Tele a lakás poloskákkal? Így szabadulj meg tőlük, mert a vegyszer nem hat
Sajnos egyre több hazai város is érintett a poloskainvázió ügyében.

poloska
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre terjed a címeres poloska, azaz a büdös bogár Magyarországon. Az adatok azt mutatják, hogy a főváros mellett a nagyobb városok, Pécs, Miskolc, Győr, Debrecen a legfertőzöttebbek - derül a címerespoloska-fertőzöttség térképéből.

Minden évben egyre többen szenvednek a büdös rovaroktól. Az árukereskedelemmel érkezett poloskák természetes ellenség hiányában, és kedvező akklimatizálódásuk miatt, remekül érzik magukat Magyarországon.

- Évről-évre egyre több bejelentést kapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy felmérjük a fertőzöttség mértékét. Közel háromezer bejelentést regisztráltunk és helyeztünk el irányítószám alapján a térképen. Minket is megdöbbentett a fertőzöttség mértéke - mondta Szigeti Zsolt, az Abatox Kft ügyvezetője.

poloska-kozelrol

Hozzátette: az előző évi trendeket figyelembe véve szeptember végén, október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget ezek a szipókás rovarok. Ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba a hideg elől, ezzel rengeteg bosszúságot okozva.

Nagyváros, nagy gond

A címeres poloskafélék ma még főként a nagyobb városokban jelentenek problémát. Budapest után Debrecenben és Pécsett szenvednek tőle a legjobban a térképes alkalmazás szerint, de Soprontól Makóig az ország jelentős hányadán jelentették a nem kívánatos élőlények jelenlétét, és a fertőzés egyre terjed.

- Mivel ezek a rovarok árukereskedelem útján importálódtak hazánkba, nem meglepő, hogy főként a nagyobb városokban terjedtek el leginkább zavaró méretekben. Ráadásul városi környezetben az átteleléssel sincs gondjuk, hiszen könnyen képesek behúzódni a közeli házak apróbb zugainak kevésbé fagyos pontjaira. Ami gyerekjáték, hiszen immunrendszerük -20°C-ig csak lelassul, de nem áll le, a peték meg egészen -50°C-ig is bírják a farkasordító hideget - mondta Szigeti Zsolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel a kártevőnek természetes ellensége nincs, irtásuk nem lehetséges, a növények nedvét szívó élőlények a levelekre rakott peték által gond nélkül szaporodnak. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint még közel nincs olyan mértékű invázió, mint amire majd számítani lehet. Azonban ez lehet a büdös bogár veszte.

Mit lehet tenni?

A problémát várhatóan a természet maga oldja meg. Ugyanis ha kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartóképessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés, vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszaveheti a számukat.

Amíg ez megtörténik, sajnos mindenkinek meg kell küzdenie az otthonában ezzel az alattomos kártevővel. Megnehezíthetjük, hogy befészkelje magát a lakásba szúnyoghálóval és rövid, hajnali szellőztetéssel. Ha mégis bejutottak a legjobb megoldás a rovarok elfogása, mert a vegyszeres irtás nem hatékony.

Képek: Büdösbogár.hu

Ezt is szeretjük