Így mérd a sav-bázis egyensúlyodat!

Ha tisztában vagy szervezeted sav-bázis egyensúlyával, könnyebben tudod helyreállítani a megfelelő pH-értékeket.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szervezeted lebontó és építő folyamatai csak megfelelő körülmények között működhetnek ideálisan. Fontos, hogy tested sejtjeinek, valamint a közöttük lévő nedveknek a savszintje rendben legyen. Ha szervezeted sav-bázis egyensúlya felborul, idővel olyan problémákkal kell szembenézned, mint például a gombás fertőzések, a krónikus bőrpanaszok vagy a migrén.

Míg a vér pH-értéke a szélsőséges anyagcserezavarok kivételével állandó, a nyálban és a vizeletben jelentős ingadozások figyelhetőek meg. Pontosan ezért szervezeted sav-bázis egyensúlya viszonylag egyszerűen kimutatható a vizeletből.

Laborvizsgálat

A laboratóriumokban nagyon pontos mérési lehetőségek állnak rendelkezésre. Az orvos a vér pH-értéke mellett a szövetek folyadékainak pufferképességét is meg tudja határozni. Ezek az igen precíz vizsgálatok bonyolultak, időigényesek, és általában csak a sav-bázis háztartás súlyos felborulása esetén szükségesek. Ha azonban nem áll fenn komolyabb egészségügyi probléma veszélye, te magad is megmérheted szervezeted sav-bázis egyensúlyát.

Otthoni sav-bázis mérés

Egy sokkal egyszerűbb, bár valamivel kevésbé pontos mérési módszerrel magad is megállapíthatod testnedveid savasságának fokát. Vásárolj a vizelet pH-értékének mérésére szolgáló - minden gyógyszertárban kapható - tesztcsíkot, úgynevezett lakmuszpapírt. A tesztcsíkkal mérhető értékek 5,0-tól 8,0-ig terjednek, a különböző pH-fokok a papír egyértelmű színezésével jól felismerhetőek.

A praktikus papíradagolóra rányomtatott színskála két részből áll: egy kékeszöldre és egy rózsaszínre színeződő területből. Ennek segítségével a vizelet legkisebb pH-ingadozásait is ellenőrizheted. A méréshez a pH-papírt tartsd rövid ideig közvetlenül a vizeletsugárba, vagy először fogd fel a vizeletet egy edényben, és ebbe mártsd bele a tesztcsíkot - ezt is csak rövid ideig, hogy ne kapj hibás eredményt! Az elszíneződést vesd össze a tesztcsíkhoz mellékelt színskálával, és olvasd le róla a pH-értéket.

Milyen pH-értéket kell elérned?

A vérrel ellentétben, amelynek a pH-értéke állandó, a vizelet pH-értéke folyamatosan változik. Így akár 5,0-tól 8,0-ig - vagyis a pH-papír teljes mérési tartományáig - terjedő értékek is lehetségesek anélkül, hogy ebből rögtön krónikus túlsavasodásra kellene következtetned. Mivel a bioritmusod a nappali és éjszakai időszakoknak alávetett, ez az ingadozás teljesen normális. Egy lúgos ételekben - zöldségekben, gyümölcsökben - gazdag étkezés után megemelkedik a pH-érték, kora reggel ezzel szemben az alacsonyabb tartományokban, 5,0 és 6,5 között mozog. Ezzel együtt általánosságban elmondható, hogy az eredményeidnek normális körülmények között 5,5-7,5 között kell mozogniuk - a semleges érték: 7-es pH.

A napi pH-képed

Egy nap során mért egyetlen pH-értékből még egyáltalán nem lehet következtetni a teljes anyagcsere-állapotodra. Ezért célszerű több mérést végezni, majd az eredményeket grafikonon ábrázolni. Naponta hétszer ajánlott mérned, így értékelhető áttekintést nyerhetsz az egész napról.

A mérések időpontja

  • Reggeli előtt - 6 és 7 óra között.
  • Reggeli után - 10 óra körül.
  • Ebéd előtt - 12-13 órakor.
  • Ebéd után - 15 és 18 óra között.
  • Vacsora előtt - 18-20 óráig.
  • Vacsora után - 20-21 óráig.
  • Lefekvés előtt.

Ha a pH-érték reggeli előtt, majd lefekvés előtt 6 alatt van, az nem ad okot aggodalomra, hanem a normális nappali, illetve éjszakai ritmus következménye. Étkezések után azonban az értékeknek a 7,4-hez kell közelíteniük, de ezt akár túl is léphetik.

Néhány hasznos tipp

Fontos, hogy azokon a napokon, amikor a sav-bázis szintedet méred, ne térj el az étkezési szokásaidtól - ellenkező esetben ugyanis nem kapsz valós képet. Nagyjából azokat az ételeket edd, amiket máskor is szoktál, és annyiszor étkezz, mint általában.

Ha pontosan tudni szeretnéd, egyensúlyban van-e a sav-bázis háztartásod, ajánlott eltekintened a tabletta vagy por formájú bázisos étrend-kiegészítőktől. Ha ugyanis az egyensúlyt csak a tabletták biztosítják, változtatnod kell a táplálkozásodon.

Előfordul, hogy a gyógyszerek savasítóan hatnak. Ez érvényes többek között az acetil-szalicilsavra is, ami például az aszpirinben is megtalálható. A mérések előtt tehát kerülnöd kell az aszpirin szedését.
Ha antibiotikumok szedése következtében hasmenésed volt, a bélflóra helyreállásáig nincs sok értelme méréseket végezni, mert a hasmenés savasít. Emellett a krónikus húgyúti fertőzésre szedett gyógyszerek a vizeletet savassá teszik - ezzel gátolva a baktériumok szaporodását. A vizeletet savasító anyagok szedésekor szintén fölösleges a mérés.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Savtalanítás című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészségmegőrzés és a helyes táplálkozás. A savak és bázisok kiegyensúlyozott viszonya egészséget, életerőt és életörömöt eredményez - ezzel a tanácsadó könyvvel a savtalanítás igazi élvezet lesz. Önellenőrzéssel megtanulhatod felismerni a túlsavasodást, amit a nyolc napos táplálkozási program, továbbá a test és lélek kúrája ismét egyensúlyba hoz.

Kiadja Holló és Társa.
Ára 1832 forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük