8 közkedvelt táplálék, ami állandó fejfájást okoz
Ha rád tör a fejfájás, csak bekapsz egy fájdalomcsillapítót? Jobban teszed, ha inkább kinyomozod a probléma okát!
Egy pohár minőségi vörösbor, egy darab finom csokoládé, néhány falat ízletes sajt a legtöbb ember számára élvezet. Ugyanakkor szép számmal akadnak olyanok is, akiknél ezek a csemegék fejfájást - legtöbbször migrénes rohamot - válthatnak ki. Lehet, hogy te is közéjük tartozol - tudd meg, mi húzódik meg a háttérben!
Háttérben az aminok
Jó néhány egymástól független kutatás mutatta ki, hogy a nitrogéntartalmú aminok - melyek egyébként természetes élelmiszer-alkotók - felelősek lehetnek a fejfájás kialakulásáért. Az aminok elsősorban a növényi és állati eredetű táplálékok jellegzetes ízét, aromáját adó vegyületek, melyek közül a legjelentősebbek a tiramin, a feniletilamin és a hisztamin.
A migrénben szenvedők egy részének szervezete nem tudja elég gyorsan lebontani, átalakítani ezeket a vegyületeket, melyek ily módon a szervezetben felszaporodva fejfájást idézhetnek elő.
A kutatások tükrében
Mindezt alátámasztja az a tudományos megfigyelés is, miszerint az úgynevezett MAO-bénító típusú depresszió elleni készítményeket szedő embereknél ez a jelenség - esetenként súlyos fejfájás jelentkezése bizonyos élelmiszerek elfogyasztását követően - szintén megfigyelhető.
A MAO - monoamin-oxidáz enzim - felelős a szervezetre potenciálisan káros aminok lebontásáért, még mielőtt azok a véráramba kerülnének. A MAO-gátló gyógyszereket alkalmazóknál ez a méregtelenítési folyamat akadályozottá válik, aminek következtében a vér aminszintje megemelkedik.
Pontosan milyen élelmiszerek?
Három aminban gazdag táplálék
Az aminok tehát a tudományos kutatások szerint fejfájást - illetve migrénes rohamot - válthatnak ki az arra érzékeny embereknél. Ilyen aminban gazdag élelmiszer a vörösbor, a sajt, valamint a csokoládé is.
További négy bűnös
Az aminok mellett - mint fejfájást provokáló élelmiszerek - gyanúba keveredtek a tartósítószerek, a zsíros ételek, a koffein, továbbá egyes gyümölcsök - például a citrusfélék - is. Ám ezek esetében a kórélettani háttér egyelőre nincs teljesen letisztázva.
Az alacsony vércukorszint - helytelenül beállított cukorbetegség, rendszertelen táplálkozás vagy koplalás, illetve téves fogyókúra következtében - pedig úgynevezett hipoglikémiás fejfájást idézhet elő. Amennyiben vércukrod 2,2 mmol/l alá csökken, könnyen kialakulhat a fájdalom.
Hideg-fájdalom
Megemlítendő még az úgynevezett hideg okozta fejfájás is, ami az arra hajlamosaknál kialakulhat például jeges ital vagy fagylaltevés miatt. Ez rendszerint öt percnél rövidebb ideig tart, és többnyire a homlok középrészén - migréneseknél pedig a fájdalom szokott helyén - jelentkezik.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
A megoldás
Ha szeretnél megszabadulni a visszatérő fejfájástól, érdemes fejfájásnaplót vezetned. Figyeld meg, hogy van-e összefüggés a csokoládé, a sajt, illetve a többi fent említett élelmiszer és a fájdalom kialakulása között. Amennyiben fogyasztásukat követően nagyobb valószínűséggel tapasztalod a tünetet, úgy kerüld el őket.
Emellett ne feledkezz meg a minél több - lehetőleg napi öt adag - gyümölcs és zöldség elfogyasztásáról sem, valamint a napi két liter folyadékbevitelről. Ez utóbbi nélkül szervezeted dehidratálttá válik, ami szintén kiválthatja a fejfájást.
OLVASD EL EZT IS!
- fejfájás
- tünetek és betegségek
3 rejtett probléma a gyakori fejfájás mögött
- élelmiszer
- táplálkozás
9 veszélyes táplálék, ami kínzó fejfájást okoz
- fejfájás
- tünetek és betegségek