A laborlelet 8 legfontosabb adata

Így értelmezd!

Ezeket az értékeket kell alaposan tanulmányoznod a vérvizsgálat és a vizeletvizsgálat eredményei közül!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Téged is kiver a víz, amikor a laborleletedet kézhez kapod, átfutod gyorsan, és találsz valami eltérést, de nem tudod, mi lehet az? Nem hagyunk kétségek között, segítünk, hogy már felkészülten juthass el az orvosig. Ismerd meg néhány alapvető érték jelentését!

Kisrutin vérvizsgálat

Vörösvértestszám - VVT/RBC

A véredben található sejtek, a vörösvértestek az oxigént és a széndioxidot szállítják a szervezetedben. Ha a sejtek száma eltér a normálistól, az számos problémára utalhat. Túltengésük légzőszervi, tüdő- vagy csontvelőbetegségek, míg hiányuk vérszegénység, gyulladás, daganat jele lehet. Összetett szerepe miatt ne vonj le következtetést a vörösvértestszám adataiból, csak összefüggésében szabad nézni a leletet. Normál értéke 4-5.20 T/L között van.

Aszpartát-aminotranszferáz - GOT, ASAT

Amikor ezeket az enzimeket ellenőrzik, az anyagcsere-folyamataid egyik legfontosabb szereplőjének, a májadnak a működését vizsgálják. Más következtetéseket is le lehet vonni a magas értékből: lehet epe- vagy szívprobléma, esetleg izomkárosodás miatt is. Ha eltérés van, a teljesebb képhez az alkalikus- foszfát és az alanin-aminotranszferázszintet kell megnéznie az orvosnak, ezek segítenek meghatározni, hogy konkrétan mire utal az enzimszám emelkedése. Normál értéke 0-35 U/L között mozog.

Fehérvérsejtszám - FVS/WBC

Tested legnagyobb harcosai a fehérvérsejtek, melyek elpusztítják az idegen anyagokat. Megnövekedett számuk tehát valamilyen egészségügyi problémát jelez, mely a termelést serkenti.

A harckészültség oka lehet baktérium, vírus, tumor vagy valamilyen gyulladás is. A vérképző rendszer megbetegedése is okozhatja a magas értéket. A normálisnál kevesebb fehérvérsejt lehet gyógyszer mellékhatása, autoimmun betegség vagy mérgezés miatt is. Normál értéke 4-10 G/L között van.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények

Nézegess képeket!

Elolvasom

Trigliceridek

Fontos sejtalkotóként a zsírok ebben a formában vannak jelen a szervezetedben. Számos folyamathoz szükséged van rájuk: részt vesznek például a hormonok és emésztőanyagok építésében, de túlzott jelenlétük káros lehet. A helytelen táplálkozás mellett betegség is okozhatja a magas szintet, a zsíranyagcsere felborulása, a pajzsmirigy, hasnyálmirigy zavara és a cukorbetegség is. Ez pedig végső soron érelmeszesedéshez vezet, amit könnyebb megelőzni, mint kezelni. A normál érték kevesebb, mint 1,65 G/L.

Teljes vizeletvizsgálat

PH-érték - pH

Az egész szervezeted sav-bázis egyensúlyára derül fény, ha a vizeleted kémhatását vizsgálják. Amennyiben a semleges pH-nál alacsonyabb az értéked, az elsavasodást jelez. Alkalizáló, lúgosító diétával tehetsz a probléma ellen. A betegségek zömének kialakulása összefügg szervezeted kémhatásával. A magas érték túl lúgos közeget jelez, ami fertőzés miatt alakulhat ki, ilyenkor még a kórokozók kimutatása is szükséges. A vizelet normál pH-értéke 5-8 között mozog.

Veszélyes savasítók

Nézd meg dietetikus szakértőnkkel készült videónkat, és tudd meg, mely élelmiszerek felelősek a szervezet elsavasodásáért!

Urobilinogén - Ubg

A vörösvértest lebomlásából jön létre az urobilinogén, így ez egyfelől a vértestek állapotát mutatja. Ha túl magas az érték, akkor további kivizsgálásra van szükség. Lehet, hogy olyan betegségben szenvedsz, ami a vörösvértest lebomlását meggyorsítja - például vérszegénység. Ugyanakkor a máj problémáira is utalhat: például gyulladás esetén a szerv nem tudja kiválasztani az urobilinogént. Az alacsony értéknél valószínű az epeút-elzáródás. Normál értéke 17 µmol/l alatt van.

Nitrit

Egészséges körülmények között a vizelet egyáltalán nem tartalmazza ezt az anyagot. A baktériumok alakítják át a nitrátot nitritté, tehát a pozitív eredmény valamilyen bakteriális húgyúti fertőzésre utal. A problémát más tünetek is kísérik, így például vizelési panaszok és érzékeny, fájó has, gyakori vizelési inger. Gyógyszeres kezeléssel megszüntethető a betegség. Normál értéke negatív, tehát nem mutatható ki a vizeletből.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Keton

A zsír lebontásánál keletkezik keton a szervezetedben, de csak akkor, ha nem jut elegendő szénhidráthoz. Ilyenkor a hiányzó energiát zsír elégetésével próbálja pótolni. A cukorbetegség egyik árulkodó tünete lehet a vegyület jelenléte a vizeletben, de drasztikus diétát, kevés folyadékbevitelt, esetleg túlzásba vitt alkoholfogyasztást is jelezhet. Normál értéke negatív.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük