Maradandó károsodást okozhat a kullancscsípés: 5 módszer, amivel nagy eséllyel kivédheted

Így előzd meg a kullancs okozta agyhártyagyulladást!

Kullancs encephalitis
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fertőzött kullancsok élettere jelentősen megnövekedett az elmúlt harminc évben, évente 10-12 ezer kullancsvírus okozta agyhártyagyulladást - kullancs-encephalitis-t - jelentenek a világon. A betegség 99%-ban a vírussal fertőzött állat csípésekor kapható el, a maradék 1%-ban pedig a fertőzött állatból származó, pasztörizálatlan tejtermékek fogyasztása tehető felelőssé.

Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa szerint nem kell lemondani a természet adta csodákról a tavaszi-nyári időszakban sem - viszont oda kell figyelni a veszélyekre. A doktornő elmondja, hogy jellemezhető a betegség, hogyan támad, táplálkozik a kullancs, és mit tehetsz ellene.

Kullancs okozta agyhártyagyulladás

A kórokozó a flavivírusok csoportjába sorolható, ahova a sárgalázat és a dengue-lázat okozó vírusok is tartoznak. A világ 27 országa komolyan érintett a problémában: Európa keleti, középső és északi része, de Kína északi területei, Mongólia, a régi Oroszország egyes területei és Japán szintén ide sorolhatók.

- A fertőzött kullancsok élettere jelentősen megnövekedett az elmúlt harminc esztendőben. Korábban csak 750 méteres magasságig volt jellemző az előfordulásuk, ez most 1500 méterre változott, miközben egyre északabbra és délebbre is húzódik a jelenlétük. Ismereteink szerint a vírusnak három jól elkülöníthető alcsoportja létezik: európai, távol-keleti, szibériai - további kettő pedig leírás alatt áll. Aminosavszinten csak 2,2% körüli az eltérés, ennek ellenére megbetegítő képesség tekintetében hatalmas a különbség. Szerencsések vagyunk, hiszen például a távol-keleti típussal történő találkozást követően 20% a halálozás, míg nálunk ez mindössze 2% körül mozog! A szibériai altípus esetében is 6-8%-át elveszítjük az érintetteknek - hívja fel a figyelmet Dr. Béres Zsuzsanna.

Hogyan támad, táplálkozik a kullancs?

A lesben álló kullancsok segítségére az úgynevezett Haller-szerv van, mely az első láb első ízén található. Alkalmas a kibocsátott CO2 - légzés -, a levegőmozgás, hőmérséklet érzékelésére. Ez utóbbi segítségével találja meg a kapillárisokat. A vérszíváshoz rögzül a gazda bőrén, és igyekszik a lehető legvékonyabb területen szúrni. Érzéstelenítő, gyulladásgátló, véralvadásgátló anyagot bocsát ki, hogy zavartalanul táplálkozhasson, ami akár néhány nap is lehet a kifejlett kullancs esetében. Az állat térfogata ez alatt akár tízszeresére, a tömege pedig százszorosára is nőhet! A jóllakott állat lepottyan, és néhány nap múlva a nőstény elkezdi rakni a tojásokat, melyekben szintén jelen van a vírus.

A betegség tünetei, lefolyása

Az esetek kétharmadában tünetmentesen zajlik, a maradék egyharmadban a vérszívást követő 3-21. napon jelentkeznek a tünetek. Kétfázisúvá csak az érintettek további harmadában válik.

Az első fázis csupán néhány napig tart: influenzaszerű tünetek jellemzik: láz, hányinger, gyengeség, izomfájdalom, fejfájás. Ekkor a vírus már a szaporodás következtében nagy mennyiségben van jelen a vérben, ezt nevezzük virémiának. Egy hét tünetmentes időszak következhet, de, ha átjut a kórokozó a „vér-agy gáton”, a betegség folytatódik.

Második fázis: láz, tudatzavar, aluszékonyság, fénykerülés, tarkókötöttség, izomgyengeség, bénulás, változatos idegrendszeri tünetek - agyhártyagyulladás, mely érintheti az agyvelőt is, gerincvelő-gyulladás.

- A betegek 1-2%-át veszítjük el, és csaknem minden tizedik esetben maradandó károsodás alakul ki. Akik átvészelik a kórképet, azok között csaknem 30%-ban memóriazavarok, depresszió, tanulási nehézségek lehetnek jellemzőek a felépülést követően. Az ötven felettiek esetében lényegesen rosszabb lefolyásra kell számítani, és ők gyakrabban is betegednek meg. Érdekesség, hogy összességében sokkal több a férfi áldozat, mint a nő - mondja a doktornő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Öt módszer kullancsok ellen

  • Tarts minden kirándulás után kullancsvizitet, és a lehető leghamarabb távolítsd el a betolakodót, csipesszel, a bőrhöz a lehető legközelebb megragadva, egy határozott mozdulattal felfelé húzva. Ne pánikolj, nem szükséges orvost keresni a művelethez - ezzel is időt veszítesz. Ha a csípéstől számított pár órán belül eltávolítod a kullancsot, még fertőzött állat esetén is minimális az esélye annak, hogy vírus vagy baktérium - Lyme-kór - jutott át a véredbe.
  • Viselj világos ruhát, hogy könnyebben észrevedd a támadót. Vizsgáld át öltözetedet a kirándulást követően, nehogy a lakásba bevidd a vérszívót!
  • Legyen rajtad hosszú nadrág, felsőruha. A zokniba tűrd be a nadrágot, ezzel is megnehezítve az élősködő dolgát!
  • Használj megfelelő szúnyog- és kullancsriasztót, bőrre, esetleg a ruházatra is!
  • Gondolj a védőoltásra még időben! Az alapoltások után három-öt évente kell majd csak ismételni azokat a folyamatos védettség érdekében.

Mutatjuk a 10 leggyakoribb rovarcsípést itthon: a póktól a poloskáig

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük