Rákellenes, zsírégető, jókedvre derítő

Mi az?

A rendszertelen életmód súlyos betegségek kialakulásához is vezethet. Iktass be étrendedbe néhány egészséges zöldséget!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szeretnéd megőrizni egészségedet, rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás. Ne feledkezz meg a zöldségek fogyasztásáról. Segítségükkel ugyanis megelőzheted a vérszegénység, valamint a daganatos betegségek kialakulását, ráadásul szemed világának is jót tehetsz.

Spenót – daganatos betegségek ellen

Popeye – a kedves rajzfilmfigura – kedvence számtalan előnyös egészségvédő hatással bír. Fél csésze spenót béta-karotin-tartalma fedezi a napi ajánlott mennyiséget, minek köszönhetően fogyasztása védelmet nyújt a daganatos betegségek ellen.

De a spenót más értékes anyagokat is tartalmaz: lutein- és zeaxantin-tartalmának köszönhetően fogyasztásával elkerülheted a sárgafolt-elfajulás és a szürke hályog kialakulását. Legismertebb pozitív tulajdonsága azonban magas folsavtartalma. Ez a B-vitamin ugyanis segít megelőzni a nők körében gyakori vérszegénység kialakulását. Hogy a fontos vitaminok kedvező hatásai minél jobban érvényesüljenek, ne főzd sokáig a spenótot, inkább párold. Ha azonban mégis a főzés mellett döntesz, a növényben található fehérjét, luteint és béta-karotint szervezeted könnyebben tudja majd hasznosítani.

Spenótos salátaöntet

Párold a spenótot gőz felett, majd pépesítsd petrezselyemzölddel, bazsalikommal és fokhagymával. Ha ezzel elkészültél, ízesítsd az öntetet olívaolajjal és citromlével.

Spárga – elhízás ellen

A különleges csemegének számító zöldség remek választás, amennyiben szeretnéd megőrizni ideális testsúlyodat. A spárga oldható rostokban igen gazdag, így serkenti az emésztésedet. Ugyanakkor ezek a hasznos anyagok nemcsak az anyagcserét pörgetik, hanem csökkentik szervezeted koleszterinszintjét is.

20 extra hatékony zsírégető zöldség

Nézegess képeket!

Elolvasom

A benne található folsavnak köszönhetően hatékony védelmet biztosít a rák ellen – ugyanis segít megelőzni a DNS károsodását. Két szál spárga szervezeted napi folsavszükségletének felét tartalmazza. Továbbá glutation nevű antioxidánsa semlegesíti a rákkeltő anyagokat a szervezetben, így védelmet biztosít a szabadgyökök káros hatásaival szemben. Ezenkívül B6-vitamin-tartalma miatt nélkülözhetetlen az immunrendszered erősítéséhez, hiszen jelentős szerepet játszik a kiegyensúlyozott energia-háztartás kialakításában.

Sült spárga

A spárgát akár sütve is fogyaszthatod. Ebben a formában ugyanis jobban megőrzi B-vitamin-tartalmát. Forgasd a megtisztított spárgát egy kevés olívaolajba, szórd meg parmezán sajttal, majd tett a sütőbe, és 220 °C-on süsd tíz-húsz percet.

Zöldborsó – a jókedvért

Mivel fontos fehérje- és vasforrás, a vegetáriánusok számára rendkívül fontos táplálék. De számos más előnyös tulajdonsággal is bír a zöld hüvelyes növény. C-vitamin-tartalmának köszönhetően például védelmet biztosít a szürke hályog kialakulása ellen. A benne lévő lutein pedig szintén jó hatással van a szemed egészségére. Ha pedig szeretnéd megőrizni jókedvedet, akkor is remek táplálék a zöldborsó, mivel a benne lévő B-vitaminnak és triptofánnak hála, emeli a szervezet szerotoninszintjét, így hatékonyan gátolja a depresszió kialakulását. Ha szeretnéd megőrizni a zöldborsó minél több előnyös tulajdonságát, jobban teszed, ha inkább párolod, és nem főzöd. Így ugyanis elkerülheted a hőre érzékeny C-vitamin és a vízoldékony B-vitaminok lebomlását.

Zöldborsós töltött burgonya

Párold gőzön a zöldborsót, keverj hozzá túrót, majd ezzel tölts meg néhány nagyméretű, kivájt közepű burgonyát. Tedd a sütőbe körülbelül húsz percre, majd melegen tálald köretként.

Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük