Ezt az 5 rovart még a csótánynál is jobban utálják a magyarok - Jó okunk van rá

Tízezer ember nem tévedhet: ezeket a rovarokat utáljuk a legjobban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy rovarirtással foglalkozó cég tízezer embert kérdezett meg, hogy kiderítse, mely rovarok a legkevésbé népszerűek az országban. Kiderült, minden második válaszadó az emberi paraziták valamelyikétől tart a leginkább, melyek - úgy tűnik - elárasztanak bennünket. "Elmúltak azok az idők, mikor a csótányok voltak az rovarvilág nagy közellenségei. Az emberből táplálkozó élősködők egyre jobban terjednek az országban, és nincs okunk optimistának lenni" - mondta Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezető igazgatója.

A megkérdezettek 50%-a valamely parazita rovarra adta le a voksát, így az első három helyezést olyan bogarak szerezték meg, melyek emberi vérrel táplálkozva fejlődnek, és maradnak életben. Ezen élősködők valamelyikével szinte már a legártalmatlanabb hétköznapi szituációban is találkozhatunk, legyen szó kirándulásról, munkába buszozásról, moziról vagy csak egy jónak ígérkező alvásról.

Elárasztják az országot?

Az agyhártyagyulladást és Lyme-kórt terjesztő kullancs, a többgazdás bolha és az éjszakákat megkeserítő, csalánkiütést és akár vérzékenységet is okozó ágyi poloska a legutálatosabb rovarok, derül ki a több hónapon keresztül végzett felmérésből.

A szabadban élő kullancsok a folyamatosan enyhe téli időjárásnak, valamint a vegyszeres védekezés elmaradásának köszönhetően gond nélkül szaporodnak, és egyre inkább érik el a lakókörnyezetet. "Míg pár évvel ezelőtt a fővárosnak az erdő széli területeiről panaszkodtak kullancsokról, addig mára olyan eset is előfordult, hogy egy belvárosi óvoda udvarán találkoznak vele a gyerekek" - mesélte Szigeti Zsolt.

Míg a bolhától nem kell tartani, az ágyi poloska terjedésének annál nehezebb gátat szabni. A felmérés során a megkérdezettek több mint 25%-a, vagyis minden negyedik válaszadó az ágyi poloskát tartja a legutálatosabb rovarnak. A szakértők szerint a tájékozatlanság, a szégyenbe burkolózás, a lakóközösségek összefogásának hiánya és a szigorú biocid szabályozás következtében az ágyi poloska el fogja árasztani az országot.

Már csak a büdös bogár okozhat nagyobb gondot

A lista legvégén a szavazatok alig 3%-át begyűjtve a legyek találhatóak, és 723 vokssal csupán utolsó előtti helyet érték el a darazsak is, alig lemaradva a csótányok mögött. A hatodik helyet a pókok szerezték, ami különösen meglepő, mert a pókoktól való félelmet az egyik leggyakoribb fóbiák közé sorolják. A kora tavasszal és késő ősszel inváziószerűen megjelenő büdös bogarakra idén is nagy számban lehet számítani. "Bár a tízezer megkérdezett közül kevesebb mint ezren tartották a címeres poloskákat a legelviselhetetlenebb rovarnak, ezek a bogarak még sok gondot fognak okozni az elkövetkezendő években, mind a mezőgazdaságban, mind a hétköznapokban" - vélekedett Szigeti Zsolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A top öt helyezett

  1. Ágyi poloska - A lakótelepek, belvárosi tömbök, szálláshelyek legrettegettebb problémája. A szegénynegyedektől a luxusszállodákig bárhol felbukkanhat. Mivel a magyar háztartások az európai átlaghoz képest zsúfoltabbak, egy ilyen, rejtőzködő életmódot folytató rovartól nagyon nehéz megszabadulni. Végső megoldásként sokan választják az elköltözést. Felmondják az albérletet, eladják a lakásukat, csak azért, hogy megszabaduljanak az ágyi poloskáktól.
  2. Kullancs - Az egyik legveszélyesebb tömegesen előforduló állat, ami valójában nem sorolható a rovarok közé. A bolhához hasonlóan ez is egy ektoparazita - élősködő - élőlény, ami olyan betegségeket terjeszt, mint a Lyme-kór vagy az agyhártyagyulladás. A tévhitekkel ellentétben nem magasról ugrik az emberre. A nyirkos, árnyékos területet kedveli, amit az alacsonyabban fekvő területeken jobban megtalál, például a bokrok, fák napsütötte levelein.
  3. Bolha - Az első, de nem egyetlen vérszívó, ami dobogós helyezést ért el. A bolha elsősorban háziállatokkal rendelkező háztartásban a gyakori. Csípése jellemzően az alsó lábszárakon jelenik meg, de akár comb magasságban is szúrhat. A csípés helye rendkívül viszket. Több napon át, ami az elvakarást követően könnyen be is gyulladhat. A rovarok világában nemcsak a leggyűlöltebbek listáján van dobogós helye, hanem a legjobb ugrókén is.
  4. Hangya - Ezek az apró, intelligens állatok a negyedik helyen végeztek ezen a kevésbé előkelő listán. A házi hangya, gyepi hangya és a vöröses színű fáraóhangya tavasztól őszig gyakori látogatói a családi házaknak és a lakásoknak, ahová elsősorban élelem után kutatva kerülnek be. A tavaszi nászrepülési időszakban sokszor szárnyas hangyák milliói feketíthetik be az eget, hogy egymással párosodjanak.
  5. Büdös bogár - Bár a szeptember másról sem szól, mint a hideg elől menekülő büdös bogarakról, ezek a hazánkba bevándorolt címeres poloskafélék csak az ötödik helyet érték el. Invazív fajokról lévén szó, az elmúlt években rendkívül elszaporodottak. Természetes ellenségük nincs, és a magyar klíma mellett tökéletesen jól érzik magukat.

Nem kártékony rovarok

Persze vannak olyan rovarok is, melyek nem zavarják az embert. Nézd meg képeken, milyen szép volt a tiszavirágzás tavaly!

Ezt is szeretjük