Mennyire elsavasodott a szervezeted?
Így mérd meg otthon!
Már rengeteget hallottál a sav-bázis egyensúly fontosságáról? Tudd meg, hogyan mérheted meg!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tested egészséges működéséhez lényeges, hogy a lebontó és az építő folyamatok egyensúlyban legyenek egymással. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a sejtek, valamint a közöttük lévő nedvek megfelelő savszintje. Ha helyre akarod állítani sav-bázis háztartásod egyensúlyát, alapvető fontosságú, hogy meghatározd a savak és a bázisok aktuális státuszát.

A sav-bázis szint mérése

Az anyagcsere szélsőséges kisiklásaitól eltekintve a vér pH-értéke állandóan 7,36 és 7,44 között mozog. Ezért máshol kell mérni a sav-bázis háztartás állapotát és ingadozásait: a vizeletben.

Ezt te magad is elvégezheted otthon. Bár a módszer kétségkívül nem annyira pontos, mint a laboratóriumi vizsgálat, cserébe sokkal egyszerűbb, és ugyanúgy alkalmas a túlsavasodás megállapítására.

Mérés vizeletteszttel

Bármelyik gyógyszertárban vásárolhatsz a vizelet pH-értékének mérésére alkalmas tesztcsíkokat. A csíknak fel kell ölelniük legalább az 5,0-tól 8,0-ig terjedő pH-tartományt, és a papír egyértelmű elszíneződése alapján jól felismerhetőnek kell lenniük a különböző pH-fokozatoknak.

Legjobb a végtelenített tesztcsík, melyet nyomtatott színskálával ellátott, praktikus tokban tárolhatsz összetekerve, és amely két egymástól jól megkülönböztethető színt mutat a savas és a bázikus tartományban. Ezzel a vizelet apróbb ingadozásai is jól mérhetők.

Méréskor rövid ideig tartsd az indikátorpapírt közvetlenül a vizeletsugárba, vagy fogd fel a vizeletet kis edényben, és rövid időre - pár másodpercig - mártsd bele a tesztcsíkot. Ha túl hosszú ideig tartod a csíkot a vizeletben, hamis eredményt kaphatsz! Ezután nincs más dolgod, mint összevetni a színváltozást a tesztcsíkhoz mellékelt színskálával, majd leolvasni róla a pH-értéket.

Hogyan határozhatod meg napi vizeletprofilodat?

A vizelet pH-értékét többek között az étkezés, az ivás és a verejtékezés befolyásolja - az eltérés 5-ös pH-értéktől 8-as pH-értékig terjedhet. Ezért nem elég napi egy-két mérés a test savstátuszának megítéléséhez. A gyakorlati tapasztalatok szerint hét mérésre van szükség az alábbi időpontokban.

Mérési időpontok

  • Felkelés után, reggeli előtt: 6-7 órakor.
  • Reggeli után: körülbelül 10 órakor.
  • Ebéd előtt: 12 órakor.
  • Délután, ebéd után: 15-16 órakor.
  • Vacsora előtt: 18-19 órakor.
  • Vacsora után: 20-21 órakor.
  • Éjszaka, lefekvés előtt: 23-24 órakor.

Az időadatok tájékoztatásul szolgálnak. A mérési időpontok a napirendtől függően egyénenként eltérőek lehetnek.

Élj és táplálkozz úgy, ahogy mindig szoktál, hogy pontos képet kaphass. A mérések különösen kifejezőek abban az esetben, ha egymás után több nap is elvégzed őket.

A pH-görbe értékelése

Mivel a pH-érték nappal-éjszaka ritmusban változik, kora reggel és késő este nem aggasztóak a savas értékek - 6 alatt. Az étkezések után azonban meg kell közelíteniük a 7,4-et, vagy túl kell lépniük ezt az értéket. Ha ez nálad tartósan nincs így, kattints korábbi cikkünkre, és olvasd el, hogyan változtathatsz a helyzeten.

A gyógyszerek befolyásolják a pH-értéket!

A gyógyszerek savasító hatásúak lehetnek, ahogy az acetilszalicil-sav is - például az aszpirinben. Ha rövid ideig szedsz ilyen gyógyszereket, ebben az időszakban nem érdemes mérned a pH-t. Rendszeres gyógyszerszedés esetén a mérések segítségével megpróbálhatsz a savasodást fokozó szerek ellenére is egyensúlyt teremteni savak és bázisok között.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Sav-bázis egyensúly testnek és léleknek című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük