Az agyvérzést is orvosolhatja a kullancs nyála: megdöbbentő felfedezést tettek kutatók

A sokszor átkozott és rettegett vérszívó hasznára lehet az orvostudománynak.

ThinkstockPhotos-511737040
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új brit tanulmány szerint a kullancs nyála új gyógyszerek "aranybányája" lehet, számolt be róla a BBC. A kullancs nyálában található fehérjéket veszélyes szívbetegség gyógyítására lehet felhasználni.

Az érdekes felfedezésről az oxfordi kutatók a Scientific Reports aktuális számában megjelent tanulmányukban számolnak be.

Betegségeket gyógyíthat a kullancs nyála

A fehérje megszünteti a gyulladást, amely szívizomgyulladást, végső soron szívelégtelenséget okozhat. Az "aranybányának" nevezett anyag arra is képes lehet, hogy más betegségeket, köztük az agyvérzést és az ízületi gyulladást is orvosolja. Az eddigi kutatások azonban laboratóriumi körülmények között folytak, így valószínű, hogy évek telhetnek el, amíg embereken segíthetnek az új szerekkel.

A kullancs nyolc-tíz napon át is képes az állat vagy az ember vérét szívni anélkül, hogy fájdalmat vagy gyulladást okozna, vagyis akár észrevétlen is maradhat ennyi ideig. A kutatók szerint a nyálban lévő fehérjék akadályozzák meg a gyulladást úgy, hogy semlegesítik a megtámadott állat vagy ember szervezetében lévő, kemokinnek nevezett anyagokat. Az orvosok olyan új fehérjéket azonosítottak a kullancsnyálban, amelyek a szívproblémák előidézésében szerepet játszó kemokin nevű molekulák hatását blokkolják.

Shoumo Bhattacharya, a kutatás vezetője és az Oxfordi Egyetem kardiológus munkatársa elmondta, hogy a szívizomgyulladás olyan betegség, amely ellen jelenleg nagyon kevés gyógymód létezik. A kullancs gyulladásgátló stratégiájának kutatása új ötleteket adott, melyek alapján életmentő kezeléseket lehet kidolgozni akár más betegségek, a szívroham, az agyvérzés, a hasnyálmirigy-gyulladás vagy az ízületi gyulladás gyógyítására is.

Ezt is szeretjük