Gyulladáscsökkentő és zsírégető: a cékla 5 áldásos egészségügyi hatása
Érdemes beiktatnod az étrendedbe a céklát.
A cékla egy olyan gyökérzöldség, amely nemcsak ízletes és színes, de számos pozitív egészségügyi hatással is rendelkezik. Többek között természetes gyulladáscsökkentő, és a benne található rostoknak köszönhetően még a súlycsökkenésben is segíthet. Akár diétázol, akár a vitaminkészleteidet töltenéd fel, tökéletes választás!
A cékla öt áldásos egészségügyi hatása
Nem túlzás azt állítani, hogy a cékla egy igazi csodanövény, amely a téli hónapokban számos módon segítheti az egészséged megőrzését, és támogathatja az immunrendszered megfelelő működését. Nagy mennyiségben találhatóak benne vitaminok és ásványi anyagok, valamint olyan antioxidánsok, mint a kálium, vas, A-, C- és B6-vitamin.
Még egy jó hír, hogy nagyon egyszerű és olcsón beszerezhető étel. De a legjobb, ha idényzöldségként, piacról vásárolsz belőle. Annak ellenére, hogy gyökérzöldség, nem csak a levelét, hanem a zsenge szárait is szinte bármire felhasználhatod. Keverheted salátába, készíthetsz pürét belőle, és sós ropogtatnivalónak is isteni finom. Ismerd meg az öt legfontosabb egészségügyi előnyét!
Jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére
A cékla rendkívül gazdag nitrátokban, amelyek az egészséges vérnyomás fenntartásában játszanak fontos szerepet. Az emésztőrendszerben a nitrátok nitritekké alakulnak, amelyek kitágítják az erek falát, és javítják a véráramlást. Ezáltal csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, valamint javul a szívizom teljesítménye is. Ha bővebben olvasnál arról, milyen ételek segítenek megelőzni a szív- és érrendszer betegségeit, ide kattintva megteheted.
Segít megvédeni a sejteket
A cékla tele van antioxidánsokkal, beleértve a betanint és a C-vitamint. Ezek a vegyületek segítenek a sejtek védelmében a szabad gyökök okozta károsodás ellen. Az antioxidánsok rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az öregedés jeleinek lelassításához, emellett a bőr állapotát is javíthatják, és segíthetnek megküzdeni az olyan bőrproblémákkal, mint a pattanások és a furunkulusok.
Vérszegénység ellen is használják
A cékla gazdag vasban és B-vitaminokban, különösen a B9-vitaminban, amely az aktív folát formája. Ezek az összetevők esszenciálisak a vérképzéshez és az egészséges vörösvérsejtek kialakulásához. Azoknak, akik a vasellátásukat szeretnék növelni, érdemes rendszeresen beiktatniuk a céklát az étrendjükbe, és a vashiányos vérszegénységgel küzdőknek is kitűnő választás a cékla.
Gyulladáscsökkentő
A cékla a benne található betanin révén rendelkezik gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is. A gyulladások hosszú távon számos egészségügyi problémához vezethetnek, így a cékla fogyasztása segíthet azoknak, akik szeretnék csökkenteni a gyulladások kockázatát, emellett rendszeres fogyasztása betegségmegelőző hatással is bír.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Támogatja a fogyást
A cékla rostban gazdag, ami hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. A rost segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést, és támogatja a bélflóra egyensúlyát. Rendszeres fogyasztása javíthatja a tápanyagok felszívódását a vastagbélben, és a benne lévő betain segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van.
Olvass tovább! Javítja az emésztést, és szabályozza a mellékvese hormonjait
Napjainkban rendkívül gyorsan nő az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás iránti érdeklődés, és ebben a folyamatban egyre többen fedezik fel a hínár, azaz a spirulina alga jótékony hatásait. Ez a mikroszkopikus édesvízi növény gazdag tápanyagokban, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.
Javítja az emésztést, és szabályozza mellékvese hormonjait - Gyógyszerként is alkalmazzák a több ezer éves ételt
Az ősi kínai dinasztiák is előszeretettel fogyasztották a hínárt.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)