Orvos által diagnosztizált gluténérzékenység vagy más néven cöliákia esetén a glutén- vagy sikértartalmú liszteket az étrendből teljesen ki kell iktatni. A betegség tünetei közé tartozik a hasmenés, a hasi fájdalom és más emésztőrendszeri problémák sora.
A lisztpótlásra nem könnyű megfelelő alternatívát találni, hiszen a sikér nélküli maglisztek egészen másképp viselkednek feldolgozás során, mint a megszokott búzaliszt, és az ízük is egészen eltérő lehet.
Gluténmentes lisztek sűrítésre
A főzelékek sűrítésének legegészségesebb módja az, ha a főzés végén saját zöldségeiből veszel ki egy kisebb adagot, majd összeturmixolva visszakevered az alaphoz. Ha viszont inkább maradnál a hagyományos habarásnál, néhány gluténmentes lisztet ismerned kell. Bár lehet kész lisztkeverékeket kapni, jó tudni, mit használhatsz sűrítésre sós és édes ételek készítésénél.

A rizsliszt a legolcsóbb, semleges ízű és viszonylag könnyen kezelhető liszt, sokoldalúan használható. Sűrítésre ugyanúgy tudod használni, mint a búzalisztet.
Fotó: eskymaks / Getty Images Hungary

Az útifűmaghéj íztelen, főzelékekbe és pudingokba is jó. A héj magába szívja a nedvességet, és kocsonyásabb állagot ad a megszokottnál. Egyszerre csak keveset szórj az ételbe, és úgy keverd ki!
Fotó: subodhsathe / Getty Images Hungary

A csicseriborsóliszt magas fehérje- és rosttartalmú. Bármilyen főzelékbe tehető, különösen illik a burgonyából, káposztából, hüvelyesekből készültekhez.
Fotó: olgakr / Getty Images Hungary

A kölesliszt magas magnézium-, szelén- és káliumtartalmú, íze semleges, sós és édes ételekbe is illik. A főzelékeket a búzalisztnél megszokott módokon sűrítheted vele.
Fotó: Bondart / Getty Images Hungary

A nyílgyökérliszt sűrítésre a legjobb: tegyél egy kávéskanállal vízbe, keverd ki, majd így add a főzelékhez vagy a szószhoz, apránként kanalazva: minden apró adag után várj pár másodpercet, nehogy egyszerre rántsa össze az ételt.
Fotó: Maxpixel

A konjakliszt nagyon hasonló az előzőhöz, az állaga már-már hintőporra hasonlít, és szintén vízben feloldva ajánlott az ételhez adni. Diétázóknak is jó választás, hosszú jóllakottságérzetet biztosít.
Fotó: Pexels

A tápiókaliszttel ugyancsak vízben feloldva dolgozhatsz a legkönnyebben: keményítőtartalma miatt jó sűrítője a főzelékeknek, pudingoknak, emellett a pogácsákhoz, zsemlékhez adva ropogós kérget biztosít azoknak.
Fotó: jantroyka / Getty Images Hungary

A kukoricakeményítő és a kukoricaliszt is alkalmas sűrítésre, bár
glikémiás indexe és kalóriatartalma viszonylag magas. Jellegzetes íze miatt sós ételekhez, esetleg káposztából, tökből készült főzelékekhez ajánlott.
Fotó: HandmadePictures / Getty Images Hungary

A burgonyaliszt finom sűrítőanyag bármilyen főzelékhez. Mivel főtt burgonyából készül, selymes állagot biztosít. Akár pürésített főtt krumplit is használhatsz helyette.
Fotó: Wikipedia/<a id="hyperlink_d559dcb102e438948c962fa7bcbef172" href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_flour2.jpg" target="_blank">Jon Pallbo</a>

A kókuszlisztet édeskés íze miatt sokan csak süteményekben tudják elképzelni, de, ha kedveled az ízét, akár főzeléket is sűríthetsz vele, kellemes ízt ad a spenótnak vagy a borsófőzeléknek. Pudingokba is szuper.
Fotó: f8grapher / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)