Fehér liszt helyett: 10 gluténmentes liszt főzelékek sűrítéséhez
Gluténmentes liszttel készülhet a főzelék, de pudingok sűrítéséhez is használhatod.
Orvos által diagnosztizált gluténérzékenység vagy más néven cöliákia esetén a glutén- vagy sikértartalmú liszteket az étrendből teljesen ki kell iktatni. A betegség tünetei közé tartozik a hasmenés, a hasi fájdalom és más emésztőrendszeri problémák sora.
A lisztpótlásra nem könnyű megfelelő alternatívát találni, hiszen a sikér nélküli maglisztek egészen másképp viselkednek feldolgozás során, mint a megszokott búzaliszt, és az ízük is egészen eltérő lehet.
Gluténmentes lisztek sűrítésre
A főzelékek sűrítésének legegészségesebb módja az, ha a főzés végén saját zöldségeiből veszel ki egy kisebb adagot, majd összeturmixolva visszakevered az alaphoz. Ha viszont inkább maradnál a hagyományos habarásnál, néhány gluténmentes lisztet ismerned kell. Bár lehet kész lisztkeverékeket kapni, jó tudni, mit használhatsz sűrítésre sós és édes ételek készítésénél.
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- gluténérzékenység
- liszt
Búzaliszt helyett: 10 gluténmentes változat, amivel sütni és főzni is lehet
- gluténérzékenység
- tünetek és betegségek
Mi a különbség a gluténérzékenység és az IBS között? Néha még a szakembereknek is nehéz megállapítani
- gluténérzékenység
- tünet