3 súlyos betegség, amit a fejfájás jelez

Te is csak legyintesz, ha fáj a fejed? Nem a legszerencsésebb hozzáállás, ugyanis előfordulhat, hogy komoly baj áll a háttérben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A civilizált világ egyik mindennapi velejárója a stressz miatt kialakuló fejfájás. A legtöbben csak bekapnak pár pirulát, és nem is foglalkoznak többet a fájdalommal. Pedig érdemes felkutatnod a kínzó tünet okát, mert a fejfájás mögött meghúzódhatnak olyan komoly problémák is, mint az agyhártyagyulladás vagy az agytumor.

Bakteriális agyhártyagyulladás

A heves fejfájás agyhártyagyulladás tünete is lehet. Ha ez a betegség áll a fájdalom mögött, a tünet gyakran néhány óra vagy pár nap alatt alakul ki. A fejfájás mellett azonban más jelei is lehetnek a betegségnek, melyekkel nem árt tisztában lenned.

További tünetek

 • Láz.

 • Tarkómerevség.
 • Fényérzékenység.
 • Ízületi- vagy izomfájdalmak.

A bakteriális agyhártyagyulladás-fertőzések 80%-áért három kórokozó felelős. Ezek egészséges emberekben is fellelhetőek a hátsó garat és az orrüreg hátsó falán, illetve a felső légutakban. Az agyhártyagyulladás leggyakoribb típusa - melyet a Neisseria meningitidis okoz - bármilyen életkorú embernél előfordulhat. A betegség másik két fajtája pedig csak bizonyos korosztályokat érint. A második típus - melynek hátterében a Haemophilus influenzae B áll - jellemzően az öt éven aluli gyerekeket fertőzi meg, míg a betegség harmadik fajtája - aminek kialakulásáért a Streptococcus pneumoniae felelős - többnyire a nagyon fiatal és nagyon idős embereket támadja meg.

Az agyhártyagyulladás kórokozója emberről emberre terjed, például tüsszentés, köhögés vagy csókolózás útján. A betegség lappangási ideje kettő-tíz nap, mivel azonban ma már létezik védőoltás ellene, viszonylag ritkábban fordul elő.
A betegség megállapítása vérvétellel, valamint a gerincvelői folyadék vizsgálatával történik. A pontos diagnózis birtokában az orvos nagy dózisú antibiotikumot alkalmaz - ez lehet a penicillin és a cefalosporin valamelyik változata -, de a gyógyszert minden esetben a szóban forgó baktérium típusának és az érintett személy életkorának függvényében választják meg. A gyulladás csökkentésére szteroidokat, valamint szükség esetén intravénás folyadékot is adnak a betegnek.

Halántéki verőérgyulladás

Ennél a súlyos betegségnél a fejfájás néhány hét alatt fejlődik ki, és olykor csak a koponya egyik oldalán érezhető, míg máskor az egész fejben. A halántéki verőérgyulladás nők esetében kétszer olyan gyakori, mint férfiaknál.

További jelek

 • Izomfájdalom.
 • Ízületi fájdalom.
 • Állkapocsfájdalom rágás közben.

A diagnózist az orvos vérvizsgálat alapján állítja fel, de sok esetben szükség van egy, a fejbőr valamely artériájából vett szövetminta vizsgálatára is. A betegség sürgős kezelést igényel, a verőerek falának gyulladásos elváltozása ugyanis akár vakságot is okozhat, ha átterjed a szem ereire. A probléma kezelése kortizonszármazékokkal, illetve a gyulladt agyi verőér sebészeti kimetszésével történhet.

Agydaganat

Az agytumor egyik vezető tünete a fejfájás. A koponyán belüli rendellenes szövetnövekedés ugyanis gyakran akadályozza az agy normális működését, és nyomja a környező szöveteket. A fejfájáson kívül azonban idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek.

További jelek

 • Szédülés.
 • Hányinger.
 • Kóros aluszékonyság.
 • Mozgáskoordinációs problémák.

Az agydaganattal járó tünetek jellege attól függ, hogy a tumor az agy mely területén helyezkedik el. Ha például a látóközponthoz közel, akkor jelenléte a vizuális észlelésben okoz problémát, ha azonban a mozgásközpontnál alakul ki, jelenléte koordinációs nehézségeket okoz. A fejfájás azonban - a betegség vezető tünete - minden esetben kialakul az agydaganatnál.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Általában lassan, heteken vagy hónapokon át erősödik, míg végül egyre elviselhetetlenebbé válik. Amennyiben diagnosztizálják a betegséget, mindenképpen szükség van műtéti eljárásra, hiszen a daganat akkor is problémát okoz, ha jóindulatú. A sebészeti beavatkozás mellett pedig általában kemoterápiát vagy sugárkezelést alkalmaznak.

Cikkünk a Reader's Digest Családi orvosi kalauz című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük