Depressziót és ízületi fájdalmakat is okozhat: maradandó problémákhoz vezethet a kezeletlen Lyme-kór

A téves diagnózis a legnagyobb probléma: a Lyme-kór kijátssza az immunrendszert, és észrevétlenül beépül az ízületi tokba.

kullancs

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mióta a városi piknikezés trend lett, és a kisállattartási szokások egészen az ágyig engedik a kis kedvenceket, a fertőzött kullancsok vadászterülete is egyre terjed a kirándulóhelyektől egészen a szomszédos játszótérig.

Bár a Lyme-kór Európa-szerte a leggyakrabban előforduló kullancsok okozta betegség, az esetek 30%-ában már a csípést sem veszik észre, többen pedig főleg a téves diagnózisok miatt életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől. 

A Lyme-kór előfordulása

A Lyme-betegség százszor gyakoribb, mint a szintén kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás. Magyarországon a kullancsok 12-50%-a fertőzött. Bár évente körülbelül ezer esetet jelentenek be, a Lyme-kór valódi gyakorisága ennek akár a tízszerese is lehet. A kullancsszezonra bárki hamar Lyme-kór-szakértővé válhat, kívülről fújja a tévhiteket, a fertőzés menetét, az eltávolítást és a kezelést is.

kullancs-csipesz

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy az antibiotikumos kezelés a megoldás, mégis tízezrek küszködnek krónikus ízületi gyulladásokkal, idegrendszeri problémákkal, netán depresszióval anélkül, hogy tudnának róla, Lyme-kórban szenvednek. 

Tünetei

A Lyme-kór első tünetével, az úgynevezett vándorló, körkörösen piros bőrpírral az érintettek gyakran a bőrgyógyászt keresik fel, aki tévesen felületi kezelést ad rá, így az elváltozás, bár megszűnik, nem tűnik el. A baktérium befészkeli magát az ízületi tokba vagy a bőrréteg alá, hogy keserves ízületi fájdalmakat okozzon. Ezekkel aztán a betegek reumatológust, ortopédust keresnek fel, aki szteroidos kezelést, gyulladáscsökkentőt javasol, melyek szintén csak átmeneti megoldások. A fájdalmak mellett ráadásul az esetek 20%-ában maradandó idegrendszeri károsodás is kialakulhat. 

ízületi fájdalom

Diagnosztika

A patikában kapható kullancsteszt szintén téves diagnózist eredményezhet: ha ki is mutatja a Lyme-kórt okozó Borreliát, nem tudható, hogy jutott-e annyi baktérium a szervezetbe, amennyi a Lyme-kór kialakulásához kell, de azt sem lehet megjósolni, hogy az immunrendszer legyőzi-e, vagy sem. Ezért sose magadat diagnosztizáld, hanem fordulj szakorvoshoz.

- A Lyme-kór diagnosztizálását tovább nehezítheti, hogy a Borrelia baktérium a kullancs által termelt fehérjének köszönhetően könnyen kijátssza az immunrendszert. A vérvétel során szerológiai vizsgálatot végeznek, ilyenkor az immunrendszer által termelt ellenanyagok mértékét vizsgálják, ami becsapós lehet, mivel a fertőzöttség különböző fázisaiban különböző ellenanyagokat termel. Így, ha az eredmény pozitív lesz, és megkezdődik az antibiotikus kezelés, könnyen lehet, hogy a fertőzés már régen megszűnt, és feleslegesen szedjük az antibiotikumot.

shutterstock 224039077

- Emiatt lényeges, hogy a megfelelő módszerekkel és körültekintően történjen meg a betegség diagnosztizálása - világosít fel Dr. Földvári Gábor biológus, az Állatorvosi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének egyetemi docense. 

Kockázat

A fertőzés veszélyének megállapítására létezik egy egyszerű képlet: fertőzés kockázata = fertőzött kullancsok előfordulásának gyakorisága x milyen gyakran találkozhatsz fertőzött kullancsokkal.

- Az olyan, szabadban töltött, fizikai munkát igénylő foglalkozásoknál, mint a vadász, erdész vagy favágó, alapból magasabb a fertőzött kullancsokkal való találkozás esélye, így nem véletlen, hogy a Lyme-kór esetében férfitöbbség figyelhető meg. Ami pedig a korosztályt illeti, a legfrissebb adatok szerint az ötven év felettiek magasabb százalékban szenvednek a betegségben, melyre a legegyszerűbb magyarázat a gyengülő immunrendszer lehet - árulja el a szakember.

kullancs

A gond az, hogy az erdők-mezők mellett ma már szinte minden játszótéren lehet kullancs, elég egy egyszerű séta, balatoni strandolás vagy bringatúra ahhoz, hogy a gyerekek nem kívánt élősködővel a bőrükön térjenek haza, ezért minden szakember az esti alapos átvizsgálást javasolja.

Megelőzés mindenekelőtt

A lehető legjobb, ha a megelőzésre koncentrálsz. Ma már számtalan, a kullancsok távol tartását segítő szer és eszköz létezik a piacon. Vannak kullancsriasztó permetek, ha pedig a környezetkímélőbb megoldásokat részesíted előnyben, akkor az ultrahangos kullancsriasztó a legjobb megoldás, mely akár három méteres körben távol tartja tőled és kisállataidtól a kullancsokat. Érdemes ellátogatni a Lyme-kór-mentes Magyarországot oldalra, ahol minden, a kullancsok által terjesztett betegséggel kapcsolatos tényt és tévhitet megismerhetsz.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Veszélyes állatok a kullancson túl

Nem a Lyme-kór az egyetlen súlyos, élőlények által terjesztett betegség. Az alábbi állatok különösen nagy kockázatokat hordoznak!

Ezt is szeretjük