A fiatal felnőttek betegsége: 10 tény a vészjósló sclerosis multiplexről
A sclerosis multiplexes betegek állapota sok esetben pusztán szerencse kérdése.

kerekesszek-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Itthon több ezer ember szenved sclerosis multiplexben. A betegség, melynek tünetei igen szerteágazóak, elsősorban a fiatal felnőtteket érinti.


A Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány összegyűjtötte a legfontosabb tényeket a betegségről: szeretnék, ha ezzel a tíz ponttal minél többen tisztában lennének.

  1. Nem tudni, kinél alakul ki a sclerosis multiplex: az SM a fiatal felnőttek leggyakoribb, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegsége, oka ma még ismeretlen, idehaza legalább nyolcezer beteg érintett.
  2. A jövő nem tervezhető: a betegek egy része évtizedeken át együtt élhet kevés panasszal a betegséggel, mások néhány év alatt kiszolgáltatott emberekké válnak.
  3. A sclerosis multiplex során a gerincvelőt szigetelő mielinhüvely károsodik, ezért romlik az idegek ingerületvezető képessége. Hogy melyik szakaszon? Ez csak szerencse kérdése.
  4. Az agyban is gyulladásos gócok alakulhatnak ki, a jelentkező tünetek attól is függnek, hogy ez hol és milyen intenzíven történik meg.
  5. Kipihenhetetlen, krónikus fáradékonyság, romló látás, remegő kezek, lassuló járás és beszéd, vizelettartási gondok is nehezíthetik az érintettek mindennapjait.
  6. Gyógyszerek révén sokaknál hosszú időn át kordában tartható a betegség: injekció, olykor infúzió, tabletta vagy kapszula segíthet az életminőség javulásában.
  7. A rehabilitáció nehéz, mert a betegek állapota hullámzóan változhat, kevés az olyan intézmény, ahol felkészültek erre.
  8. A betegség depressziót is okozhat, amit tovább fokoz, ha az érintettek elszigetelődnek. Pedig toleráns környezetben a sclerosis multiplexszel élők a mainál nagyobb arányban tudnának dolgozni.
  9. Sok fiatal érintett titkolja betegségét, amíg teheti, nehogy emiatt hátrány érje a munkahelyén. A túlhajszoltság viszont sajnos ronthat az állapoton.
  10. A betegek kóros fáradékonysága nem lustaság, imbolygó járásuknak nincs köze az alkoholhoz. A Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány célja a betegekkel szembeni előítéletek csökkentése.
Ezt is szeretjük