Természetesen csökkentik a gyulladásokat és a koleszterinszintet: 8 étel, ami segít megelőzni a szívbetegséget

Ezek az ételek hozzájárulnak a szív egészségéhez, és csökkentik a koleszterinszintet.

Ételek a szívbetegség megelőzésére

A szív-ér rendszeri betegségek és azok kockázati tényezői rendkívül sokakat érintenek a lakosság körében. A vérnyomás- és koleszterinproblémák ellen hatékony segítséget jelent a szigorúan betartott szívbarát diéta.

Mivel nem csupán genetikai tényezők játszanak közre, hanem az életmódtényezők, így a táplálkozás vagy a testmozgás, a megfelelő étrend is nagyban segíti a szívbetegség és az életveszélyes szövődmények megelőzését.

Ételek a szívbetegség megelőzésére

A szív egészségét védő, gyulladásokat és a koleszterinszintet csökkentő táplálékoknak napi szinten helye van a változatos, vegyes, tápanyagban gazdag étrendben. Egyes vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok erősítik a szervezet védekezőképességét, így a betegségek megelőzéséhez is hozzájárulnak - korábbi cikkünkben kiváló antioxidáns-forrásokat is mutattunk.

A leveles zöldségek gazdagok K-vitaminban, káliumban, nitrátban, ezáltal hozzájárulnak a vérnyomás csökkenéséhez, javítják az artériák működését. Ha már unod a spenótot és a kelkáposztát, próbálkozz meg egy isteni mángoldsalátával!
Fotó: Helen Camacaro / Getty Images Hungary
A kék és piros bogyós gyümölcsöket napi szinten fogyaszthatod, tele vannak érvédő, hasznos flavonoidokkal, antocián színanyaggal, C-vitaminnal, csökkentik a gyulladást és a koleszterinszintet is.
Fotó: Jacky Parker Photography / Getty Images Hungary
A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásáról is kiderült, hogy alacsonyabb koleszterinszinttel és vérnyomással járnak, csökkentik a betegségek kockázatát. A zab sok rostot és magnéziumot is tartalmaz, igazi szívbarát reggeli lehet egy zabkása, ha cukor nélkül készíted el.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary
A csonthéjas magvak, így a dió is csökkenti az LDL-koleszterin szintjét és a vérnyomást, valamint a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét. Tele van magnéziummal, rézzel, mangánnal, érdemes gyakran fogyasztani.
Fotó: Aksenovko / Getty Images Hungary
A csoki sem tilos a szívbarát diétában, sőt! A magas, legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban. Bizonyítottan csökkenti a szívkoszorúér-betegségek, a stroke vagy a diabétesz kialakulásának esélyét is.
Fotó: Emilija Manevska / Getty Images Hungary
A paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns hatású likopinban, hozzájárul a sejtek védelméhez, a vérnyomás és a trigliceridszint csökkenéséhez, a hasznos HDL-koleszterin emelkedéséhez. Remek saláták készülhetnek belőle illatos bazsalikommal, jól meglocsolva olívaolajjal.
Fotó: MadCircles / Getty Images Hungary
Egyél magvakat, például lenmagot mindennap! Gazdag rostban, omega-3 zsírsavakban, csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, a gyulladást, a vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet is.
Fotó: panco971 / Getty Images Hungary
A hüvelyesek is védik a szív-érrendszer egészségét. Kiemelkedő rosttartalmuk mellett gazdagok magnéziumban, kalciumban, B-vitaminokban is, csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást is. Kóstoltad már a chilis bab vegetáriánus változatát, a chili sin carnét? Gyorsan elkészülsz vele, és isteni finom!
Fotó: lacaosa / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary)

8 apró életmódbeli változtatás, ami hosszan védi a szívet: útmutató készült a szívbarát élethez

Szakértők készítettek részletes útmutatót a szívbarát életmódhoz.

Elolvasom

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük