Ezt az 5 rovart még a csótánynál is jobban utálják a magyarok - Jó okunk van rá
Tízezer ember nem tévedhet: ezeket a rovarokat utáljuk a legjobban.

kullancs
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy rovarirtással foglalkozó cég tízezer embert kérdezett meg, hogy kiderítse, mely rovarok a legkevésbé népszerűek az országban. Kiderült, minden második válaszadó az emberi paraziták valamelyikétől tart a leginkább, melyek - úgy tűnik - elárasztanak bennünket. "Elmúltak azok az idők, mikor a csótányok voltak az rovarvilág nagy közellenségei. Az emberből táplálkozó élősködők egyre jobban terjednek az országban, és nincs okunk optimistának lenni" - mondta Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezető igazgatója.

A megkérdezettek 50%-a valamely parazita rovarra adta le a voksát, így az első három helyezést olyan bogarak szerezték meg, melyek emberi vérrel táplálkozva fejlődnek, és maradnak életben. Ezen élősködők valamelyikével szinte már a legártalmatlanabb hétköznapi szituációban is találkozhatunk, legyen szó kirándulásról, munkába buszozásról, moziról vagy csak egy jónak ígérkező alvásról.

Elárasztják az országot?

Az agyhártyagyulladást és Lyme-kórt terjesztő kullancs, a többgazdás bolha és az éjszakákat megkeserítő, csalánkiütést és akár vérzékenységet is okozó ágyi poloska a legutálatosabb rovarok, derül ki a több hónapon keresztül végzett felmérésből.

A szabadban élő kullancsok a folyamatosan enyhe téli időjárásnak, valamint a vegyszeres védekezés elmaradásának köszönhetően gond nélkül szaporodnak, és egyre inkább érik el a lakókörnyezetet. "Míg pár évvel ezelőtt a fővárosnak az erdő széli területeiről panaszkodtak kullancsokról, addig mára olyan eset is előfordult, hogy egy belvárosi óvoda udvarán találkoznak vele a gyerekek" - mesélte Szigeti Zsolt.

Ágyi poloska
Ágyi poloska

Míg a bolhától nem kell tartani, az ágyi poloska terjedésének annál nehezebb gátat szabni. A felmérés során a megkérdezettek több mint 25%-a, vagyis minden negyedik válaszadó az ágyi poloskát tartja a legutálatosabb rovarnak. A szakértők szerint a tájékozatlanság, a szégyenbe burkolózás, a lakóközösségek összefogásának hiánya és a szigorú biocid szabályozás következtében az ágyi poloska el fogja árasztani az országot.

Már csak a büdös bogár okozhat nagyobb gondot

A lista legvégén a szavazatok alig 3%-át begyűjtve a legyek találhatóak, és 723 vokssal csupán utolsó előtti helyet érték el a darazsak is, alig lemaradva a csótányok mögött. A hatodik helyet a pókok szerezték, ami különösen meglepő, mert a pókoktól való félelmet az egyik leggyakoribb fóbiák közé sorolják. A kora tavasszal és késő ősszel inváziószerűen megjelenő büdös bogarakra idén is nagy számban lehet számítani. "Bár a tízezer megkérdezett közül kevesebb mint ezren tartották a címeres poloskákat a legelviselhetetlenebb rovarnak, ezek a bogarak még sok gondot fognak okozni az elkövetkezendő években, mind a mezőgazdaságban, mind a hétköznapokban" - vélekedett Szigeti Zsolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A top öt helyezett

  1. Ágyi poloska - A lakótelepek, belvárosi tömbök, szálláshelyek legrettegettebb problémája. A szegénynegyedektől a luxusszállodákig bárhol felbukkanhat. Mivel a magyar háztartások az európai átlaghoz képest zsúfoltabbak, egy ilyen, rejtőzködő életmódot folytató rovartól nagyon nehéz megszabadulni. Végső megoldásként sokan választják az elköltözést. Felmondják az albérletet, eladják a lakásukat, csak azért, hogy megszabaduljanak az ágyi poloskáktól.
  2. Kullancs - Az egyik legveszélyesebb tömegesen előforduló állat, ami valójában nem sorolható a rovarok közé. A bolhához hasonlóan ez is egy ektoparazita - élősködő - élőlény, ami olyan betegségeket terjeszt, mint a Lyme-kór vagy az agyhártyagyulladás. A tévhitekkel ellentétben nem magasról ugrik az emberre. A nyirkos, árnyékos területet kedveli, amit az alacsonyabban fekvő területeken jobban megtalál, például a bokrok, fák napsütötte levelein.
  3. Bolha - Az első, de nem egyetlen vérszívó, ami dobogós helyezést ért el. A bolha elsősorban háziállatokkal rendelkező háztartásban a gyakori. Csípése jellemzően az alsó lábszárakon jelenik meg, de akár comb magasságban is szúrhat. A csípés helye rendkívül viszket. Több napon át, ami az elvakarást követően könnyen be is gyulladhat. A rovarok világában nemcsak a leggyűlöltebbek listáján van dobogós helye, hanem a legjobb ugrókén is.
  4. Hangya - Ezek az apró, intelligens állatok a negyedik helyen végeztek ezen a kevésbé előkelő listán. A házi hangya, gyepi hangya és a vöröses színű fáraóhangya tavasztól őszig gyakori látogatói a családi házaknak és a lakásoknak, ahová elsősorban élelem után kutatva kerülnek be. A tavaszi nászrepülési időszakban sokszor szárnyas hangyák milliói feketíthetik be az eget, hogy egymással párosodjanak.
  5. Büdös bogár - Bár a szeptember másról sem szól, mint a hideg elől menekülő büdös bogarakról, ezek a hazánkba bevándorolt címeres poloskafélék csak az ötödik helyet érték el. Invazív fajokról lévén szó, az elmúlt években rendkívül elszaporodottak. Természetes ellenségük nincs, és a magyar klíma mellett tökéletesen jól érzik magukat.

Nem kártékony rovarok

Persze vannak olyan rovarok is, melyek nem zavarják az embert. Nézd meg képeken, milyen szép volt a tiszavirágzás tavaly!

Ezt is szeretjük