Édes álmot hozó gyerekágyak körképe

A gyerekágy esetében az ár mellett az is lényeges szempont, hogy a pici biztonságos, zavartalan pihenését szolgálja.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A babaágyat még a kicsi születése előtt érdemes beszerezned és összeszerelni, így még időben ki tudod találni, hogy hová kerüljön a szobában. Mivel a kisbabák a nap nagy részét még átalusszák, egy csendes, félhomályos kis kuckó sokat segít abban, hogy békésen szundíthassanak.

A nyugodt alvás nagy szerepet játszik csemetéd fejlődésében, ezért fontos, hogy az ágya a biztonsági kritériumoknak, valamint a kényelmi és a higiéniai feltételeknek is megfeleljen. Ügyelj arra, hogy az apróság fekhelye megbízható, stabil, gyerekbarát alapanyagból legyen, mely ellenáll a későbbi fogpróbálgató rágcsálásnak, hogy a nyállal keveredve se festék, se szálka ne kerülhessen porontyod szájába.

Biztonsági szempontok

A kiságy kiválasztásánál nem árt jól szemügyre venned a rácsok közötti távolságot. A bababiztos ágyak esetében ez hat-hét centimétert jelent, hiszen ez a rés még nem elég szűk ahhoz, hogy beszoruljon a gyerek keze vagy lába, viszont nem is annyira tág, hogy átférjen rajta a fejecskéje. Továbbá a biztonságos gyerekágy az izgő-mozgó kislurkók számára is meg kell, hogy feleljen, elengedhetetlen tehát, hogy a választásnál minden lehetetlennek tűnő eshetőséget is számba vegyél. Az ideális fekhely szélei és az élei lekerekítettek, nem tartalmaz kívülre eső, kiálló csavart és balesetveszélyes alkotóelemeket.

A kiságyak közül azok a legpraktikusabbak, melyeknek az egyik oldala leengedhető, illetve a rácsból néhány rúd kivehető. Ez utóbbi leginkább akkor nyeri el értelmét, mikor a gyermeked már megpróbálkozik a kimászással.

18 hónapos korukra ezzel már nemcsak kísérleteznek a gyerkőcök, hanem meg is teszik. Hogy megelőzhesd a csúnya fejre eséseket, hagyj egy kis teret neki, ahol magától is egyszerűen ki tud bújni. Mivel a leengedhető oldal inkább csak a te kényelmedet szolgálja, a legjobb, ha az apró kezek számára elérhetetlen zárral rendelkezik.

Kényelem és egészség

A matrac legalább annyira fontos, mint maga az ágy kialakítása, hiszen a cseperedők számára különösen lényeges a gerinc megfelelő alátámasztása. A jó tartás elengedhetetlen: ügyelj rá, hogy ne legyen túl puha az ágybetét, amibe a gyerek belesüppedne. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a matrac később se veszítsen tartásából, de ezt azzal is megelőzheted, ha időnként átforgatod, hogy ne feküdje ki a pici. Különböző méretben kaphatóak antiallergén matracok is, melyek alapanyaguknak és szövetüknek köszönhetően megakadályozzák a poratkák megtelepedését, ám a legtöbb normál matrac is jól tisztítható, és különösen ideális érzékeny gyerkőcöknek, ha légáteresztő anyag borítja.

Rácsos ágyak kicsiknek

Nincs jó válasz arra, hogy a rácsos ágy meddig használható, hiszen minden baba alvási szokásai mások, és a fejlődésben is eltérhetnek egymástól.

Az izgő-mozgó sajtkukacok hamarabb kinövik a kiságy kereteit, hiszen amint elérik a szélét, nem állják meg, hogy meg ne próbáljanak kimászni. Minél jobban fokozódik a mozgásigényük, és minél leleményesebbek, annál inkább jelenthet számukra veszélyforrást az addig biztonságos gyerekágy. Ez az időszak persze néhány praktikus megoldással kitolható, hiszen a kiságyak nagy részénél a matracot tartó szerkezet állítható magasságú, így fokozatosan leengedheted, hogy a csöppség ne tudjon átmászni a rácson.

Ha kicsi a gyerekszoba, érdemes olyan rácsos ágyat választanod, mely könnyen átalakítható, és tároló fiókokkal is rendelkezik. Természetesen a külcsín sem elhanyagolható, de a széles választéknak köszönhetően könnyen megtalálhatod az ízlésednek megfelelőt.

A Brendon babaáruházakban bukkanhatsz rá a vidám színű, gyerekheverővé alakítható rácsos ágyra, mely 69 990 forintba kerül. Ezt a terméket a weboldalukon is megrendelheted, akár a hozzá illő bútorcsaláddal együtt, illetve az ágyhoz tartozó, különálló felszerelésekkel, mint a baldachinfüggöny, a fejvédő és a zsebes tartó. Szintén a Brendon kínálatában találod meg a könnyű nyírfából készült mobil babaágyat, melynek ára 49 990 forint. Pici mérete és görgői miatt a lakás bármely pontján elhelyezheted, hogy mindig szemmel tarthasd a kisbabádat.

A Helimex Baby webáruházban többféle praktikus kiságy közül válogathatsz: a leereszthető, első oldali ráccsal és négy görgővel rendelkező babaágyuk 57 000 forintért kapható. A fekvőfelület két magasságba állítható, az anyaga pedig extra minőségű gőzölt bükkfa, lakkozott vagy festett változatban, zöld fiókokkal. A görgők közül kettő rögzíthető.

A Stile Baby Interio bababútorai nemcsak szépek és stílusosak, hanem kialakításuknak köszönhetően kényelmesek és biztonságosak is. A tömör keményfából készült rácsos ágyikójukat, melynek oldala leengedhető, 39 990 forintért tudod beszerezni. A matractartó rács három különböző magasságba állítható, a felső keretrészeken pedig átlátszó szilikonfelület található, mely ellenáll a babarágcsálásnak, és a csemetéd ínyét is megvédi a sérülésektől.

Gyerekágyak és heverők nagyobbacskáknak

Ha a gyermeked már nem marad meg a kiságyban, de attól tartasz, hogy a heverő még nem biztonságos számára, érdemes védőtámlás ágyikót választanod, ami meggátolja, hogy lepottyanjon, és még a takaróját is az ágyon tartja. Ezeket a típusokat galériás változatban is megtalálod, ami alatt barátságos kis játékkuckót lehet kialakítani. Ez főleg akkor praktikus, ha a gyerekszoba szűk méretei miatt helytakarékosan kell berendezkednetek. A különféle heverők leginkább óvodás kortól jöhetnek szóba, melyeknél ugyanolyan fontos szempont a kényelem és a felhasználóbarát kialakítás, na és persze az, hogy könnyen tisztíthatóak legyenek.

A Helimex Baby gyerekágyai közül két praktikus darabot ajánlunk a figyelmedbe: a fenyőfából készült, natúr ágykeretet 41 900 forintért vásárolhatod meg, ami tartalmazza az ágyrács árát is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Biztonságát a leesésgátló garantálja, elöl pedig kimászóval rendelkezik. A galériás, csúszdával is megrendelhető, védőkorlátos ágyuk 37 990 forintért kapható, mely érték a keretet és az ágyrácsot foglalja magában. A Fenyőbútor-ház oldalán található biztonságos ágykeret kétféle matracmérethez állítható, letisztult formájával pedig bármilyen stílusú gyerekszobába remekül illeszkedik, az ára 26 900 forint.

A Bellamo komplett családot alkotó gyerekbútorait egyenként is megveheted, mint a fiúszobához tartozó masszív, strapabíró gyerekágyat, ami 24 160 forintért kapható. Az Autóságyak webáruházából vidám és fantáziadús darabbal örvendeztetheted meg csemetédet, mint amilyen a sárga sportautóba foglalt ágyikó, ami matraccal együtt 48 900 forintba kerül. A Noya gyerekbútor kinyitható heverőjét eper formájú párnák díszítik, melyekkel együtt 29 900 forintért rendelheted meg.

Ezt is szeretjük