Mi ellen nem véd a kullancs elleni oltás? Van, amire ugyanúgy figyelned kell

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a kullancs elleni védekezés különböző formáinak fontosságát.

kirándulás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A népszerű kirándulóhelyeken hétvégenként rengetegen túráznak, a kellemes időjárás mindenkit a természetbe csábít. Egyre több időt tölt mindenki a szabadban sportolással vagy épp kerti munkával.

Van azonban egy apró potyautas, akit senki sem szívesen visz haza a barangolásból vagy akár a kertből, udvarról. Dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus, a Budai Egészségközpont munkatársa tanácsokat ad a vérszívó rovarral kapcsolatban.

Sok a fertőzött terület az országban

A jó idő nemcsak az embereket csalogatja ki a lakásból, de a kullancsokat is felébreszti. A kullancsszezon a tapasztalatok szerint május-június tájékán éri el csúcspontját. Magyarországon nagyon sok a fertőzött terület, azonban nem minden példány fertőző.

Ettől függetlenül egy-egy túra vagy a szabadban töltött délutánt követően javasolt alaposan átnézni magunkat és a családtagokat. A kullancsok nem a csípésükkel okoznak bajt, hanem azzal, hogy a vérszívás során a nyálukkal különböző vírusokat és baktériumokat juttatnak a szervezetbe.

Gyorsan el kell távolítani a kullancsot

Fontos, hogy ha valaki kullancsot talál magában, minél előbb távolítsa el. Még fontosabb, hogy védekezzen ellene megfelelő ruházattal, kullancsriasztóval, a betegségek ellen oltással. A védőoltás a rovart nem tartja távol az embertől, és az egyik leggyakoribb fertőzéses megbetegedés, a Lyme-kór sem előzhető meg vele. Ám a legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség, a fertőző agyhártyagyulladás ellen védelmet nyújt.

Itt az ideje az oltásnak

A védőoltás főként azoknak ajánlott, akik huzamosabb ideig a szabadban, erdőben tartózkodnak, legyen ez akár egy nyári gyerektábor vagy állandó munkahely. Az első oltást érdemes télen vagy kora tavasszal kérni, egy hónap múlva esedékes a második, ezt követően már kialakul a védelem. A kullancsokkal kapcsolatban számos tévhit és házi praktika terjed az interneten. Ezek sokszor többet ártanak, mint használnak, ezért kipróbálás előtt minden esetben tájékozódni kell a kezelőorvosnál. 

Ezt is szeretjük