Búzaliszt helyett: 10 gluténmentes változat, amivel sütni és főzni is lehet
Ha gluténérzékeny van a családban, ismerni kell a lehetőségeket.

lenmag-liszt
Ez is érdekelhet

Ki ne szeretné előre látni a jövőt? (x)

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Borozzunk együtt: legyél trendszetter, válaszolj, nyerj! (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Bonyodalom a Hotel Numerában. (x)

beauty and style

Amiért a tej nem jó a bőrnek: tudományosan is igazolva »

Hatékony, házi praktikák korpa ellen: 4 tipp az egészséges fejbőrért »

Bőrápoló olajok kismamáknak striák ellen: gyengéd, de mély ápolást adnak »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A glutén vagy köznapi nevén sikér a cöliákiában szenvedők szervezetében gyulladásos autoimmun reakciót okoz, ezért az orvos által diagnosztizált gluténérzékenység esetén teljesen ki kell iktatni az étrendből. A legjellemzőbb tünetei közé a hasmenést, gyomorfájást, hányingert és más emésztőrendszeri problémákat sorolják.

A gluténérzékenység nem egy egyszerű gyomorrontás, és a bélbetegségektől is különbözik. A kezeletlen cöliákia miatt a vékonybél nyálkahártyáján található bélbolyhok károsodnak, ezáltal akadályozva a felszívódást, idővel pedig tápanyaghiányt okozva a szervezetben.

Gluténmentes lisztek 

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, a legnagyobb mennyiségben pedig a kalászos gabonákban, így a búzában, rozsban és árpában található meg, ezért problémás esetben evidens lenne ezeket egyszerűen lecserélni maglisztekre. Sajnos sikér nélkül viszont a liszt picit másképp működik.

Bár lehet kész gluténmentes lisztkeverékeket kapni, jobb tisztában lenni azzal, hogy melyik liszt pontosan mire alkalmas. Nemcsak ízben vannak ugyanis óriási különbségek közöttük, de állagra is: sütésre, sűrítésre és a panírozásra más-más liszt való. 

Ezt is szeretjük