Lefogyaszt, és a koleszterinszintet, a vérnyomást is csökkenti: ez az edzés segít a szakorvos szerint
Dvorák Márton mozgásterapeuta szerint nemcsak a kardiózás hatékony.

no-torna
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mozgás, különösen a szakszerű, szakember által vezetett, speciális céllal felépített edzés bizonyítottan csökkenti a testsúlyt, a vérnyomást és a koleszterinszintet. 

Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája szerint nem mindegy, hogyan épülnek fel a célzott edzések.

Nemcsak a kardiózás hatékony 

Az elmúlt fél évszázadban a szívbetegek rehabilitációjában, valamint a metabolikus szindróma elemeinek kezelésében elsősorban a tartós, egyenletes, mérsékelt és közepes intenzitású fizikai terhelésen alapuló programokat, az úgynevezett kardió edzést használták. Néhány évtizede a rezisztenciaedzés - izomfejlesztés - is fontossá vált, melynek révén a gyakran igen gyenge izomzat képes lesz a feladatok teljesítésére, ráadásul ezáltal még inkább növelhető a cukor- és lipidanyagcsere aktivitása is. Az utóbbi években az egyenletes terhelésnél hatásosabb és rövidebb idő alatt kivitelezhető, nagy intenzitású intervall - szakaszos - tréning is polgárjogot kapott a rehabilitációban, valamint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás csökkentésében.

- A kutatások tanulságait levonva, a speciálisan felépített csoportos órákon a kardió mellett erősítő gyakorlatokat is beépítettünk a programba, kis súlyokkal, 10-15 ismétléssel, köredzésszerűen. Ez utóbbi amellett, hogy a mozgató szervrendszert edzi, a pulzust is felviszi a kardiónál ajánlott 60% fölé. Ez tulajdonképpen egy közepes intenzitású intervall tréning. A magas intenzitással érdemes óvatosan bánni, és csak abban az esetben alkalmazni, ha már megvan egy alap fittségi szint - ismerteti Dvorák Márton. 

Mi a célja a testsúlycsökkentő mozgásprogramnak? 

Az elhízás súlyos kockázatot jelent azok számára, akiknek BMI-értéke 30 feletti. Magas testzsírral az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, sőt, a stroke és a szívinfarktus kialakulása is jóval gyakoribb. Az elhízás önbecsülésre gyakorolt hatásáról sem szabad megfeledkezni, hiszen ez az állapot akár depresszióhoz is vezethet. Aki felismeri a problémát, annak számára fontos az életmódváltás, melyet egy alapos kivizsgálással érdemes kezdeni, majd le kell fektetni az alapokat a táplálkozási és testmozgási szokások megváltoztatásával.

- Edzettségtől és más, egyéni tényezőktől függően mindenkinél megvan az a terhelési intenzitás, ahol a zsírégetés a leghatékonyabb. Megfelelő étrend kialakításával és a fittség fejlesztésével ez a hatás tovább fokozható, ezért a rendszeres, tudatos mozgás meghatározó eleme a fogyásnak és így a kardiovaszkuláris rizikótényezők csökkentésének. A testsúlycsökkentő csoportos órák remek alkalmat jelentenek a hatékony mozgásformák kipróbálására, valamint a közös munka és sikerek megélésére - mondja Dvorák Márton.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magas vérnyomás esetén sem tiltott a mozgás 

A magas vérnyomás az egyik legjelentősebb kockázati tényező a szív-érrendszeri betegségek tekintetében, azonban a megfelelő testmozgás bevezetésével 6-10 Hgmm-rel csökkenthetőek az értékek. Ehhez a kis súlyos erősítő edzés mellett hetente legalább 150 perc, közepes intenzitású kardió mozgás szükséges, ami lehet kocogás/futás, kerékpározás, úszás, vagy bármilyen olyan állóképességi sport, melynek végzése során a pulzus nem haladja meg a maximális 60-70%-át. A kiscsoportos edzések során fontos szempont, hogy a résztvevők megtanulják, mit jelent számukra a maximális pulzus és annak a 60-65%-a, hogyan érdemes megtervezni heti edzéseiket, illetve mikor kell közben megmérni a vérnyomást.

Koleszterincsökkentés gyógyszerek nélkül

Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája szerint az érintetteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a rendszeres sportolás hatására javul a koleszterin-egyensúly, és az összkoleszterin 5,2 mmol/l értéke felett az első ajánlott lépés az életmódváltás, és csak ezt követően válhat szükségessé a gyógyszeres kezelés. Ennek élettani háttere, hogy az izommunka hatására nő a nitrogén-monoxid termelése, ami javítja az érrendszer összehúzódó képességét, ezáltal véd az érelmeszesedés ellen. A fokozott véráramlás növeli az érfalak rugalmasságát, csökkenti a máskülönben fenyegető trombózisképződés és gyulladások valószínűségét. A koleszterincsökkentő csoportos edzések során a résztvevők a gyakorlatban, szakember felügyelete mellett tapasztalhatják meg a legbiztonságosabb mozgásformák eredményeit.

Ezekből fogyassz többet!

A rendszeres mozgást egészítsd ki helyes étrenddel! Ehhez adunk néhány tippet az alábbiakban. Nézd meg a következő képeket!

Ezt is szeretjük