Mennyire savasodott el a szervezeted?

Az egészségedre kártékony savasodás tünetei lopakodva jelentkeznek, de később súlyos betegségeket okozhatnak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az vagy, amit megeszel, tartja a régi mondás. Azt, hogy ez mennyire így van, az utóbbi években elterjedt táplálkozástudományi elméletek is alátámasztják. A Dr. Robert O. Young által kifejlesztett táplálkozástudományi szemléletmód lényege, hogy a szervezet pH-értéke nagymértékben meghatározza az emberek egészségi állapotát és közérzetét. Az emberi szervezet ugyanis enyhén lúgos természetű, és egyes biokémiai folyamatok ilyen környezetben működnek optimálisan. Életed során azonban számos savasító hatású, mesterséges alapanyagokból készült táplálékot, tartósítószert és egyéb kártékony anyagot viszel a szervezetedbe, felborítva ezzel tested sav-bázis egyensúlyát.

Ebben a savas környezetben - eleinte észrevétlenül - az egészségedre káros folyamatok sora indul be. Többek között csökken a csontok kalciumtartalma, növekszik az izomveszteség, károsodnak a bélfalak, a sejtek elhalnak. Ha túlságosan savas a szervezeted, fokozottan termelődik az úgynevezett kortizol, ismertebb nevén a stresszhormon is.

Kíváncsi vagy, vajon szervezeted mennyire túlsavasodott? Teszteld most, kattints ide! »

Tünetmentes folyamat

Azt, hogy a szervezet pH-értékének egyensúlya felborult, csak a legritkább esetekben érzékeled, mert a fizikai tünetek csak komoly probléma esetén jelentkeznek. Érdemes tehát időben kideríteni, hogy a sav-bázis egyensúly eltér-e a normálistól, mert a huzamosabb ideje tartó savasodás súlyos következményekkel járhat.

Olyan rettegett betegségek kialakulásához vezethet, mint a szívinfarktus, a reuma, a köszvény, a vesebetegség, a cukorbetegség, egyes gyomor- és bélbetegségek, illetve a csontritkulás. Ha a szervezeted túlságosan savas, akkor immunrendszered kevésbé lesz ellenálló, ráadásul gyorsabban öregszel. Emellett a túl savas szervezetben könnyebben kialakulhatnak a rákos folyamatok, de a cellulitisznek vagy közismert nevén a narancsbőrnek is az egyik kiváltó tényezője a túlsavasodás.

Figyelmeztető jelek

A túlsavasodásra figyelmeztető elmélet szerint születésedkor a szervezeted pH-értéke ideális szintet mutat. Részben ennek köszönhető, hogy fiatalabb korodban energikusabb és egészségesebb vagy.

A szervezeted nincs berendezkedve arra, hogy a táplálkozás során felgyülemlett savakat és káros anyagokat feldolgozza, de mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt az ideális állapotot fenntartsa.

Belső rendszered megpróbálja minél gyorsabban kiüríteni a bomlástermékeket. Ha azonban túl sok ilyen bomlástermék van, azaz a szervezeted túlsavasodott, ezek a melléktermékek eleinte ott rakódnak le, ahol a legkevesebb kárt okozzák: ez a hely a kötőszövetekben található.

Egy idő után azonban a kötőszövetek túlterhelődnek, és a szervezeted jelez. A fáradékonyság, a súlyproblémák, a betegségek és a romló fizikai állapot mind-mind arra figyelmeztet, hogy a szervezet túlságosan savas. A természetgyógyászok és táplálkozási szakemberek - közöttük Dr. Young is - arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a savas anyagok később a létfontosságú szervekben is lerakódhatnak.

Mi a teendő?

Az első fontos dolog, amit tehetsz, hogy megbizonyosodsz arról, hogy a szervezeted mennyire van kitéve ezeknek a veszélyeknek, azaz mennyire túlsavasodott. Tested pH-értékéről a vér pH-értéke árul el a legtöbbet, így érdemes elmenned laborvizsgálatra, de a vizelet pH-értéke is árulkodó lehet.

Arról, hogy miképp állíthatod vissza szervezeted pH-egyensúlyát, videónkból is sokat megtudhatsz. (%videobox(id: 60196)%) Ha rendszeresen levert, fáradékony és nyúzott vagy, esetleg az utóbbi időben hajlamosabb vagy a fertőzésekre, és gyakran szenvedsz emésztési problémáktól, akkor nagy valószínűséggel életmódváltásra van szükséged, legalábbis, ami a táplálkozási szokásokat illeti. A lúgosító étrend egyik alapszabálya, hogy kerülni kell a savas hatású ételeket, a mesterséges készítményeket, és minél több lúgos hatású élelmiszert kell fogyasztani.

Ilyen például a burgonya, a zöldségek, a gyümölcsök, a nyers tej és néhány sajtfajta, a legtöbb fűszernövény, a sötétzöld leveles saláták, a szárított gyümölcsök, különösen a datolya, a füge és a mazsola. Ilyenkor nem szerencsés sok cukrot, cukortartalmú édességeket, tésztaféléket, kávét, fekete teát, alkoholt, húst, halat, kolbászféléket és húslevest fogyasztani.

Ezt is szeretjük