Búzaliszt helyett: 10 gluténmentes változat, amivel sütni és főzni is lehet
Ha gluténérzékeny van a családban, ismerni kell a lehetőségeket.

lenmag-liszt
beauty and style
Top olvasott cikkek

A glutén vagy köznapi nevén sikér a cöliákiában szenvedők szervezetében gyulladásos autoimmun reakciót okoz, ezért az orvos által diagnosztizált gluténérzékenység esetén teljesen ki kell iktatni az étrendből. A legjellemzőbb tünetei közé a hasmenést, gyomorfájást, hányingert és más emésztőrendszeri problémákat sorolják.

A gluténérzékenység nem egy egyszerű gyomorrontás, és a bélbetegségektől is különbözik. A kezeletlen cöliákia miatt a vékonybél nyálkahártyáján található bélbolyhok károsodnak, ezáltal akadályozva a felszívódást, idővel pedig tápanyaghiányt okozva a szervezetben.

Gluténmentes lisztek 

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, a legnagyobb mennyiségben pedig a kalászos gabonákban, így a búzában, rozsban és árpában található meg, ezért problémás esetben evidens lenne ezeket egyszerűen lecserélni maglisztekre. Sajnos sikér nélkül viszont a liszt picit másképp működik.

Bár lehet kész gluténmentes lisztkeverékeket kapni, jobb tisztában lenni azzal, hogy melyik liszt pontosan mire alkalmas. Nemcsak ízben vannak ugyanis óriási különbségek közöttük, de állagra is: sütésre, sűrítésre és a panírozásra más-más liszt való. 

Szűrővizsgálat otthon

Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk a gluténérzékenységgel összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására alkalmas. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük