A hátad közepe fáj? A 7 leggyakoribb ok, ami a tünet mögött állhat

Nemcsak attól fájhat a hátad, ha elalszod: komoly problémák is állhatnak a hátterében.

shutterstock 572667043
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hát középső része számos ok miatt fájhat, hiszen a háti gerinc 12 csigolyája, az izmok, a szalagok bonyolult rendszere könnyen sérülhet, irritálódhat, elhasználódhat.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint nem mindig könnyű a diagnózist felállítani, de csak ez lehet az alapja az eredményes kezelésnek. 

A fájdalom lehetséges forrásai

Idősödés: harminc- és hatvanéves kor között alig van ember, aki soha ne tapasztalna hátfájdalmat, melynek természetes oka lehet a csökkenő izomtömeg, a fogyatkozó ízületi folyadék és a csontrendszer esetleges ártalma.

Arthritis: az arthritis számos formája érintheti a hátat, az ízületi gyulladás miatt például igen gyakran jelentkezik fájdalom, merevség a hát középső szakaszán is.

Csigolyarepedés vagy -törés: esés, sportsérülés vagy akár autóbaleset miatt is repedhet, törhet a csigolya, bár súlyos esetben a degeneratív ízületi betegségeknek is lehet ilyen következményük. Ilyenkor a fájdalom mozgásra fokozódik, és, amennyiben a gerincvelő is érintett, jelentkezhet érzéskiesés, bizsergés is.  

derékfájás
Fotó: melodija / Getty Images Hungary

Izomhúzódás vagy -szakadás: nehéz tárgyak ismételt emelgetése vagy a helytelenül kivitelezett mozdulat könnyen eredményezhet izomproblémát, ami hátfájdalomban nyilvánul meg.

Meszesedés: a csigolyák meszesedése, merevedése, összeroppanása - a kilépő idegeket nyomva - nagy fájdalommal jár.

Gerincsérv: a porckorongsérv kialakulásának kockázatát fokozza, hogy 20-25 éves kortól a csigolyák közötti porckorongok folyadéktartalma csökkenni kezd, emiatt pedig csökken a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong könnyebben megsérülhet, így egy hirtelen, nagyobb terhelésre a gyűrűk átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag kitüremkedhet, és létrejöhet a porckorongsérv. A hirtelen terhelés bármi lehet, egy rossz mozdulat, egy túl nagy súly megemelése vagy akár egy megfelelő bemelegítés nélküli, túl intenzíven végzett mozgás is. Akár kiszakad a porckorongsérv, akár nem, gyakran okoz fájdalmat. Előfordulhat heves, éles fájdalom, de tompább sajgás is jelentkezhet, sőt, a hát középső részénél az sem ritka, hogy csak egészen enyhék a szimptómák. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Életmódfaktorok

A gyenge hátizmok, a mozgáshiány és a rossz tartás szinte garantálják a hátfájdalmat. Ülő foglalkozásúaknál, kismamáknál különösen gyakori a kínzó érzés, ugyanis a testsúly eltolódása miatt megváltozik a statikai egyensúly. A fájdalom oka ilyenkor elsősorban az, hogy, míg egy egészséges emberben a hátizmok kiegyensúlyozott tónusát az idegrendszer szabályozza, addig itt izom-összehúzódásokkal próbál kompenzálni a szervezet, melyek fáradtságérzést, kényelmetlenséget, végül pedig fájdalmat keltenek. Az elhízás is az okok közt található, hiszen a plusz súly további terhet ró az izmokra, csontokra és más struktúrákra, sőt, egyes kutatások a dohányzás és a krónikus hátfájdalom kapcsolatát is feltételezik.

További lehetséges okok

Mivel a hátfájásnak számtalan további oka lehet, mindenképpen fontos a szakorvosi kivizsgálás, ezt nem érdemes sokáig halogatni, hiszen csupán az enyhébb esetekben múlik el magától a panasz. Ráadásul néhány ritkább esetben fény derülhet például a mentális-lelki eredetre - a depresszió, a szorongás is gyakran okoz hátfájást -, a gerincferdülésre, a Scheuermann-kórra, vesebetegségre vagy vesekőre, övsömörre, mellhártya- és tüdőgyulladásra, bordatörésre, bordaközi, idegi eredetű fájdalomra, illetve akár az izmokat, idegeket nyomó tumorra. 

hátfájás
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

Sokrétű kezelés

Enyhébb esetekben otthon is próbálkozhatsz a hát kimozgatásával, hideg-meleg váltott borogatással, vény nélküli fájdalomcsillapítókkal, de, ha nem enyhül, romlik, vagy visszatérően jelentkezik a panasz, mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni. 

- Talán furcsán hangzik, de a szakmai ajánlások szerint akut hátfájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges, és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, melyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal, és a lehető legrosszabb végkifejletet vetíti előre. A hosszú távú mozgásbeszűkülés ugyanis még nagyobb fájdalomhoz vezethet. A szabadabb mozgáshoz és a hosszútávon nagy segítséget jelentő gyógytornához viszont meg kell szabadítani a beteget a fájdalomtól, amihez számos hatékony lehetőség áll rendelkezésre - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

- A helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció a leggyorsabban bevethető és hatékony módszer a fájdalomcsillapításban, kifejezetten alkalmas arra, hogy a legsúlyosabb helyzettel megküzdhessen a páciens. Hosszútávon pedig olyan hatékony eljárások közül választhatunk, mint a lágylézer-kezelés, az orvosi kollagén-injekciókúra, a lökéshullám-terápia, a fizikoterápiás kezelések és a szegmentális akupunktúra. Mindezek akkor a leghatékonyabbak, ha melléjük szükség esetén életmódváltás is kapcsolódik. A cél mindenképpen az, hogy a beteg a lehető legkíméletesebben, belátható idő belül visszaszerezhesse a mozgás szabadságát, megelőzhesse az állapotromlást.

Milyen pózban alszol?

Más alvópóz ajánlott a gerincbetegeknek, és megint más például azoknak, akik erősen horkolnak.

Ezt is szeretjük