A 3 legerősebb rákellenes nyári zöldség
A megfelelő táplálkozással jóval többet tehetsz egészségedért, mint ahogy hinnéd. Ismerd meg a legerősebb antioxidáns zöldségeket!
Bármilyen zöldséget fogyassz is, biztos lehetsz benne, hogy jót teszel az egészségeddel. Léteznek azonban olyan növények, melyek igazán különleges hatásúak, ilyenek a káposztafélék, a paradicsom és a brokkoli.
Ezek a zöldségek rendkívül gazdagok olyan tápanyagokban és fitovegyületekben, melyek védelmet nyújthatnak a különböző rákos megbetegedések ellen.
Káposztafélék
A káposztafélék családjába igazán sok kedvelt zöldség tartozik, így például a kelbimbó, a káposzta, a kínai kel, a karfiol, a kelkáposzta, a karalábé, a mángold vagy a retek.A vörös káposztában megtalálható festékanyagok antioxidáns hatásúak, melyek védenek a szabadgyökök okozta károsodások ellen. A kínai kel különösen gazdag béta-karotinban, ami szintén nagyon jó antioxidáns, megakadályozza bizonyos rákbetegségek, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A kelbimbó négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a fejes káposzta. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, és segít a fertőzések leküzdésében. A kelkáposztában különösen sok indol található, ami semlegesíti a daganatok növekedését serkentő ösztrogéneket, így véd az emlő- és a prosztatarák ellen.
Brokkoli
A brokkoli a legegészségesebbnek tartott zöldség. Szintén tartalmaz béta-karotint, ami hatékony antioxidáns, védi a sejteket. Magas a folsavtartalma, így fogyasztásával csökkenthető a rák és bizonyos fejlődési rendellenességek előfordulása. Tartalmaz luteint és karotinoidot, melyek gátolják a vastagbélrák és egyes szembetegségek kialakulását. Emellett kalciumban is gazdag, ami fontos a csontképzésben - azonban a tejtermékekkel szemben nagy előnye, hogy nagyon alacsony a zsírtartalma. Káliumtartalma pedig csökkenti a stroke és a magas vérnyomás kockázatát. Ha a brokkoli további hasznos tulajdonságaira vagy kíváncsi, kattints korábbi cikkünkre!
Paradicsom
A paradicsomban található rengeteg tápanyag nem csupán a rák ellen véd, hanem bőrproblémák és érelmeszesedés ellen is. A növény gazdag béta-karotinban, így segíthet megelőzni az akné kialakulását, a rák egyes típusait - mint a gyomor- és hasnyálmirigyrák - és a vakságot. Igazán fontos benne a magok körüli kocsonyás rész, ami tele van C-vitaminnal. Ez a mindennapokban is fontos vitamin véd a szív- és érrendszeri betegségek, a fertőzések és a bőrrák ellen. A béta-karotinnál is hatásosabb a likopin, ami szintén antioxidáns, és a piros paradicsomban rendkívül sok van belőle.
Ez a vegyület védi a sejteket a szabadgyökök ellen, csökkentve a rák és a szívinfarktus kockázatát. Ha a paradicsom további hasznos tulajdonságaira vagy kíváncsi, kattints korábbi cikkünkre!
Tippek, hogy megőrizd hatóanyagaikat
- A káposztát fogyaszd nyersen vagy gőz fölött párolva, keverve, sütve, mert így több tápanyagot tudsz megőrizni belőle.
- A hő és az olaj segíti a likopin és a béta-karotin felszívódását, azonban vedd figyelembe, hogy így a C-vitamin egy része elveszik.
- A likopint legegyszerűbben paradicsomkészítményekkel veheted magadhoz, mint a paradicsompüré, -lé, -mártás vagy -leves.
- Főzés közben csökken a brokkoli glukozinolát-, folsav- és C-vitamin-tartalma, ezért inkább a káposztához hasonlóan gőz fölött párold.
Cikkünk a Reader's Digest Törődjön többet az egészségével! című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- eper
- cseresznye
A 3 legerősebb rákellenes nyári gyümölcs
- mellrák
- méhnyakrák