Így találod meg legkönnyebben magadon a kullancsokat: használd ezt az eszközt!

Használd a módszert, még mielőtt megcsípne!

kullancs-kez
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kullancscsípés veszélyeiről szinte mindenki tud, nem véletlen, hogy egyre nagyobb a riadalom, ha az apró kis vérszívók vagy az általuk leginkább kedvelt területek kerülnek szóba, mint ahogy az sem, hogy egyre többen oltatják be magukat az agyhártyagyulladás ellen oltással.

A kirándulások és a természetjárás örömeiről azonban nem érdemes lemondani a kullancsoktól való félelem okán, már csak azért sem, mert a megfelelő óvintézkedések betartásával, nem utolsósorban pedig néhány házi praktika bevetésével is sokat tehetsz azért, hogy ne érjen csípés, vagy ha ért is, mielőbb megtedd, amit kell.

A ruhádon is rengeteg kullancsot találhatsz

A tévhittel ellentétben a kullancsok nem a fákról pottyannak le, hanem elsősorban az aljnövényzetről kerülnek az emberre, nem véletlen, hogy az ellenük való védekezés egyik legjobb módja, ha öltözéked zárt, vagyis hosszú nadrágot viselsz zoknival és zárt cipővel úgy, hogy ne látsszon ki szabad bőrfelület. Azonban ezzel a módszerrel is főként csak időt nyersz, ha a későbbiekben nem vagy elővigyázatos, ugyanis a kullancsok ugyanúgy ott lehetnek a ruhádon, nadrágszáradon - méghozzá szép számmal -, ahonnan később megtalálják a módját, hogy a bőröddel érintkezzenek, elég csak az öltözködésben rejlő lehetőségeikre gondolni.

kullancs-roller

A nadrágszárat ezért érdemes a kirándulás után azonnal átvizsgálni, és lehetőség szerint letakarítani, hasznos módszert jelent például a szösztelenítő henger használata. Görgesd végig a lábszáradon és a ruhád más, kitett részein alaposan, ragadós felületétől nem menekülnek majd a kullancsok, az eredményt pedig, ha kullancsszempontból különösen veszélyes területen jártál, jól láthatod majd. Érdemes a hengert háziállataid szőrén - de tulajdonképpen bárhol, a bőrödön - is alkalmaznod.

Miután levetetted a túraruhádat, lehetőleg tedd a mosógépbe, és ne vedd fel újra, tégy ugyanúgy a zoknival is, a cipődet pedig ellenőrizd alaposan. Kirándulás után célszerű zuhanyozni is, így az esetlegesen bőrödre kerüld, de az abba még bele nem akaszkodott kullancsokat is lemoshatod, illetve a csípéseket is könnyen észreveheted. Mindemellett a hajas fejbőrt is vizsgáld át, különös tekintettel a tarkód, illetve a füled környékére.

Kullancs elleni szer házilag

Léteznek bolti készítmények, melyekkel, ha befújod magad vagy épp a kirándulásokat szintén kedvelő házi kedvenceidet, némiképp csökkentheted a kullancsok támadásának kockázatát, hasonló hatású készítményeket azonban házilag is készíthetsz.

Bizonyos illatokat a kullancsok ki nem állhatnak - csakúgy, mint a szúnyogok -, így érdemes ezek hozzáadásával készítened vizes alapú spray-t. Egy kisebb szórófejes flakonba vagy üvegcsébe tölts vizet, melyhez legfeljebb fele arányban ecetet is adhatsz, ha azonban nem bírnád hosszú távon az ecetszagot, illóolajokkal is próbálkozhatsz. Hatékony lehet a citrom, a levendula és a borsmenta is.

Ezt is szeretjük