Köszvény vagy rheumatoid arthritis? A kettő egyáltalán nem ugyanaz
Az egyik autoimmun, míg a másik anyagcsere- és immunológiai eredetű betegség.

no-csuklofajdalom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a köszvény és a rheumatoid arthritis is az ízületeket érintő betegség, a kettő korántsem egy és ugyanaz.

Dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológus szakorvosa szerint panaszok esetén azért is fontos felkeresni a szakorvost, mert csak a pontos diagnózisra épülhet hatékony kezelés.

Köszvény vagy rheumatoid arthritis?

A rheumatoid arthritis - RA - és a köszvény is az ízületeket érintő, fájdalmas gyulladás, azonban az okok egészen különbözőek. Az RA autoimmun eredetű betegség, melynek során a szervezet tévedésből az ízületek synoviális szöveteinek egészséges sejtjeit támadja meg. A synoviális szövet az ízületi tokot belülről bélelő hártya, melynek sejtjei termelik az ízületi folyadékot. Következményként jelenik meg a gyulladás, a fájdalom és a duzzanat - többnyire a kezekben, a csuklókban, a bokákban és a térdekben.

A köszvény szintén gyulladással jár, ami akkor jön létre, ha a vérben felszaporodik a húgysav, és a húgysav kristályai kicsapódnak és lerakódnak a synoviális szövetekben, ezáltal gyulladást okozva főként a nagylábujjakban, a kezekben, a lábfejekben, a térdekben és a könyökben. Ez a betegség tehát anyagcsere- és immunológiai eredetű, de nem autoimmun betegség. Felmérések szerint az RA gyakrabban fordul elő nőknél, míg a köszvény több férfit érint. 

A tünetek egy része hasonló

Bár mindkét betegség komoly fájdalmat okozhat, az egyik nagy különbség a kettő között, hogy az RA olyan hosszú távú következményekkel is járhat, mint a szív-érrendszeri és a légzőrendszeri betegségek vagy a csontritkulás, depresszió, rosszindulatú elváltozások. Az RA-s betegek az alábbi tüneteket tapasztalhatják rohamszerűen: 

  • fájdalom, merevség, duzzanat az ízületekben,
  • mindkét oldalon - azaz szimmetrikusan - jelentkező ízületi panaszok,
  • gyengeség, elesettségérzés, láz.

Hosszútávon pedig olyan következmények jelentkezhetnek, mint az ízületek károsodása, a kezek és a lábak mobilitásának és stabilitásának tartós változása, korai szívbetegségek, szemgyulladás, csontritkulás. A köszvényesek szintén megélhetik a betegség kiújulását és elmúlását, attól függően, mennyi húgysavkristály rakódik le az ízületeikben. Kiváltó ok lehet olyan ételek és italok fogyasztása is, melyek purinban gazdagok, mint az alkohol, a vörös húsok, a száraz hüvelyesek, a belsőségek és az üdítők. Valamint genetikai eltérések - például enzimhiányok -, fokozott sejtciklus - tumorok esetén - és anyagcserezavarok - elhízás, veseelégtelenség, dehidráció - vagy gyógyszerek - vízhajtók, szalicilátok - is kiválthatják a köszvényt. Ha kialakul a roham, a köszvényes betegek többek közt az alábbi tüneteket tapasztalhatják - leggyakrabban a nagylábujjukban:

  • fájdalom és duzzanat, forróság érzése az ízületben,
  • aszimmetrikusan jelentkező panaszok,
  • az ízület korlátozott mozgása, gyengesége.

A rizikófaktorok között is akad hasonlóság 

Bár mind az RA, mind a köszvény esetében megfigyelhető a családi halmozódás, és mindkét betegség esetében rizikófaktor a túlsúly, az elhízás, míg az RA kockázati tényezői közé a dohányzás sorolható, addig a köszvény esetén ezek inkább a magas koleszterinszint és vérnyomás, a cukorbetegség és a szívbetegségek. Bizonyos gyógyszerek, mint a vízhajtók és egyes kezelések - sokszor az RA vagy a psoriasis ellen alkalmazottak - szintén növelik a köszvény rizikóját.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Mivel a két kórképet sokan összekeverik, nagyon fontos lenne, hogy panaszok esetén forduljunk orvoshoz, aki már a tünetek és a fizikális vizsgálat alapján is elindul a diagnosztizálás útján - mondja dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológus szakorvosa. Természetesen fontos a vérvizsgálat is, hiszen így mérhető a húgysavszint, és olyan jeleket is kereshetünk, mint a C-reaktív protein magas szintje vagy a vérsejtsüllyedés, ami az RA-ra is utalhat. A képalkotó módszerek pedig azért lehetnek szükségesek, hogy lássuk, a betegség okozott-e károsodást a szövetekben vagy csontokban. Ha megszületik a diagnózis, a betegségnek megfelelő kezeléssel sokat lehet javítani az állapoton. Fontos, hogy mindkét esetben a gyógyszerelés mellett vállalni kell bizonyos étrendbeli és életmódbeli változtatásokat is, így a rizikófaktorok is kiküszöbölhetőek. 

Finom ételek köszvényeseknek

A következőkben olyan táplálékokat mutatunk, melyek fogyasztása kifejezetten ajánlott, ha köszvényed van.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük