3 élelmiszer, amivel vigyázz, ha ízületi gyulladásod van: fokozhatják a tüneteket

Ezt a három élelmiszertípust messziről kerüld el ízületi gyulladás esetén!

meroszalag egeszsegtelen etelek
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki ízületi gyulladással él, tudnia kell, hogy az orvosi kezelésen túl a táplálkozásával is befolyásolhatja az állapotát.

Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa azokat az élelmiszertípusokat vette számba, melyeket érdemes elkerülniük az érintetteknek.

Mi a három leginkább kerülendő élelmiszertípus?

Az ízületi gyulladásnál az első és legfontosabb teendő a szakorvos felkeresése, a pontos diagnózis felállítása és az ennek megfelelően elrendelt terápia betartása. Ugyanakkor a betegek sokat tehetnek azért, hogy a táplálkozásukkal is elősegítsék a tünetek csökkentését.

cukor

Ennek érdekében érdemes magas antioxidáns-tartalmú élelmiszereket fogyasztani, nagy vonalakban a mediterrán diétát követni, mely gyulladáscsökkentő hatású. Vagyis ajánlott a naponta többszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a sovány tejtermékek, a teljes kiőrlésű pékáruk, egészséges olajok és diófélék előtérbe helyezése, a halak legalább heti egyszeri fogyasztása és a mindennapos húsfogyasztás háttérbe szorítása. Vannak bizonyos élelmiszerek is, melyeket érdemes kerülni.

Cukor

A finomított cukor a citokinek felszabadulását okozhatja, melyek a gyulladás közvetítői a szervezetben. Ezért a klasszikus, cukros ételeken kívül érdemes visszafogni a cukros üdítők, az édes tea, kávé fogyasztását is. Számos élelmiszer, étel rejtett cukrot tartalmaz, körültekintően olvasd el az élelmiszercímkéket!

Telített zsírok

Az olyan, telített zsírsavakban gazdag ételek, mint a zsíros húsok, húsrészek, a zsíros szalámik, szalonnák és kolbászfélék, a sajtok, a tejszín, a vaj és az azzal készült kekszek, leveles tészták, valamint a kókusz- és pálmaolaj fenntartják a gyulladásos állapotot a zsírszövetekben, ráadásul az elhízáshoz is hozzájárulhatnak, ami szintén gyulladásfokozó tényező.

Finomított szénhidrátok

A fehér kenyérben, fehér rizsben, a chipsekben, a sós kekszekben található finomított szénhidrátokat az egészséges életmódban és osteoarthritisnél is érdemes visszaszorítani. 

shutterstock 160203056

Nem minden mítosz igaz

Időnként felröppenek bizonyos táplálkozási elképzelések az ízületi gyulladással kapcsolatban, melyek azonban nem bizonyítottak. Íme, néhány a gyakori tévhitek közül.

A citrusfélék fokozzák a gyulladást?

Sokan úgy hiszik, el kell kerülniük a citrusféléket, mert a savasságuk elősegíti a gyulladást. Ennek éppen az ellenkezője igaz: a citrusok magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalmuk miatt éppen csökkentik a gyulladást. Ugyanakkor a grépfrút interakcióba léphet egyes, arthritisre alkalmazott gyógyszerrel, ezért a táplálkozási szabályokat az orvossal is egyeztetni kell. 

El kell kerülni a tejtermékeket?

Önmagukban a tejtermékek problémásak lehetnek bizonyos embereknél, de ennek nem az ízületi gyulladáshoz van köze, hiszen a sovány tej és tejtermékek alapvető elemei az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Ha fogyasztásuk mégis gondot okoz, akkor az ételintoleranciának, illetve -allergiának kell utánanézni.

Bizonyos zöldségeket tilos fogyasztani a betegeknek?

A paradicsom, a burgonya, a paprika és a padlizsán tartalmaznak egy bizonyos szolanin nevű anyagot, melyet sokat hibáztatnak az ízületi fájdalmak kifejlődéséért. Az Arthritis Foundation nevű szervezet szerint azonban erre nincs tudományos bizonyíték.

A cikk az ajánló után folytatódik

Személyre szabott étrenddel gyógyulhatsz

- Az általános táplálkozási ajánlások mellett minden esetben mérlegelni kell a páciens aktuális betegségeit és a családi hajlamát egyes betegségekre. Ezen ismeretek birtokában már olyan étrendet lehet összeállítani, mely nemcsak az ízlést és a célokat, de az esetleges érzékenységet, intoleranciát is figyelembe veszi, és jelentősen hozzájárulhat a gyógyuláshoz, természetesen a komplex életmódorvoslás és a szükséges orvosi terápia mellett - hangsúlyozza Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.

Gyulladáscsökkentő menüsor

Ezek az ételek nem bonyolultak, finomak, és, ami a legfontosabb: csökkentik a gyulladást. A bennük található antioxidánsoknak és vitaminoknak köszönhetően hatékonyan enyhítik a kínzó fájdalmat, legyen az bármelyik ízületedben!

Csökkentik a gyulladást a szervezetben: 10 egyszerű étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük