Így néznek ki a bőrrák leggyakoribb típusai: képeken is megmutatjuk
A bőrrák nem csak az anyajegyekből indulhat ki, gyakran egészen más formát ölt.

anyajegy-szures-borrak-rakszures
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy-egy eddig fel nem ismert folt, újonnan kialakult bőrpír láttán az ember hajlamos megijedni, holott többnyire veszélytelen elváltozásról van csupán szó. Nem árt azonban tudni, hogy mikor gyanakodhat komolyabb problémára az ember.

Bár sokan tévesen azt hiszik, hogy a bőrrák minden esetben anyajegyből indul ki, valójában többféle típusa létezik, különböző típusai pedig eltérő tünetekkel és kockázatokkal járnak

Melanoma

A bőrrák szóról a legtöbbeknek a melanoma jut az eszébe: a pigmenttermelő sejtekből kiinduló daganattípus leggyakrabban atípusos festékes anyajegyekből, pigmentált bőrelváltozásokból fejlődik ki, és meglehetősen agresszív betegségnek számít.

A kockázatát megnöveli a genetikai hajlam, a nagyszámú vagy több 8 milliméternél nagyobb anyajegy, illetve az atípusos anyajegyek, különösen napsugárzásnak kitett bőrfelületen. Az atípusos anyajegyekre jellemző lehet az aszimmetria, az elmosódó kontúrok, a barnától eltérő szín, a szélesebb átmérő. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A melanoma legárulkodóbb tünete, ha bármelyik fenti tényező változik, az anyajegy megnő, a felülete érdessé válik, elszíneződik, vérezni kezd. Időben észrevéve nagyobb eséllyel megelőzhető az áttétképződés, ezért kiemelten fontosak a szűrővizsgálatok.

Bazálsejtes karcinóma

A bazálsejtes karcinóma vagy basalioma a bőrrák egy gyakori formája, amely a bőr bazális - új sejteket termelő - sejtjeiből indul ki, melyek egy genetikai mutáció következtében kezdenek burjánozni. 

A melanomához hasonlóan növeli a kockázatot a nap UV-sugárzásának kitett bőrfelület, a családi hajlam, a világos bőr, ám annál a betegségnél kevésbé agresszív, jobban gyógyítható. A legszembetűnőbb tünete a növekvő méretű, esetleg fájdalmas vagy vérző dudor, kisebesedő felület.

Elszarusodó laphámrák

Az elszarusodó laphámrák vagy spinalioma a fenti két típusnál ritkább daganatos betegség. Gyakran jelenik meg olyan felületen, ami nem védhető a közvetlen naptól, de előfordulhat akár szájüregben is. Tünete a vöröses, hámló folt, mely egyre növekszik, érdesebbé, magasabbá, sebesebbé válik, ezért könnyen összetéveszthető az ekcémás, pikkelysömörös panaszokkal.

A legtöbb esetben csak a folt környékét érinti, a hámot, ilyen a Bowen-kór, mely a betegség egyik formája, mélyebb rétegekbe áttéteket csak lassan, ritkábban hozhat, eltávolításával nagy eséllyel legyőzhető a betegség.

Foltok a bőrön

A bőrön számos okból jelentkezhetnek kellemetlen, esztétikailag sem odaillő tünetek, amelyek azonban a legtöbbször ártalmatlanok. De miben különböznek a súlyosabb betegségektől?

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük