Ez az 5 étel tiltólistás a köszvénnyel élőknek: azt is megmutatjuk, mit választhatnak helyette
A köszvénydiéta a betegek panaszainak, fájdalmainak enyhítését célozza.

GettyImages-475152405
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A köszvény egy gyakori, rendkívül kellemetlen betegség, amely inkább a férfiakat érinti, ám a menopauzát követően a nőknél is előfordul.

Olyan ízületi gyulladás, ami rohamokban jelentkezik, a betegek olykor az éjszaka közepén ébrednek az erőteljes fájdalomra, az érintett ízület gyulladt, meleg és kifejezetten érzékeny lehet. A köszvény kezelés nélkül maradandó elváltozásokat okoz az úgynevezett köszvényes csomók formájában, később pedig akár veseelégtelenséghez is vezethet. A terápia egyik legfontosabb része a diéta, a betegeknek bizonyos ételeket kerülniük kell ahhoz, hogy a tüneteik enyhítését elérjék. A rizikófaktorok között a helytelen, vörös húsokban, zsíros fogásokban gazdag táplálkozás, az elhízás, a fokozott alkoholfogyasztás szerepelnek, de a betegség családi halmozódást is mutat.

Mi az étrend célja?

A köszvény oka, hogy a húgysav szintje kórosan megemelkedik a vérben, majd a húgysavkristályok lerakódnak a szervezet szöveteiben, különös tekintettel az ízületekre, és kialakul a gyulladásos reakció.

lábfájdalom
Fotó: sittithat tangwitthayaphum / Getty Images Hungary

A húgysav a purinok lebontásából szervező salakanyag, ideális esetben oldott állapotban található a vérben, és a vizelettel távozik a szervezetből. A purin a természetben számos vegyületben előfordul, például a zöldségekben is. Köszvény esetén többek között az alacsony purintartalmú és a húgysavszint szabályozásában részt vevő ételek fogyasztása, valamint az egészséges testsúly elérése a cél, illetve az olyan készítmények kerülése, amelyek ronthatnak a beteg állapotán. Ide tartoznak például a cukros üdítők és az alkoholos italok, különösen a sörrel kapcsolatban számoltak be a kellemetlenségeket fokozó tulajdonságról.

A diéta optimális esetben személyre szabott, összeállítása dietetikus szakemberrel történik. Ugyanakkor bizonyos általános alapelveket érdemes lehet elsajátítani.

Ételek és italok, amikkel vigyázni kell

Belsőségek: a belsőségek megosztó ételeknek számítanak, vannak, akik kifejezetten szeretik, mert jó vitamin-, ásványianyag- és fehérjeforrások, mások viszont rájuk sem bírnak nézni. Köszvénydiétában egyáltalán nem ajánlják a fogyasztásukat, mert magas a purintartalmuk.

Az étrend korlátozottan tartalmaz húsokat, és azokból is a sovány húsrészek kiválasztására törekszik, amit a páciens lehetőség szerint zsírszegény módon, előfőzéssel készíthet el. A betegek a fehérje és vas pótlására alkalmas tojást is fogyaszthatják, ám a pontos mennyiség meghatározásához szakemberrel történő egyeztetés szükséges. A belsőségek elhagyásával kieső A-vitamin miatt is érdemes lehet sokszor falatozni sárgarépát.

Húskészítmények: már a fentiekből is kitűnik, hogy az érintetteknek törekedniük kell a húskészítmények fogyasztásának csökkentésére. Helyettük például a zsírszegény tejtermékeket, kefirt, joghurtot, sajtot ajánlják a szakemberek, mivel ezekről több tanulmány is kimutatta, hogy mérsékelten csökkenthetik a húgysavszintet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tenger gyümölcsei: míg az egészséges személyeknek általában kifejezetten ajánlják a tenger gyümölcseit, például a tonhal és a szardínia fogyasztását, addig a köszvénnyel élők asztalán nem lehetnek gyakori vendégek, mivel általában magas a purintartalmuk. Az esszenciális zsírsavak, az omega-3 beviteléhez jó választás lehet a dió, a mandula és a lenmag.

Péksütemények: a purindiéta egyik célja az optimális testsúly fenntartása, illetve elérése. A cukros, finomított szénhidrátokban gazdag készítmények ebben semmiképp sem segítenek, és a köszvényes tüneteken is ronthatnak. A szakemberek inkább az alacsonyabb glikémiás indexű, tehát a lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmazó, teljes kiőrlésű termékek mellett teszik le a voksukat.

Gyümölcslé, üdítők: köszvény esetén nagyon fontos a magas folyadékfogyasztás, de nem mindegy, hogy ez vízzel vagy cukros üdítőitalokkal, esetleg gyümölcslevekkel történik.

Az alkohol mellett az üdítőkről is érdemes lemondaniuk a betegeknek, és még a százszázalékos gyümölcsleveket sem ajánlott túlzásba vinniük. A magas fruktózbevitel szerepet játszhat a húgysavszint emelkedésében is. A csapvíz, valamint a cukrozatlan teák választása ajánlott, ám utóbbiak koffeintartalmára figyelni kell, mivel vízhajtó hatásúak lehetnek, ez pedig segítheti a húgysavkristályok lerakódását, és egyes érintetteknél kellemetlenségeket okozhat. A teák között is vannak koffeinmentesek, például a rooibos teák.

A konkrét diéta a beteg testtömegétől, társbetegségeitől, illetve a köszvény súlyosságától is függ, így az összeállításához mindenképp szakember segítsége szükséges!

10 kímélő fogás köszvénnyel élőknek

Az alábbiakban olyan finom fogásokat mutatunk, amelyek a köszvényes betegek étrendjébe is beilleszthetők, amennyiben az orvos nem rendelkezik másként.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük