Így mérd a sav-bázis egyensúlyodat!

Ha tisztában vagy szervezeted sav-bázis egyensúlyával, könnyebben tudod helyreállítani a megfelelő pH-értékeket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szervezeted lebontó és építő folyamatai csak megfelelő körülmények között működhetnek ideálisan. Fontos, hogy tested sejtjeinek, valamint a közöttük lévő nedveknek a savszintje rendben legyen. Ha szervezeted sav-bázis egyensúlya felborul, idővel olyan problémákkal kell szembenézned, mint például a gombás fertőzések, a krónikus bőrpanaszok vagy a migrén.

Míg a vér pH-értéke a szélsőséges anyagcserezavarok kivételével állandó, a nyálban és a vizeletben jelentős ingadozások figyelhetőek meg. Pontosan ezért szervezeted sav-bázis egyensúlya viszonylag egyszerűen kimutatható a vizeletből.

Laborvizsgálat

A laboratóriumokban nagyon pontos mérési lehetőségek állnak rendelkezésre. Az orvos a vér pH-értéke mellett a szövetek folyadékainak pufferképességét is meg tudja határozni. Ezek az igen precíz vizsgálatok bonyolultak, időigényesek, és általában csak a sav-bázis háztartás súlyos felborulása esetén szükségesek. Ha azonban nem áll fenn komolyabb egészségügyi probléma veszélye, te magad is megmérheted szervezeted sav-bázis egyensúlyát.

Otthoni sav-bázis mérés

Egy sokkal egyszerűbb, bár valamivel kevésbé pontos mérési módszerrel magad is megállapíthatod testnedveid savasságának fokát. Vásárolj a vizelet pH-értékének mérésére szolgáló - minden gyógyszertárban kapható - tesztcsíkot, úgynevezett lakmuszpapírt. A tesztcsíkkal mérhető értékek 5,0-tól 8,0-ig terjednek, a különböző pH-fokok a papír egyértelmű színezésével jól felismerhetőek.

A praktikus papíradagolóra rányomtatott színskála két részből áll: egy kékeszöldre és egy rózsaszínre színeződő területből. Ennek segítségével a vizelet legkisebb pH-ingadozásait is ellenőrizheted. A méréshez a pH-papírt tartsd rövid ideig közvetlenül a vizeletsugárba, vagy először fogd fel a vizeletet egy edényben, és ebbe mártsd bele a tesztcsíkot - ezt is csak rövid ideig, hogy ne kapj hibás eredményt! Az elszíneződést vesd össze a tesztcsíkhoz mellékelt színskálával, és olvasd le róla a pH-értéket.

Milyen pH-értéket kell elérned?

A vérrel ellentétben, amelynek a pH-értéke állandó, a vizelet pH-értéke folyamatosan változik. Így akár 5,0-tól 8,0-ig - vagyis a pH-papír teljes mérési tartományáig - terjedő értékek is lehetségesek anélkül, hogy ebből rögtön krónikus túlsavasodásra kellene következtetned. Mivel a bioritmusod a nappali és éjszakai időszakoknak alávetett, ez az ingadozás teljesen normális. Egy lúgos ételekben - zöldségekben, gyümölcsökben - gazdag étkezés után megemelkedik a pH-érték, kora reggel ezzel szemben az alacsonyabb tartományokban, 5,0 és 6,5 között mozog. Ezzel együtt általánosságban elmondható, hogy az eredményeidnek normális körülmények között 5,5-7,5 között kell mozogniuk - a semleges érték: 7-es pH.

A napi pH-képed

Egy nap során mért egyetlen pH-értékből még egyáltalán nem lehet következtetni a teljes anyagcsere-állapotodra. Ezért célszerű több mérést végezni, majd az eredményeket grafikonon ábrázolni. Naponta hétszer ajánlott mérned, így értékelhető áttekintést nyerhetsz az egész napról.

A mérések időpontja

  • Reggeli előtt - 6 és 7 óra között.
  • Reggeli után - 10 óra körül.
  • Ebéd előtt - 12-13 órakor.
  • Ebéd után - 15 és 18 óra között.
  • Vacsora előtt - 18-20 óráig.
  • Vacsora után - 20-21 óráig.
  • Lefekvés előtt.

Ha a pH-érték reggeli előtt, majd lefekvés előtt 6 alatt van, az nem ad okot aggodalomra, hanem a normális nappali, illetve éjszakai ritmus következménye. Étkezések után azonban az értékeknek a 7,4-hez kell közelíteniük, de ezt akár túl is léphetik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Néhány hasznos tipp

Fontos, hogy azokon a napokon, amikor a sav-bázis szintedet méred, ne térj el az étkezési szokásaidtól - ellenkező esetben ugyanis nem kapsz valós képet. Nagyjából azokat az ételeket edd, amiket máskor is szoktál, és annyiszor étkezz, mint általában.

Ha pontosan tudni szeretnéd, egyensúlyban van-e a sav-bázis háztartásod, ajánlott eltekintened a tabletta vagy por formájú bázisos étrend-kiegészítőktől. Ha ugyanis az egyensúlyt csak a tabletták biztosítják, változtatnod kell a táplálkozásodon.

Előfordul, hogy a gyógyszerek savasítóan hatnak. Ez érvényes többek között az acetil-szalicilsavra is, ami például az aszpirinben is megtalálható. A mérések előtt tehát kerülnöd kell az aszpirin szedését.
Ha antibiotikumok szedése következtében hasmenésed volt, a bélflóra helyreállásáig nincs sok értelme méréseket végezni, mert a hasmenés savasít. Emellett a krónikus húgyúti fertőzésre szedett gyógyszerek a vizeletet savassá teszik - ezzel gátolva a baktériumok szaporodását. A vizeletet savasító anyagok szedésekor szintén fölösleges a mérés.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Savtalanítás című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészségmegőrzés és a helyes táplálkozás. A savak és bázisok kiegyensúlyozott viszonya egészséget, életerőt és életörömöt eredményez - ezzel a tanácsadó könyvvel a savtalanítás igazi élvezet lesz. Önellenőrzéssel megtanulhatod felismerni a túlsavasodást, amit a nyolc napos táplálkozási program, továbbá a test és lélek kúrája ismét egyensúlyba hoz.

Kiadja Holló és Társa.
Ára 1832 forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük