Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tápanyagban gazdagok: 8 leveles zöldség, amit fogyassz gyakrabban

Az egészséges, vitaminokban gazdag leveles zöldségeket sokkal gyakrabban kellene fogyasztani.

Ételek leveles zöldségekből
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zöld leveles zöldségek bővelkednek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban. Hasznos tápanyagaik gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatással bírnak, így mérséklik a betegségek kialakulásának kockázatát.

A leveles zöldségek a kiegyensúlyozott, változatos étrend fontos részét képezik, alacsony kalóriatartalmuk miatt a fogyókúrázók számára is ideálisak, de temérdek egészségügyi előnnyel is járhat gyakori fogyasztásuk.

Ételek leveles zöldségekből

A leveles zöldségekben megtalálható tápanyagok - többek között a kálium, a magnézium, az A- vagy a K-vitamin - csökkentik az elhízás, a szív-érrendszeri betegségek, a vérnyomásproblémák, a daganatos megbetegedések, sőt, a szellemi hanyatlás kockázatát is.

Pótolják a vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetből, érdemes tehát gyakran a tányérra kerülniük. Akár a mediterrán étrendbe is beilleszthetők - erről korábbi cikkünkben olvashattál bővebben.

A kelkáposzta gazdag K- és C-vitaminban, antioxidáns, sejtvédő hatású luteinben és béta-karotinban. Sütve, főzve is használható, de nyersen az igazi, a turmix mellett akár egy almás, magvas káposztasalátát is készíthetsz belőle.
Fotó: AnnaPustynnikova / Getty Images Hungary
A mikrozöldek akár egy erkélyen vagy az ablakban is termeszthetők, és tele vannak C-, E-, K-vitaminokkal, béta-karotinnal. Remek kiegészítői a salátáknak, de a szendvicsek, krémlevesek és a főételek is gazdagabbá tehetők velük.
Fotó: lithiumcloud / Getty Images Hungary
Ne csak főzelékként gondolj a spenótra! A zöldség bővelkedik K-vitaminban, folsavban, béta-karotinban, és remekül illik főételekbe, tésztákra, de az ínycsiklandó epres spenótsalátát is ki kell próbálnod.
Fotó: NightAndDayImages / Getty Images Hungary
A mángold gazdag magnéziumban, A-, C- és K-vitaminban, sejtvédő flavonoidokban is. Készíts belőle egy ízletes salátát, mely egészséges köret lehet a főételekhez.
Fotó: Helen Camacaro / Getty Images Hungary
A rukkola salátákba, szendvicsekbe, pizzára is remekül illik, de akár ízletes pesto is készülhet belőle. A leveles zöldség bővelkedik folsavban, A-, C- és K-vitaminban, nitrátban, jó hatással van a vérnyomásra is.
Fotó: Eugene Mymrin / Getty Images Hungary
Sokan nem is gondolnák, milyen egészséges a cékla levele! A friss, színes levelek A-, C- és K-vitamint, antioxidáns hatású zeaxantint és luteint is tartalmaznak, mely a szemet is védi. Sokoldalúan felhasználható, köretként, salátákban, levesekben is megállja a helyét.
Fotó: Malisa Nicolau / Getty Images Hungary
A kínai kel is maga az egészség: sok káliumot, A-, C-, K- és B-vitaminokat, sok rostot tartalmaz, ellenben kalóriatartalma alacsony. Pikáns saláta készülhet belőle, de levesekbe, főzelékbe, pirított tésztába is tehető.
Fotó: larik_malasha / Getty Images Hungary
A kerti zsázsa könnyen, pár hét alatt megterem egy balkonládában, és gazdag A-, C-, K-vitaminokban, omega-3 zsírsavban is. Szendvicseket, salátákat gazdagíthatsz vele, de krémlevesre is szórhatod.
Fotó: RapidEye / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Csökkentik a vérnyomást, megelőzik az infarktust: 10 vacsoraötlet a szív egészségéért

A szívvédő ételekkel sokat tehet az ember az egészségéért.

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük