8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék: krónikus gyulladással ajánlott minél többet enni belőlük
Egészséges finomságok, amik segítenek a szervezetben zajló gyulladás leküzdésében.

GettyImages-1288634855
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyulladás segít a szervezetnek a betegségek leküzdésében és a sérült szövetek gyógyításában, ám míg akut formában lényeges az egészség megőrzésében, addig az elhúzódóvá, krónikussá válva negatívan befolyásolja az élettani folyamatokat, és számos problémához vezet.

A krónikus gyulladás több dolog miatt kialakulhat, például kezeletlen fertőzés vagy sérülés talaján, autoimmun betegség kísérőjeként, esetleg akkor, ha a szervezet sokáig van kitéve irritáló anyagoknak. A szakemberek szerint a stressz, az elhízás és a káros szenvedélyek is szerepet játszhatnak benne. Ma már úgy gondolják, hogy a gyulladás sok kórkép velejárója lehet, és egy idő után súlyos szövődményeket okozhat, fokozva a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos elváltozások rizikóját. 

Gyulladáscsökkentő táplálékok

A krónikus gyulladás kevésbé látványos tünetekkel jár, mint az akut. Fáradtság, hőemelkedés vagy láz, emésztőrendszeri panaszok, bőrproblémák hívhatják fel rá a figyelmet. A betegségek közül gyulladással jár többek között a rheumatoid arthritis, a pikkelysömör, az asztma, a krónikus pajzsmirigygyulladás (Hashimoto thyreoditis), a Crohn-betegség és a gyulladásos bélbetegség. 

Ezekben az állapotokban a kezelés része az átgondolt étkezés is. A gyulladáscsökkentő étrend nem tartalmaz merev szabályokat, jó minőségű, egészséges ételekben gazdag, többnyire az antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsökre és zöldségekre fókuszál, ezeknek a szempontoknak a mediterrán diéta többnyire megfelel. Bizonyos élelmiszerekről tudható, hogy előidézhetik vagy fokozhatják a szervezetben a gyulladást, ide tartoznak a finomított szénhidrátok, a feldolgozott termékek, például a különböző húskészítmények és a vörös húsok, ezeket tehát érdemes lehet kerülni.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük