Depressziót és ízületi fájdalmakat is okozhat: maradandó problémákhoz vezethet a kezeletlen Lyme-kór
A téves diagnózis a legnagyobb probléma: a Lyme-kór kijátssza az immunrendszert, és észrevétlenül beépül az ízületi tokba.

kullancs
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta a városi piknikezés trend lett, és a kisállattartási szokások egészen az ágyig engedik a kis kedvenceket, a fertőzött kullancsok vadászterülete is egyre terjed a kirándulóhelyektől egészen a szomszédos játszótérig.

Bár a Lyme-kór Európa-szerte a leggyakrabban előforduló kullancsok okozta betegség, az esetek 30%-ában már a csípést sem veszik észre, többen pedig főleg a téves diagnózisok miatt életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől. 

A Lyme-kór előfordulása

A Lyme-betegség százszor gyakoribb, mint a szintén kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás. Magyarországon a kullancsok 12-50%-a fertőzött. Bár évente körülbelül ezer esetet jelentenek be, a Lyme-kór valódi gyakorisága ennek akár a tízszerese is lehet. A kullancsszezonra bárki hamar Lyme-kór-szakértővé válhat, kívülről fújja a tévhiteket, a fertőzés menetét, az eltávolítást és a kezelést is.

kullancs-csipesz

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy az antibiotikumos kezelés a megoldás, mégis tízezrek küszködnek krónikus ízületi gyulladásokkal, idegrendszeri problémákkal, netán depresszióval anélkül, hogy tudnának róla, Lyme-kórban szenvednek. 

Tünetei

A Lyme-kór első tünetével, az úgynevezett vándorló, körkörösen piros bőrpírral az érintettek gyakran a bőrgyógyászt keresik fel, aki tévesen felületi kezelést ad rá, így az elváltozás, bár megszűnik, nem tűnik el. A baktérium befészkeli magát az ízületi tokba vagy a bőrréteg alá, hogy keserves ízületi fájdalmakat okozzon. Ezekkel aztán a betegek reumatológust, ortopédust keresnek fel, aki szteroidos kezelést, gyulladáscsökkentőt javasol, melyek szintén csak átmeneti megoldások. A fájdalmak mellett ráadásul az esetek 20%-ában maradandó idegrendszeri károsodás is kialakulhat. 

ízületi fájdalom

Diagnosztika

A patikában kapható kullancsteszt szintén téves diagnózist eredményezhet: ha ki is mutatja a Lyme-kórt okozó Borreliát, nem tudható, hogy jutott-e annyi baktérium a szervezetbe, amennyi a Lyme-kór kialakulásához kell, de azt sem lehet megjósolni, hogy az immunrendszer legyőzi-e, vagy sem. Ezért sose magadat diagnosztizáld, hanem fordulj szakorvoshoz.

- A Lyme-kór diagnosztizálását tovább nehezítheti, hogy a Borrelia baktérium a kullancs által termelt fehérjének köszönhetően könnyen kijátssza az immunrendszert. A vérvétel során szerológiai vizsgálatot végeznek, ilyenkor az immunrendszer által termelt ellenanyagok mértékét vizsgálják, ami becsapós lehet, mivel a fertőzöttség különböző fázisaiban különböző ellenanyagokat termel. Így, ha az eredmény pozitív lesz, és megkezdődik az antibiotikus kezelés, könnyen lehet, hogy a fertőzés már régen megszűnt, és feleslegesen szedjük az antibiotikumot.

shutterstock 224039077

- Emiatt lényeges, hogy a megfelelő módszerekkel és körültekintően történjen meg a betegség diagnosztizálása - világosít fel Dr. Földvári Gábor biológus, az Állatorvosi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének egyetemi docense. 

Kockázat

A fertőzés veszélyének megállapítására létezik egy egyszerű képlet: fertőzés kockázata = fertőzött kullancsok előfordulásának gyakorisága x milyen gyakran találkozhatsz fertőzött kullancsokkal.

- Az olyan, szabadban töltött, fizikai munkát igénylő foglalkozásoknál, mint a vadász, erdész vagy favágó, alapból magasabb a fertőzött kullancsokkal való találkozás esélye, így nem véletlen, hogy a Lyme-kór esetében férfitöbbség figyelhető meg. Ami pedig a korosztályt illeti, a legfrissebb adatok szerint az ötven év felettiek magasabb százalékban szenvednek a betegségben, melyre a legegyszerűbb magyarázat a gyengülő immunrendszer lehet - árulja el a szakember.

kullancs

A gond az, hogy az erdők-mezők mellett ma már szinte minden játszótéren lehet kullancs, elég egy egyszerű séta, balatoni strandolás vagy bringatúra ahhoz, hogy a gyerekek nem kívánt élősködővel a bőrükön térjenek haza, ezért minden szakember az esti alapos átvizsgálást javasolja.

Megelőzés mindenekelőtt

A lehető legjobb, ha a megelőzésre koncentrálsz. Ma már számtalan, a kullancsok távol tartását segítő szer és eszköz létezik a piacon. Vannak kullancsriasztó permetek, ha pedig a környezetkímélőbb megoldásokat részesíted előnyben, akkor az ultrahangos kullancsriasztó a legjobb megoldás, mely akár három méteres körben távol tartja tőled és kisállataidtól a kullancsokat. Érdemes ellátogatni a Lyme-kór-mentes Magyarországot oldalra, ahol minden, a kullancsok által terjesztett betegséggel kapcsolatos tényt és tévhitet megismerhetsz.

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Veszélyes állatok a kullancson túl

Nem a Lyme-kór az egyetlen súlyos, élőlények által terjesztett betegség. Az alábbi állatok különösen nagy kockázatokat hordoznak!

Ezt is szeretjük