Hány anyajegy a normális? Ha túl sok, gyakrabban kell szűretned
Szinte nincs olyan, akinek ne lenne anyajegye. De mennyi az, ami még nem növeli a bőrrák kockázatát?

ThinkstockPhotos-618858658
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ritka, hogy valakinek egyáltalán ne legyenek anyajegyek a testén, bár megjelenésük sok mindentől függ, legyen szó genetikáról - sok már születéskor jelen van -, hormonális változásokról vagy épp az életvitelről, például a napozási szokásokról.

Az anyajegyek jóindulatú elváltozások, a bőrgyógyászok ajánlása alapján azonban javasolt gyakrabban szűrésre menniük azoknak, akik sokat tudhatnak a magukénak. Hogy ez pontosan mennyi, nehéz eldönteni, van, aki szerint 20, és van, aki a több mint 40-et határozza meg határvonalként, ez azonban sohasem lehet éles, hiszen számos más tényező is befolyásolja, mennyire veszélyeztetett valaki a bőrrák szempontjából. Ettől függetlenül a kutatók is érdekes összefüggésekre mutattak rá az anyajegyek számával kapcsolatban.

Számold meg, hány anyajegy van a jobb karodon!

Egy 2015-ös kutatás szerint, melynek eredményei a British Journal of Dermatology című folyóiratban jelentek meg, az anyajegyek számából következtetni lehet arra, mekkora a bőrrák, pontosabban annak legsúlyosabb típusa, a melanoma kialakulásának kockázata az adott személy esetében.

A kutatás szerint meg kell számolni, hány anyajegy található a jobb karon, ennek alapján ugyanis könnyen következtetni lehet arra, hány anyajegy található a teljes testen. Az eredmények szerint azoknál a nőknél, akiknek a jobb karján hét anyajegynél több található, kilencszer nagyobb a kockázata annak, hogy a testükön 50-nél is több legyen, míg a karjukon 11 anyajeggyel rendelkezőknek nagy valószínűséggel volt több mint száz anyajegy a testén. Ez pedig a melanoma kialakulásának jelentősen, mintegy a normálisnál ötszörösen nagyobb valószínűségét jelenti a kutatás szerint.

A melanoma kevés anyajegy mellett is fenyeget

Bár a magasabb bőrrákkockázatot legtöbbször összefüggésbe hozzák az anyajegyek magasabb számával - több anyajegy esetén több a lehetőség azok elfajulására, illetve az atípusos anyajegyek jelenlétére -, vannak kutatások, melyek arra mutatnak rá, hogy a melanoma olyanoknál is kialakulhat, akiknek nagyon kevés anyajegye van, vagy épp nincs is.

Hogy lehet felismerni a veszélyes anyajegyet?

Léteznek úgynevezett atípusos anyajegyek, melyek szerkezetileg eltérnek a hagyományostól, így könnyebben alakul ki belőlük melanoma. Kattints ide, és megmutatjuk, miről ismerheted fel ezeket!

Egy 2016 márciusában napvilágot látott, a JAMA Dermatology című folyóiratban publikált kutatás például 566 melanomával diagnosztizált embert vizsgált meg: kétharmaduknak 20-nál kevesebb anyajegye volt, háromnegyedüknek pedig egyáltalán nem voltak atípusos, gyanús anyajegyeik. Esetükben is kialakult a bőrrák, ugyanakkor a kutatás arra is rámutat, hogy azoknál, akiknek öt vagy több atipikus anyajegyük is volt, a melanoma prognózisa sokkal rosszabb volt, és jellemzően agresszívebb típusú rákról volt szó, mely mélyebben hatolt a szövetekbe.

Ezek a legkomolyabb rizikófaktorok

Előbbi kutatás az anyajegyeken kívüli rizikófaktorokra is rámutatott, például arra, mennyire magas a kockázat 50 évnél idősebb, szoláriumot használó fehér férfiaknál, függetlenül anyajegyeik számától. Szinte minden kutatás egyetért abban, hogy a szoláriumhasználat és a felelőtlen napozás igen komoly rizikófaktort jelent, de ugyanígy az lehet a világos bőr - különösen, ha szőke hajjal, kék szemmel párosul -, a családi halmozódás, vagy az, ha valaki életében sugárkezelést kapott.

Figyelemreméltó tény az is, hogy nők esetében például az anyajegyek számát a mellrákkockázattal is összefüggésbe hozták már kutatások, a magasabb hormonszint ugyanis közös pont lehet, nem véletlen, hogy gyakran alakulnak ki anyajegyek hormonális változások hatására, legyen szó a kamaszodásról vagy a terhességről.

Milyen gyakran menj szűrésre?

A jobb félni, mint megijedni jegyében, ha a testeden 20-nál több anyajegy található, vagy érint bármely rizikófaktor, mindenképp menj gyakrabban bőrgyógyászhoz, a legjobb, ha félévente megnézeted a bőröd, de mindenkire igaz, hogy érdemes évente legalább egyszer szűrésre mennie. Ettől függetlenül is menj el orvoshoz, tehát ne várd meg a fél év leteltét, ha bármi gyanúsat tapasztalsz a bőrödön - legalább havonta egyszer vizsgáld át magad jól kivilágított szobában, egész alakos tükörnél.

Ha új anyajegyet találsz, vagy bármilyen más új bőrtünetet, foltot, keresd fel az orvost, csakúgy, mint akkor, ha egy régi anyajegy változott meg, aszimmetrikussá vált, határvonalai, színe, átmérője lett más, olyan sebed van, ami nem gyógyul, esetleg vörösséget, viszketést, érzékenységet, vérzést, hámlást, fájdalmat tapasztalsz anyajegyeiden vagy környékükön. Gyanúsak lehetnek az apró, de nagyon sötét színű anyajegyek, pöttyök is.

Ezt is szeretjük