Fokhagyma és B-vitamin a kullancsok ellen: orvos árulta el, működnek-e a házi módszerek
Vannak módszerek, melyek segítenek, de rengeteg a tévhit is a köztudatban.

kullancs-levelen
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kirándulunk az erdőben, piknikezünk a parkban, játszunk a gyerekekkel a játszótéren. Ám a melegnek és a napsütésnek nem csak mi örülünk. A természetben, a fák, bokrok között, de még a házak udvarán, a fűben is előjöttek már a kullancsok, és csak arra várnak, hogy egy óvatlan pillanatban kedvenced bundájára, a ruhádra vagy a fedetlen testrészeidre felmászva a bőrödbe fúrják magukat. A kellemetlen vendég ellen azonban védekezhetsz, ha ismered a szokásait, és tudod, hogy mivel tarthatod távol magadtól. Ha pedig már beléd fúródott, az alábbiak szerint jársz el.

"A kullancs által terjesztett betegségekről és azok elleni védelemről minden tavasszal rengeteg információ terjed a közösségi médiában, és sajnos sokkal több a tévhit, mint a hasznos tudás. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor oltatjuk be magunkat, tudnunk kell, hogy hol találkozhatunk velük, milyen módon védekezhetünk ellenük, mely testrészeinket szeretik leginkább, és hogy hogyan kell őket kiszedni. Ha mindezzel tisztában vagyunk, vérszívók nélkül, gondtalanul élvezhetjük a kellemes időt és a szabadtéri programokat. Fontos, hogy ne higgyünk el mindent, amit a Facebookon látunk, még akkor sem, ha a címe azt hirdeti, hogy ez a legújabb módszer a kullancs kiszedésére vagy távoltartására. Ha bizonytalanok vagyunk, mindig kérjük szakember tanácsát" - mondja Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont infektológus szakorvosa.

Melyek a leggyakoribb tévhitek?

A kullancsokkal csak az erdőben találkozhatunk. Ez bizony, nem igaz. A vérszívók ugyanis kedvelik a parkokat, kerteket és a játszótereket is, azaz minden bokros, fűvel borított területet.

Vigyázz, a fáról a nyakadba ugranak! A kullancsok boldogan élnek a magas fűben, és leggyakrabban onnan támadnak. Éppen ezért nemcsak az erdei séta, de a parkban vagy játszótéren eltöltött nap után is nézd át magadat és gyermekedet is alaposan.

Tekergetem, kenegetem, ettől majd magától kimászik. A legrosszabb, amit tehetsz. A kullancsok ugyanis nem a csípéssel, hanem a vérbe fecskendezett kórokozókkal okozzák a bajt. Ha olajjal, ecettel vagy bármi mással próbálod őket kiszedni, a kullancs fulladozni kezd, és visszaöklendezi a váladékát, ezáltal növekszik a fertőződés kockázata. A legjobb, ha az erre a célra kialakított speciális csipesszel - szemöldökcsipesszel is megfelelő -, egy határozott mozdulattal kihúzod. A bőrbe szakadt fej nem okoz bajt, néhány napon belül magától kilökődik, akár egy szálka.

Az oltással várhatok a kullancsszezon kezdetéig. Nem érdemes, ugyanis a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védettséget három oltás együtt adja. Az első kettő között legalább egy hónapnak el kell telnie. A tartós védettséghez pedig hat-kilenc hónap múlva kell egy harmadik oltás. Ezt követően három-, majd ötévente emlékeztető oltásra van szükség. Javasolt már a téli hónapokban elkezdeni az oltási sorozatot, hogy tavaszra, a szabadtéri programok kezdetére védettek legyenek az oltottak. Oltatlanok kullancscsípése után egy hónap múlva javasolt elkezdeni az oltási sorozatot!

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A fokhagyma, a B-vitamin vagy egyéb erős szagú étel távol tartja a vérszívókat. Azok nem, ám a nadrágba tűrt zokni, a hosszú ujjú felső, a kullancsriasztó spray és a sapka megnehezíti a dolgukat. Ráadásul kevésbé kellemetlen módon.

"Az esti fürdésnél alaposan nézzük át a lágy részeket, a hajlatokat, a nyakat, a fül mögött és a tarkón a hajas fejbőrt is, ugyanis ezeket a részeket szeretik leginkább a kullancsok. Ha találunk magunkban, csipesz segítségével könnyedén eltávolíthatjuk. Nagyon apró kullancsokkal is találkozhatunk, ezeket a speciális csipesszel szinte nem is lehet megfogni, ilyenkor egy vékonyabb szemöldökcsipesz jól szolgálhat, vagy akár a körmünkkel összecsípve is eltávolíthatjuk. Fontos, hogy minél előbb kivegyük, ne hagyjunk neki időt a vérszívásra. Ha a csípés helyén egyre növekedő, középen fehér, szélein piros folt jelentkezik, amihez rossz közérzet, hányás, gyengeség is társulhat, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ezek akár a Lyme-kór tünetei is lehetnek" - mondta a doktornő.

Ezt is szeretjük