A sclerosis multiplex kezdeti tünetei: a kézremegéstől az alvászavarig - A 20 és 40 közöttieknél jelentkezik leginkább

Fiataloknál jelentkezik, és jellegzetes, ahogy megmutatkozik.

sm

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fiatal generációnál jelentkezik leginkább az egyelőre gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség. A sclerosis multiplex nemcsak a beteget, hanem a családját és környezetét is megviseli.

Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke elmondja, hogy milyen egészségügyi és szociális nehézséggel kell megküzdenie egy SM-es betegnek.

A fiatal korosztályban jelentkezik

Leggyakrabban 20 és 40 év közötti fiataloknál diagnosztizálják az idegrendszer egyelőre gyógyíthatatlan betegségét, a sclerosis multiplexet. Az idegszálakat szigetelő myelinhüvelyt megtámadó kórt az immunrendszer hibás működése miatt keletkező gyulladások okozzák. Egyes betegeknél enyhe, másoknál gyors lefolyású az állapotromlás.

Jellemző tünetei a látászavar, kettős- vagy homályos látás, egyensúly- és beszédzavar, szédülés és zsibbadás, kézremegés és gyengeség. Jelentkezhet még nyelési nehézség, széklet- és vizelet-visszatartási probléma. A fáradékonyság, depresszió, szorongás és alvászavarok szintén jellemzőek.

Sokan még mindig eltitkolják betegségüket

Sokan őrzik titokként az idegrendszeri károsodást okozó sclerosis multiplex diagnózisát, amíg tehetik. Féltik munkájukat, és nem szeretnék, ha betegként kezelnék őket. Ugyanakkor a mielőbbi diagnózis és a minél korábbi kezelés lehet a kulcsa annak, hogy jobb életkilátásokat nyújthassanak a szakorvosok a betegeknek.

Némelyik tünet más betegséggel is összefügghet, de ha több jelentkezik együtt, az SM-re is utalhat. 

Tünetmentes állapotban is szükséges a kezelés

A sclerosis multiplex akkor is lehet aktív, ha épp nem okoz tüneteket. Panaszmentes állapotban is szükség van neurológiai ellenőrzésekre, esetenként agyi MR-vizsgálatokra. A beteg állapotának és idegrendszeri tüneteinek, illetve az agyi elváltozásoknak a követésével észlelni lehet, ha előrehalad a betegség. Az időben történő kezelést és a rendszeres kontrollvizsgálatok fontosságát hangsúlyozta dr. Rózsa Csilla neurológus főorvos is.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Cél: javítani az életminőségen

Magyarországon nyolcezer SM betegről tudnak. A betegek mintegy fele van olyan hullámzó aktivitású stádiumban, amikor még érdemben segíthetnek a kezelések. A betegek másik felének állapota különböző ütemben, de folyamatosan romlik. A gyógytorna, az állapotnak megfelelő fizikai és szellemi aktivitás is javíthat az életminőségen, ám a betegséggel gyakran együtt járó depresszió és a krónikus fáradékonyság gátolhatja a cselekvést.

A problémákat pedig tetézik a munkahely elvesztése miatti anyagi gondok, ami miatt sok érintett családot fenyeget az elszegényedés is. Fontos lenne a betegeknek, hogy lépjenek kapcsolatba egymással. Ennek terepei lehetnek az internetes közösségek, az országszerte működő klubok és egyesületek, illetve az SM-es beteg számára létrehozott magazin is.

Ezt is szeretjük