitenni a bőrt a száraz, hideg időjárásnak, otthonra pedig beszerezni egy párologtatót a levegő magasabb páratartalmának biztosításához. 

GettyImages-1210172676

D-vitamin-hiány

Ugyancsak a nyári hónapok alkalmasak arra, hogy feltöltsük a D-vitamin-raktárakat, ugyanis kutatások szerint a pikkelysömörös betegek közt igen gyakori a D-vitamin-hiány, főleg télen. Éppen ezért érdemes egy laborvizsgálattal ellenőriztetni a D-vitamin-szintet, és szükség esetén pótolni a hiányt. Erre a napfényen túl alkalmas például a lazac, a vitaminnal dúsított gabonapelyhek és az étrend-kiegészítő termékek. 

Kevés vagy éppen túl sok napfény

Az UV-sugarak segítenek a tünetek csökkentésében, ezért különösen ajánlottak a pikkelysömörös betegek számára nemcsak természetes napsütés, de speciális fényterápia formájában is. A napozással azonban megfontoltan kell bánni, csak a rövid idejű, délelőtti vagy késő délutáni, rendszeres napfényfürdő ajánlott, bár ez ügyben is tekintetbe kell venni az egyéni érzékenységet, hiszen előfordulhat, hogy éppen a napfény provokálja a tünetek romlását. A napégés pedig kifejezetten veszélyes lehet, hiszen mint minden bőrt érő károsodás, ez is a betegség fellángolásához vezethet.

GettyImages-1319662850

Bizonyos ételek, túlsúly

Az étrend egyéni érzékenységtől függően hathat a pikkelysömörre, ezért fontos, hogy zárjuk ki azokat a táplálékokat, amelyekről azt tapasztaljuk, hogy súlyosbítják a tüneteket. A túlsúly is ronthat a betegség állapotán, ennek rendezésében hasznos lehet életmódorvos, dietetikus segítségét kérni. 

Bőrsérülések

A pikkelysömör a sérült bőrfelületeken is megjelenhet, ezt hívják Köbner-jelenségnek. Fontos, hogy legyünk óvatosak a vágásokkal, borotválkozással, gondoljuk meg a tetoválást, és kerüljük az irritáló anyagok használatát. 

Kezeletlen stressz

A stressz bizonyítottan felerősítheti a pikkelysömörös tüneteket, esetleg fellobbantja a betegséget. Éppen ezért minden érintettnek érdemes találnia valamilyen stresszkezelő módszert, akár pszichológus bevonásával. 

Bizonyos gyógyszerek 

Amikor új gyógyszert írnak fel nekünk, szóljunk a kezelőorvosnak a pikkelysömörről, mert egyes hatóanyagok ronthatnak az állapoton. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Banális fertőzések, krónikus gócok a szervezetben

Bizonyos banális infekciók, valamint akár egy rossz fog vagy krónikus arc- vagy homloküreg-gyulladás, férfiaknál krónikus prosztatagyulladás is okozhatja a pikkelysömörös bőrtünetek fellángolását.

A bőrgyógyász segítsége elengedhetetlen

Bár az életmód és a figyelem sokat jelent a fellángolások elkerülésében, a pikkelysömör tipikusan olyan betegség, amely rendszeres orvosi felügyeletet igényel.

- A pikkelysömörre elrendelt kezelések a tünetek csökkentését célozzák, a célunk tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség, ami egyben életminőség-javulással is jár - ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

GettyImages-1284669952 (1)

- A szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin-származékot tartalmazó készítmények mind alkalmazhatók a pikkelysömör helyi kezelésében, kiterjedt esetben jó hatású lehet a speciális, szűk spektrumú UV-fototerápia is. Ha a betegség jelentősen rontja az életminőséget, szóba jön szisztémás belsőleges terápia, biológiai terápia, amely akár éveken át tartó, teljes tünetmentességet is eredményezhet. 

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék

Egészséges finomságok, amik segítenek a szervezetben zajló gyulladás leküzdésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük