Megcsípett egy kullancs: mikor kell utána orvoshoz fordulni?

Ha időben és szakszerűen kiszeded a kullancsot, lényegesen csökkentheted a kockázatot.

lyme-folt
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak erdei kirándulásokon, hanem a játszótéren vagy a kertben is találkozhatsz kullanccsal, így fontos, hogy tudd, mihez kezdj kullancscsípés esetén.

Dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa ebben segít eligazodni, és elmondja azt is, mikor kell orvoshoz fordulni.

A kullancsot minél előbb távolítsd el!

A patikában kapható kullancseltávolítóval bárki eltávolíthatja a kullancsot, a lényeg, hogy ezt minél előbb megtegye, a fertőzésveszély ugyanis annál nagyobb, minél tovább marad az élősködő a bőrben.

Kenegetés, csavargatás nélkül fogd meg a szájszerve mögötti részen, és húzd ki. Ne aggódj, ha a feje beszakad, pár nap múlva magától kiesik. 

Szokatlan tünetek a csípés utáni napokban

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás - kullancs-encephalitis - ritkább, ám ez ellen létezik védőoltás. A Lyme-kórt baktérium okozza, így jelenleg védőoltással nem, csak megelőzéssel, illetve a kullancs mielőbbi eltávolításával lehet védekezni ellene. Nem mindegyik kullancs fertőzött, tehát nem minden esetben kell betegségtől tartani egy csípést követően. Vannak azonban olyan tünetek, melyekkel mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Láz

Ha a csípést követő napokban, egy héten belül láz jelentkezik, akkor annak oka lehet a csípés miatt helyi elfertőződés vagy súlyosabb esetben kullancs-encephalitis. Láz esetén tehát mindenképp orvoshoz kell fordulni. Kullancs-encephalitis esetén a láz kezdetben jellemzően enyhe, majd pár nap múlva kiugróan magas lesz, mellé erős fejfájás, hányás, szédülés, izomfájdalom jelentkezik. Sokan aggódnak, ha a csípést követő napokban légúti tüneteik jelentkeznek, ez azonban nem jellemző egyik, kullancsok által terjesztett betegségre sem. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Céltáblára emlékeztető bőrpír

A Lyme-kór nem jár lázzal, ellenben jellegzetes bőrtünetet okoz. Fontos tudni, hogy ez nemcsak a csípés körül, hanem a testen bárhol megjelenhet, egy vagy több, méretes - 5 centinél nagyobb -,  sokszor céltáblára emlékeztető bőrpír - erythema migrans - formájában. Ez semmilyen egyéb tünettel nem jár, és hosszabb időn, napokon, heteken át is megmarad. Ha a kiütés, bőrpír viszket, és néhány napon belül elmúlik, akkor vélhetően allergiás reakcióval vagy egyéb rovar csípésével volt dolgod. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy nem jelentkezik bőrtünet, ilyen esetben egy-két ízület tartós, más okkal nem magyarázható gyulladása esetén gyanakodhatsz Lyme-kórra, ám ez valóban ritkaság, az esetek döntő többségében a Lyme-folt jelzi a betegséget.

Amíg bőrtünet van, a kezelés hatásos lesz

Mivel a csípését nem érezzük, és a kullancs pár nap után leválik a bőrről, előfordulhat, hogy nem is tudunk a kullancscsípésről, csak a Lyme-folt jelentkezésekor szerzünk róla tudomást. Dr. Kádár János elmondta, hogy ne aggódjunk, ha ekkor orvoshoz fordulunk, az időben megkezdett kezelés mindenképpen teljes körűen, maradéktalanul hatásos. A Lyme-folt jelenléte esetén még időben vagyunk, általában egyszeri, három-négy hetes antibiotikumos kezelésről van szó. A kezelés még akkor is hatásos lehet, ha a csípést követő egy éven belül kerül sor rá, ám a késve kezdett terápia az eseteknek csak egy részében sikeres.

Ezt is szeretjük