A 4 legerősebb rákellenes zöldség
Ismerj meg négy zöldséget, melyek fogyasztásával védekezhetsz a káros szabadgyökök támadása ellen!
A rák gyűjtőnév alá számtalan rosszindulatú daganatos megbetegedés sorolható, közös jellemzőjük pedig, hogy a szervezet sejtjeit rendellenes burjánzásra késztetik. Ez a kóros sejtosztódás idővel átterjed a környező szövetekre és szervekre.
Bár a rák a civilizált világ egyik legrettegettebb betegsége, több típusa is hatékonyan kezelhető, amennyiben idejében észreveszik jelenlétét. Ehhez természetesen fontos, hogy ne hanyagold el a rendszeres szűrővizsgálatokat. Ugyanakkor a helyes táplálkozással jelentősen csökkentheted a kockázati tényezőket, és megelőzheted a betegség kialakulását. Az egészségtelen életmód ugyanis komoly szerepet játszik a daganatok kifejlődésében.
Egyes szakértők becslései szerint az esetek 35%-ában a nem megfelelő táplálkozás okozza a betegség kialakulását. Épp ezért nem árt tisztában lenned vele, hogy mely zöldségek fogyasztásával kerülheted el legkönnyebben a kórt.
Mik is azok a szabadgyökök?
A rák kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehetőek a szabadgyökök. Ezeket a vegyületeket a szervezet magától is termeli különböző vírusok és baktériumok elleni védelem céljából, ám a külvilág károsító tényezőinek hatására előfordul, hogy a kelleténél több van jelen a testedben. A munkahelyi stressz, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás mind olyan rizikófaktor, mely fokozza a szabadgyökök termelődését. Ebben az esetben pedig a káros vegyületek könnyen a szervezet ellen fordulhatnak. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, fontos, hogy körültekintően táplálkozz.
Brokkoli
Az apró fára emlékeztető zöldség az egyik legtöbbet tanulmányozott és legegészségesebbnek tartott növény. Nem véletlenül, hiszen magas fitovegyület-tartalma miatt fogyasztásával segíted szervezeted védekező mechanizmusait.
A benne lévő béta-karotin pedig semlegesíti a sejteket károsító szabadgyököket. Ezenkívül folsavtartalma miatt is csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét.
A zöldségben lévő indolokról pedig úgy tartják a szakértők, hogy bizonyos fokú védelmet nyújtanak az olyan hormonfüggő daganatos megbetegedésekkel szemben, mint a mell- vagy a prosztatarák.
Hagymafélék
A dialil-szulfid nevű fitovegyület elsősorban a főzőhagymában található meg nagyobb mennyiségben. Jótékony hatását annak köszönheti, hogy a gyomorba kerülve növeli a rákellenes hormonok mennyiségét. Ezenkívül igen ígéretesnek tűnnek azok a kutatási eredmények is, melyek a póréhagymában található kvercetin nevű antioxidáns ráksejteket gátló hatására utalnak.
A vizsgálatok szerint a vegyület segít megelőzni az emlőrák, a bőrrák, valamint a rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések kialakulását. Végül pedig a fokhagymában lévő allil-szulfidok gátolják a daganatok növekedését, valamint elpusztítják a rákos sejteket.
Paradicsom
A zöldségben található tápanyagok védenek a rák egyes típusaitól, az érelmeszesedéstől, valamint bizonyos bőrbetegségektől is. Klorogénsav-tartalma miatt a frissen szedett paradicsom fogyasztásával csökkentheted a rákkeltő anyagok - például a cigarettafüstben előforduló nitrózaminok - hatását. Emellett a paradicsom igen gazdag likopinban is, mely vegyület védelmet biztosít a rák, illetve a szívbetegségek kialakulásával szemben. Jótékony hatását bizonyítja, hogy ma már gyártanak a paradicsomból nyert likopinkapszulát is.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Vöröskáposzta
A keresztesvirágzatúak családjába tartozó vöröskáposzta a zöldségek királya. Tele van tápanyagokkal és különböző betegségek ellen védő vegyületekkel. A benne lévő antocianinok - antioxidáns festékanyagok - védelmet nyújtanak a szabadgyökök okozta károsodásokkal szemben. Az amerikai ARS Beltsville Human Nutrition Research Center kutatói szerint legalább 36-féle antocianin található a vöröskáposztában, melyből nyolcat eddig semmilyen más káposztaféléből nem tudtak kimutatni.
Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- gyümölcs
- táplálkozás
11 életmentő gyümölcs és zöldség
- spenót
- táplálkozás
Rákellenes, zsírégető, jókedvre derítő
- paradicsom
- káposzta