9 dolog, ami belobbanthatja a pikkelysömör tüneteit: így lehet visszaszorítani

A pikkelysömör tüneteit különböző rizikófaktorok lobbanthatják be, amiket az érintetteknek érdemes elkerülniük.

GettyImages-1186512474 (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pikkelysömörös betegek pontosan tudják, hogy betegségük egy-egy nyugodt, tünetmentes időszak után képes újra és újra fellángolni.

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azokra a tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyek gyakran belobbantják a psoriasist. 

Ilyen kiváltó okokat ismerünk

A pikkelysömör egy krónikus betegség, amely bár nem gyógyítható, de karbantartható. A teljes lakosság közel 2%-át érintő betegséggel kapcsolatban ismeretes, hogy vannak bizonyos kiváltó tényezők, amelyek hatására fellángolnak a tünetek.

GettyImages-157181642

A jó hír viszont, hogy elérhetők gyógymódok és életmódbeli tényezők is, amelyekkel megelőzhető a fellángolás, vagy gyorsabban visszaszorítható az. Milyen triggerekre, kiváltó okokra érdemes tehát figyelni?

A bőr szárazsága

Mivel a száraz bőr erős triggernek számít, a pikkelysömörös betegeknek elsődleges jelentőségű a folyamatos hidratálás, hiszen a túlzottan száraz bőr akár ki is repedezhet, ez pedig kórokozók bejutását, felülfertőződést is lehetővé tesz.

Egyes kutatások szerint beválhatnak az ásványiolaj-tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású készítmények, de az adott esetben legmegfelelőbb hidratáló kiválasztásában érdemes bőrgyógyász tanácsát kérni. Azoknak, akik fejbőrét is érinti a pikkelysömör, szintén fontos a folyamatos hidratálás, hasznosak a szalicilsavas és kátrányos samponok, hidratálók. 

Hideg és száraz levegő

A nyári hónapok szerencsésebbek ebből a szempontból, a hideg időjárás azonban kiváltója lehet a betegség fellángolásának, ami visszavezethető a sötétre, az alacsony hőmérsékletre és páratartalomra is. Hogy megelőzzük a gyulladást, érdemes minél melegebben öltözni és nem kitenni a bőrt a száraz, hideg időjárásnak, otthonra pedig beszerezni egy párologtatót a levegő magasabb páratartalmának biztosításához. 

GettyImages-1210172676

D-vitamin-hiány

Ugyancsak a nyári hónapok alkalmasak arra, hogy feltöltsük a D-vitamin-raktárakat, ugyanis kutatások szerint a pikkelysömörös betegek közt igen gyakori a D-vitamin-hiány, főleg télen. Éppen ezért érdemes egy laborvizsgálattal ellenőriztetni a D-vitamin-szintet, és szükség esetén pótolni a hiányt. Erre a napfényen túl alkalmas például a lazac, a vitaminnal dúsított gabonapelyhek és az étrend-kiegészítő termékek. 

Kevés vagy éppen túl sok napfény

Az UV-sugarak segítenek a tünetek csökkentésében, ezért különösen ajánlottak a pikkelysömörös betegek számára nemcsak természetes napsütés, de speciális fényterápia formájában is. A napozással azonban megfontoltan kell bánni, csak a rövid idejű, délelőtti vagy késő délutáni, rendszeres napfényfürdő ajánlott, bár ez ügyben is tekintetbe kell venni az egyéni érzékenységet, hiszen előfordulhat, hogy éppen a napfény provokálja a tünetek romlását. A napégés pedig kifejezetten veszélyes lehet, hiszen mint minden bőrt érő károsodás, ez is a betegség fellángolásához vezethet.

GettyImages-1319662850

Bizonyos ételek, túlsúly

Az étrend egyéni érzékenységtől függően hathat a pikkelysömörre, ezért fontos, hogy zárjuk ki azokat a táplálékokat, amelyekről azt tapasztaljuk, hogy súlyosbítják a tüneteket. A túlsúly is ronthat a betegség állapotán, ennek rendezésében hasznos lehet életmódorvos, dietetikus segítségét kérni. 

Bőrsérülések

A pikkelysömör a sérült bőrfelületeken is megjelenhet, ezt hívják Köbner-jelenségnek. Fontos, hogy legyünk óvatosak a vágásokkal, borotválkozással, gondoljuk meg a tetoválást, és kerüljük az irritáló anyagok használatát. 

Kezeletlen stressz

A stressz bizonyítottan felerősítheti a pikkelysömörös tüneteket, esetleg fellobbantja a betegséget. Éppen ezért minden érintettnek érdemes találnia valamilyen stresszkezelő módszert, akár pszichológus bevonásával. 

Bizonyos gyógyszerek 

Amikor új gyógyszert írnak fel nekünk, szóljunk a kezelőorvosnak a pikkelysömörről, mert egyes hatóanyagok ronthatnak az állapoton. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Banális fertőzések, krónikus gócok a szervezetben

Bizonyos banális infekciók, valamint akár egy rossz fog vagy krónikus arc- vagy homloküreg-gyulladás, férfiaknál krónikus prosztatagyulladás is okozhatja a pikkelysömörös bőrtünetek fellángolását.

A bőrgyógyász segítsége elengedhetetlen

Bár az életmód és a figyelem sokat jelent a fellángolások elkerülésében, a pikkelysömör tipikusan olyan betegség, amely rendszeres orvosi felügyeletet igényel.

- A pikkelysömörre elrendelt kezelések a tünetek csökkentését célozzák, a célunk tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség, ami egyben életminőség-javulással is jár - ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

GettyImages-1284669952 (1)

- A szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin-származékot tartalmazó készítmények mind alkalmazhatók a pikkelysömör helyi kezelésében, kiterjedt esetben jó hatású lehet a speciális, szűk spektrumú UV-fototerápia is. Ha a betegség jelentősen rontja az életminőséget, szóba jön szisztémás belsőleges terápia, biológiai terápia, amely akár éveken át tartó, teljes tünetmentességet is eredményezhet. 

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék

Egészséges finomságok, amik segítenek a szervezetben zajló gyulladás leküzdésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük