A szív-ér rendszeri betegségek és azok kockázati tényezői rendkívül sokakat érintenek a lakosság körében. A vérnyomás- és koleszterinproblémák ellen hatékony segítséget jelent a szigorúan betartott szívbarát diéta.
Mivel nem csupán genetikai tényezők játszanak közre, hanem az életmódtényezők, így a táplálkozás vagy a testmozgás, a megfelelő étrend is nagyban segíti a szívbetegség és az életveszélyes szövődmények megelőzését.
Ételek a szívbetegség megelőzésére
A szív egészségét védő, gyulladásokat és a koleszterinszintet csökkentő táplálékoknak napi szinten helye van a változatos, vegyes, tápanyagban gazdag étrendben. Egyes vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok erősítik a szervezet védekezőképességét, így a betegségek megelőzéséhez is hozzájárulnak - korábbi cikkünkben kiváló antioxidáns-forrásokat is mutattunk.

A leveles zöldségek gazdagok K-vitaminban, káliumban, nitrátban, ezáltal
hozzájárulnak a vérnyomás csökkenéséhez, javítják az artériák működését. Ha már unod a spenótot és a kelkáposztát, próbálkozz meg egy
isteni mángoldsalátával!
Fotó: Helen Camacaro / Getty Images Hungary

A kék és piros bogyós gyümölcsöket napi szinten fogyaszthatod, tele vannak érvédő, hasznos
flavonoidokkal, antocián színanyaggal, C-vitaminnal, csökkentik a gyulladást és a koleszterinszintet is.
Fotó: Jacky Parker Photography / Getty Images Hungary

A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásáról is
kiderült, hogy alacsonyabb koleszterinszinttel és vérnyomással járnak, csökkentik a betegségek kockázatát. A zab sok rostot és magnéziumot is tartalmaz, igazi szívbarát reggeli lehet
egy zabkása, ha cukor nélkül készíted el.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary

A csonthéjas magvak, így a dió is
csökkenti az LDL-koleszterin szintjét és a vérnyomást, valamint a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét. Tele van magnéziummal, rézzel, mangánnal, érdemes
gyakran fogyasztani.
Fotó: Aksenovko / Getty Images Hungary

A csoki sem tilos a szívbarát diétában, sőt! A magas, legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban.
Bizonyítottan csökkenti a szívkoszorúér-betegségek, a stroke vagy a diabétesz kialakulásának esélyét is.
Fotó: Emilija Manevska / Getty Images Hungary

A paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns hatású likopinban,
hozzájárul a sejtek védelméhez, a vérnyomás és a trigliceridszint csökkenéséhez, a hasznos HDL-koleszterin emelkedéséhez.
Remek saláták készülhetnek belőle illatos bazsalikommal, jól meglocsolva olívaolajjal.
Fotó: MadCircles / Getty Images Hungary

Egyél magvakat, például
lenmagot mindennap! Gazdag rostban, omega-3 zsírsavakban,
csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, a gyulladást, a vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet is.
Fotó: panco971 / Getty Images Hungary

A hüvelyesek is védik a szív-érrendszer egészségét. Kiemelkedő rosttartalmuk mellett gazdagok magnéziumban, kalciumban, B-vitaminokban is,
csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást is. Kóstoltad már a chilis bab
vegetáriánus változatát, a chili sin carnét? Gyorsan elkészülsz vele, és isteni finom!
Fotó: lacaosa / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary)
8 apró életmódbeli változtatás, ami hosszan védi a szívet: útmutató készült a szívbarát élethez
Szakértők készítettek részletes útmutatót a szívbarát életmódhoz.
Elolvasom
Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!
Promóció