3 fejfájási tünet, mellyel azonnal fordulj orvoshoz!

Mostanában gyakran kínoz fejfájás? Nem biztos, hogy a frontokra kell fognod a panaszt, komolyabb dolog is állhat a háttérben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fejfájás az esetek nagy részében jelzés, melyet a szervezeted küld neked. Így próbálja felhívni a figyelmedet valamilyen kellemetlenségre, például stresszre, zárt, levegőtlen helyre, éhségre vagy időjárási frontra. Néha az egész fejre kiterjed, de van, hogy csak egy pontra korlátozódik a fájdalom.

Talán nem is gondoltál még bele, de a fejfájásnak komolyabb okai is lehetnek, szélsőséges esetben akár az életed múlhat azon, hogy komolyan veszed-e tested üzenetét! Az alábbi, fejfájással együtt jelentkező tünetek hátterében komoly betegségek állnak, melyek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek.

Lyme-kór: tarkómerevség és fejfájás

Egyre jobb az idő, nagyokat lehet kirándulni a szabadban. Túra után azonban soha ne felejtsd el megvizsgálni a testedet, különösen a hajlatokat, hiszen a kullancsok előszeretettel fúrják be magukat ezekre  a helyekre. Ha kullancsot találtál magadon, akkor se ijedj meg, a lényeg, hogy minél előbb - lehetőleg 24 órán belül - távolítsd el a testedből, mert a csípése terjesztheti a Lyme-kórt. Ha a csípés szélén kokárdaszerű bőrpír jelentkezik, és folyamatosan terjed, akkor biztosan fertőzött volt a kullancs.

A Lyme-kór további tünetei

 • Fejfájás.
 • Fáradékonyság.
 • Étvágytalanság.
 • Tarkómerevség.
 • Szívritmuszavar.

Ha a betegséget nem ismered fel időben, az sajnos maradandó következményekkel járhat. A Lyme-kór nyomán akár évekkel később is kialakulhatnak idegrendszeri zavarok, valamint komoly ízületi gyulladások - ezek rendszerint a térdet érintik. A gyulladás hatására a térdek megdagadnak, meleg tapintásúvá válnak. Azon betegek 10%-a, akik idáig eljutottak, akár maradandó ízületi károsodással is számolhatnak. Amennyiben azonban a tünetek és a vérvizsgálat alapján a korai szakaszban azonosítják a betegséget, antibiotikumokkal jól kezelhető.

Agyrázkódás: hányinger és fejfájás

Ha sportolás közben vagy baleset során erős ütés éri a fejedet, esetleg rövid ideig az eszméletedet is elveszted, nagy valószínűséggel számolhatsz az agyrázkódással. Ilyenkor azért veszted el az eszméletedet, mert a sérülés nyomán zavar támad az agy elektromos aktivitásában. Emiatt a memória nem rögzíti az agyrázkódást közvetlenül megelőző eseményt, így valószínűleg nem is emlékszel rá, csak erős fejfájás gyötör.

Nem érdemes kockáztatnod, ha a fejfájás mellett további tünetet is tapasztalsz, mindenképpen vizsgáltasd meg magad!

Az agyrázkódás további tünetei

 • Szédülés.
 • Aluszékonyság.
 • Fáradékonyság.
 • Hányinger, hányás.

Mivel a fejsérülés olykor agyi bevérzéssel, illetve idegkárosodással jár, mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat. Ha nincs komoly probléma, akkor is szükséges a 24 órás pihenés, illetve az orvosi megfigyelés. Az egyszeri agyrázkódás jellemzően nem jár komoly következményekkel, ha azonban sorozatosan fordul elő, az összpontosító képesség tartós zavart szenvedhet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Agydaganat: egyensúlyzavar és fejfájás

Szélsőséges esetben a gyakori és erős fejfájás az agytumor tünete is lehet. Amennyiben hiába szedsz fájdalomcsillapítókat, azok nem sokat használnak, valamint az alábbi jeleket is tapasztalod, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Az időben felismert betegség mindenképpen életmentő lehet, nem éri meg késlekedned!

Gyakori tünetek

 • Látászavar.
 • Memóriakiesés.
 • Szédülés, egyensúlyzavar.
 • Hányinger, esetleg hányás.

Függetlenül attól, hogy jó vagy rosszindulatú a daganat, nyomja a környező szöveteket, így a műtét mindenképpen indokolt. Amennyiben a daganat sebészileg megközelíthető helyen van, a beavatkozás során részlegesen vagy teljesen eltávolítják azt.

Sajnos azonban a műtét nem veszélytelen, azt követően kialakulhat bénulás, érzékzavar. A távolabbi kilátások attól függnek, hogy az agytumor mennyire van előrehaladott állapotban, pontosan hol helyezkedik el, illetve milyen természetű.

Ezt is szeretjük