A puffadás gyakori probléma, amelyet sokszor a székrekedés vagy a túlzott gázképződés eredményezhet.
Az, amit az ember eszik és iszik, jelentősen befolyásolhatja a puffadás és más emésztési problémák kialakulásának esélyét.
Ételek puffadás ellen
Szerencsére az élelmiszerek számos összetevőjéről kimutatták, hogy elősegítik a szabályszerű emésztést, megakadályozzák a folyadék-visszatartást, és javítják a bélrendszer egészségét, amelyek mindegyike segíthet a puffadás megfékezésében. Az alább látható képes összeállításban olyanok szerepelnek, amiket könnyen be lehet építeni az étrendbe is.

A bogyós gyümölcsök, mint például az eper, az áfonya és a szeder tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas a rosttartalmuk, a szeder például közel 8 gramm rostot tartalmaz csészénként. A rostbevitel növelése javíthatja a bélrendszer egészségét, és lágyíthatja a székletet, ami megelőzi a székrekedést és a puffadást.

Reggel egy tál
zabpehely elfogyasztása egyszerű és hatékony módja a puffadás leküzdésének. Ennek oka, hogy a zab tele van rosttal, 40 gramm zab 4 gramm rostot tartalmaz. Ezenkívül tartalmaz egy speciális rosttípust, az úgynevezett béta-glükánt, mely erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Az uborkának körülbelül 95%-a víz, így kiválóan csillapítja a puffadást. A magas víztartalmú ételek fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy az ember hidratált maradjon, és kielégítse napi folyadékszükségletét. Ez megakadályozhatja a vízvisszatartást, és enyhítheti a kiszáradás okozta felfúvódást.

Az almának magas a víztartalma, és káliumban gazdag, ami támogatja az egészséges folyadékegyensúlyt, segít a hidratáltság megőrzésében. Ráadásul
tele van rostokkal: egy közepes almában csaknem 5 gramm található. Magas benne a pektin nevű oldható rost, amely felgyorsíthatja a táplálék mozgását az emésztőrendszeren keresztül, így kezelve a székrekedést és puffadást.

Ha valaki puffadást tapasztal olyan ételek után, mint a tészta, keksz és kenyér, érdemes lehet gluténmentes gabonákra, például quinoára váltani. A glutén többek között puffadást okozhat a cöliákiában és a nem cöliákiás lisztérzékenységben szenvedőknél. A quinoa számos más hasznos vegyületben is gazdag, például rostokban és antioxidánsokban, amelyek segítenek leküzdeni a puffadást még akkor is, ha az ember nem gluténmentesen étkezik.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

A joghurt tele van probiotikumokkal, melyek kulcsszerepet játszanak a bélrendszer egészségében. Egyes kutatások szerint a probiotikumok gyorsítják az emésztési folyamatokat, és kimutatták róluk, hogy csökkentik többek közt az irritábilis bél szindróma okozta puffadást, mely egy gyakori, bélrendszert érintő betegség.
Fotó: wilatlak villette / Getty Images Hungary

A spárga kiváló rostforrás, közel 3 gramm található egy 130 grammos adagban. Nagy mennyiségű inulint, egyfajta prebiotikus rostot is tartalmaz, amelyről tanulmányok kimutatták, hogy támogathatja a bélrendszer egészségét, segíthet megelőzni a puffadást és a székrekedést.

Az ananászban rengeteg C-vitamin, mangán és B-vitamin található. Az ananász bromelánt is tartalmaz, egy enzimet, amelyet régóta használnak emésztési rendellenességek kezelésére. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a bromelán harcol a gyulladás ellen, és segít többek között olyan problémák kezelésében, mint amilyen a puffadás is.
Ez is érdekes: 8 étel, ami javítja az emésztést
Bizonyos ételek segíthetnek felpörgetni a lassú anyagcserét, fogyasztásukkal az emésztés javítható.
Lassú anyagcsere és puffadás ellen: 8 étel, ami javítja az emésztést
Nézegess képeket!
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)