6 életveszélyes baleset csecsemőkorban
Így előzd meg!
Ahogy fejlődik a baba, egyre több veszély leselkedik rá - sokszor olyasmi is, amire nem is gondolnál.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A baba hihetetlenül gyors tempóban fejlődik: a magatehetetlen kis csomag hamarosan megfordul, felül, mászni kezd, aztán már megáll a lábán, majd elindul.

Ám éppen ebből a természetes folyamatból adódóan napról napra több veszély leselkedik rá, hiszen a kicsi még nem képes felmérni egy-egy mozdulata lehetséges következményeit. Tudd meg, melyek a leggyakoribb csecsemőkori balesetek, melyek rossz esetben akár halálosak is lehetnek.

Kiságy-problémák

Bár újonnan szerencsére már nemigen lehet kapni balesetveszélyes kiságyat, számos otthonban a mai napig fellelhetőek olyan több generációt kiszolgált darabok, melyektől jobb lenne mielőbb megszabadulni. Ha ugyanis a rácsok közötti távolság meghaladja a 6 cm-t, a baba feje könnyen beszorul, ami akár fulladást is okozhat - mint ahogy sajnos volt is erre nem egy példa.

Ugyanilyen tragikus következményei lehetnek annak is, ha a kelleténél nehezebb paplant és ágytakarót használsz, nem beszélve az amúgy teljesen felesleges párnáról, mely eltömheti a kicsi orrát és száját.

A kiságy - más okból bár, de - a nagyobb baba számára is veszélyt jelenthet. Mivel szűknek érzi a mozgásterét, elfordulhat, hogy túlságosan is vehemensen próbál szabadulni - olyannyira, hogy testét a rácsnak feszítve keresztüllendül azon.

Ezt megelőzendő a kiságy beszerzésekor a rács magasságára is gondot kell fordítanod - legyen legalább 60 cm -, a későbbiek során pedig mindig olyan mélyre helyezd a matracot, hogy a kis artista semmiképpen ne tudja kificeregni magát.

Játékok

A baba egyre több érdeklődést mutat a külvilág iránt is, és örömmel fogad mindent, ami új ingert jelent számára, így a különböző játékszereket is - jól nézd meg azonban, mit teszel be mellé az ágyba.

Ha ugyanis egy játék egyes részei levehetők vagy letörhetők, szinte biztosra veheted, hogy a csemetéd a szájába veszi őket, aminek félrenyelés és fulladás lehet a következménye. Fordíts kiemelt figyelmet a különböző állat- vagy emberfigurák orrára és szemére, a nagyobb tesó szétszedhető játékait pedig minden körülmények között tartsd távol a babától.

Pelenkázóasztal

Sok csecsemő szenved különböző traumákat amiatt, hogy egy hirtelen mozdulat miatt, aminek a kivitelezésére addig talán nem is volt képes, legurul a pelenkázóasztalról. Hogy a te csemetéddel ne történhessen ilyesféle baleset, érdemes olyan darabot beszerezned, amit három oldaláról legalább 10 cm-es, de inkább még magasabb perem vesz körül. Ám még ekkor se hagyd rajta őrizetlenül babádat, hiszen gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy mikor válik képessé olyan helyzet- vagy helyváltoztatásra, amivel korábban sikertelenül próbálkozott.

Etetőszék

Az etetőszék révén már a néhány hónapos poronty is részesévé válhat a családi étkezéseknek, ám, ha nem kellőképpen masszív és tömör, potenciális veszélyforrást jelent babád számára - minél több és erőteljesebb mozdulat kivitelezésére képes a kis örökmozgó, annál inkább. Az etetőszék kiválasztásánál tehát ne az esztétikum vagy a praktikusság, hanem a stabilitás legyen az elsődleges szempont. Ha összecsukható darab mellett döntesz, ügyelj arra, hogy az összehajtás helyén heveder biztosítsa, és legyen egy pánt a kicsi lábai között, ami meggátolja a kicsúszást.

Gyermekülés

Sok szülőben fel sem merül, hogy az autókban biztonsági okokból kötelezővé tett gyerekülés bizonyos helyzetekben balesetveszélyes lehet, így aztán gyakorta megesik, hogy nem rendeltetésszerűen alkalmazzák azt. Előfordul például, hogy felügyelet nélkül hagyják a picit az ágyra vagy az asztalra helyezett ülésben, ráadásul anélkül, hogy rögzítették volna. Megesik az is, hogy olyan helyre teszik az ülést és a benne lévő gyereket, hogy az szemmagasságban legyen - innen pedig még nagyobbat lehet esni. A legjobb, amit tehetsz, hogy ez esetben is mellőzöd a kényelmi szempontokat, és kizárólag eredeti funkciója szerint használod ezt a babafelszerelési tárgyat.

Veszélyforrások a lakásban - melyekről nem is gondolnád

A kúszó-mászó, illetve járó baba mozgását nem lehet, de nem is szabad korlátozni. Érdemes tehát számba venned azokat a rejtett veszélyforrásokat, melyekkel a lakásban való felfedezőútja során találkozhat. Talán meglepően hangzik, de a gyógyszermérgezés sem ritka jelenség csecsemőkorban. Ne gondold, hogy csemetéd nem tudja kinyitni a nagymama színes tablettákkal teli üvegcséjét - ha pedig hozzáfér a gyógyszerhez, biztosra vehető, hogy a szájába is veszi.

Kevésbé közismert a különböző szobanövények egyes részeinek mérgező volta - holott például a kedvelt Dieffenbachia vagy leander is toxikus anyagot tartalmaz. A szobanövények biztonságosságának könnyen utánanézhetsz szakkönyvekben.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük