3 alattomos ok a szédülés mögött
Vedd észre időben!
Időről időre előfordul, hogy elveszíted az egyensúlyérzeted? Járj utána, mi áll a háttérben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csupán a vércukorszinted hirtelen lezuhanása vagy egy gyors időjárás-változás okozhat szédülést. A kellemetlen probléma akár a belsőfülgyulladásnak vagy a vashiányos vérszegénységnek is tünete lehet.

Belsőfülgyulladás

A fül nem csupán a hallás szerve. A belsőfülnek köszönhetően érzékeled például a helyváltoztatást, ugyanis ebből a szervből az ingerület az agyidegen keresztül az agyba érkezik, ahol is érzetté válik. Így agyad kompenzálja a test mozgásait, és megőrzöd egyensúlyodat.

Ha azonban a belsőfület valamilyen vírus vagy baktérium támadja meg, első kellemetlen tünetként jelentkezhet a szédülés.

A gyulladás további tünetei

  • Fülzúgás.
  • Halláscsökkenés.
  • Hányinger, hányás.

A gyulladás kialakulhat vírusos fertőzés - általában influenza, kanyaró vagy mumpsz - szövődményeként, illetve bakteriális fertőzés eredményeképpen, mely rendszerint nem megfelelően kezelt középfülgyulladás következménye.

Amennyiben az előbbiről van szó, úgy a probléma jellemzően kezelés nélkül is elmúlik, bár a gyógyulás heteket vehet igénybe.

Bakteriális fertőzés esetén viszont sürgős antibiotikumos kezelésre van szükség, mivel a fertőzés továbbterjedve maradandó halláskárosodást, illetve agyhártyagyulladást okozhat.

Vashiányos vérszegénység

A fogamzóképes korban lévő nők körében igen gyakran alakul ki vashiányos vérszegénység, mely a menstruációval hozható összefüggésbe. A kevés vas miatt a szervezet nem termel elegendő hemoglobint. Nélküle pedig a vörösvérsejtek képtelenek megfelelően végezni feladatukat, és a test nem jut elegendő oxigénhez. A szédülés mellett további tünetek is felléphetnek. A sápadt bőr és a fáradékonyság szintén gyanús jelek.

Táplálkozz kiegyensúlyozottan!

Ahhoz, hogy elkerüld a vérszegénységet, fontos, hogy egészségesen táplálkozz. Hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait!

Étrendi trükkök

Fontos a hiányzó ásványi anyag pótlása, ezért, ha orvosod vashiányt állapított meg nálad, szedhetsz táplálékkiegészítőket, és fogyassz bőségesen vastartalmú élelmiszereket. Elsősorban a húsfélék - különösen a máj - tartalmaznak nagyobb mennyiségben vasat. De a tojás, a levélzöldségek, a hüvelyes növények, az aszalt gyümölcsök - sárgabarack, szilva - is remek vasforrásnak bizonyulnak. Arra is figyelj oda, hogy amennyire csak lehet, korlátozd a tea- és kávéfogyasztást, mert ezek az italok akadályozzák a vas felszívódását.

Migrén

A migrén heves, gyötrő, fejfájásos roham. Jellemzően általános rossz közérzettel, szédüléssel és ingerlékenységgel kezdődik. Ezt követően a fokozott hang- és fényérzékenység alakul ki, majd erős - féloldali -, lüktető fejfájással folytatódik. Súlyos migrénes roham esetén hányás és hányinger is előfordulhat. Enyhébb esetben csak szédülés, rossz közérzet és fejfájás alakul ki.

A migrén okai

A szakemberek a betegség hátterében megfigyeltek genetikai tényezőket, tehát sok esetben örökletes. A rohamot kiválthatja stressz, az alvási szokások megváltozása, de befolyásolhatja a menstruáció is. Kutatók szerint egyes élelmiszerek fogyasztása is összefüggésben állhat a jelentkezésével, ilyen például a sajt, a csokoládé, a citrusfélék, az alkohol vagy a koffein.

Mit tehetsz ellene?

Először is vedd górcső alá étkezési szokásaidat: ha valamilyen élelmiszer fogyasztását követően nagyobb valószínűséggel jelentkezik a migrén, arról jobb lemondanod. A fogamzásgátló tabletta cseréje is megoldást jelenthet, mivel a rohamot a hormonháztartás is befolyásolja.

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt beszéld meg alaposan a nőgyógyászoddal. Végül pedig fontos, hogy elegendő vizet fogyassz - körülbelül napi két litert -, valamint ne feledkezz meg a rendszeres étkezésről sem. Ha leesik a vércukorszinted, az könnyen előidézheti a migrén kialakulását.

Ezt is szeretjük