3 veszélyes betegség, amit a fülfájás jelez

Lépj időben!

A sima ügynek tűnő fülfájás esetenként olyan kórra utal, mely jóvátehetetlen károkat okozhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csak kevés csemete olyan szerencsés, hogy nem fájdul meg időről időre a füle. A szülő ilyenkor jellemzően középfülgyulladásra gyanakszik, holott egyéb kórok is állhatnak a kínzó tünet háttérében.

E betegségek pedig veszélyes, esetleg jóvátehetetlen következményekkel járhatnak, de még a többnyire sima lefolyású középfülgyulladásnak is lehetnek súlyos szövődményei.

Középfülgyulladás

A középfülgyulladáson a gyerekek többsége legalább egyszer átesik iskoláskoráig.
Különösen gyakran betegszenek meg benne a kisbabák, mivel az orr-garat és a középfül közötti csövecske, a fülkürt esetükben még tág és egyenes, így az orr és a garat esetleges gyulladásai könnyebben átterjednek a középfülre.

Fogj gyanút, ha a kicsi elrántja a fülét simogató kezed elől, különösen, ha mindehhez láz, bágyadtság vagy nyugtalanság, valamint etetési nehézségek társulnak. A nagyobb gyerkőc már spontán jelzi a fájdalmat, ami mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek, úgymint a hallás csökkenése az érintett oldalon, valamint a fül érzékenysége.

Enyhe középfülgyulladás esetén az orvos jellemzően orrcseppet és antibiotikumot rendel, melyek eredményeképp a betegség nagyjából egy hét alatt lezajlik.

Elhúzódó esetben szükség lehet a dobhártya felszúrására, amitől sok szülő tart - holott ez az egyetlen módja a már kialakult középfülgyulladás meggyógyításának. Így ugyanis a váladék a fülön keresztül leszívható a dobüregből, vagyis a gyulladás nem fenyegeti a középfület körülvevő szöveteket és az agyat. A dobhártya sugaras irányú és kiterjedt, spontán megrepedése nagyobb kárt tehet a dobhártyában, mint a steril eszközzel végzett egyetlen apró nyílás, ráadásul nehezebben is gyógyul, és a várható szövődmények - például halláskárosodás - is gyakoribbak.

Orrmelléküreg-gyulladás

A fülfájás az orrmelléküreg gyulladását, szakszóval a szinuszitiszt is jelezheti. Ilyenkor az orrmelléküregekben - azaz a koponya üregeiben - folyadék gyűlik fel, melynek távozását akadályozza az üreg nyálkahártyájának duzzanata. A betegséget a legegyszerűbb influenzavírus is kiválthatja, de baktériumos fertőzés és allergia is állhat a hátterében.

Tünetei változatosak: a fülfájáson túl a gyerek fejfájásra panaszkodhat, illetve, ha előrehajol, lüktető fájdalom hasíthat az arcába. A fentieken túl láz, köhögés, arc- és szemgyulladás is kísérheti a gyulladást, ha pedig már nagy a baj, zavartság vagy nyaki merevség jelentkezhet.

Enyhébb esetben elegendő a bőséges folyadékfogyasztás, valamint az arc melegítése infralámpával vagy meleg tárgyakkal. Ha a kicsinek tartósan magas a láza, netán komplikációk lépnek fel, valószínűleg antibiotikumos kezelésre, netán az orrmelléküregek kimosására is szükség lesz.

7-12 éves gyerekeknél az orrmelléküreg-gyulladás könnyen válik krónikussá, olyan másodlagos betegségeket okozva, mint a légcsőhurut, a tüdőgyulladás, a gyomor-, bél- és veseproblémák, de megesik, hogy egyes fejlődési zavarokért is ez tehető felelőssé. Ekkor a szakember az orrmelléküregek operációját is javasolhatja.

Csecsemő- és kisdedkorban a betegség súlyos szövődménye lehet a rostasejtek begyulladása, mely nagyon könnyen átterjedhet a szemüregre, hiszen csak egy leheletvékony csontlemez választja el őket, mely ráadásul hiányos is lehet. Ennek egyik legbiztosabb jele a felső szemhéj vizenyős duzzanata és vérbősége. Arcüregöblítéssel és antibiotikum alkalmazásával a gyulladás megszüntethető, ellenkező esetben azonban olyan rendkívül súlyos következményekkel járhat, mint az agytrombózis vagy a vakság.

5 dolog, ami tragédiához vezethet

Csemetédre a lakáson belül is számos veszély leselkedhet. Videónkból megtudhatod, melyek ezek.

A rágóízület gyulladása

A rágóízületet a halántékcsont, az alsó állkapocs, valamint a kettő között elhelyezkedő porckorong alkotja, mely a csontok közötti súrlódás csökkentésére szolgál. Gyulladásának hátterében fogazati vagy harapási rendellenességek állnak, melyek a fülfájás mellett a halántékba sugárzó, rágásra és beszédre növekvő fájdalom formájában adhatnak hírt magukról.

Szövődményekre nem kell ugyan számítanod, ám ez a fajta gyulladás rendkívüli mértékben ronthatja a gyerek életminőségét. Mielőbb fordulj szakemberhez, aki a gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók alkalmazása mellett az ízület tehermentesítését is elrendelheti, úgymint pépes étrend és beszédtilalom.

Cikkünk dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve című műve segítségével íródott, mely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük