Így kerüld el a veszélyes elsavasodást!

Nem mindegy, mit mivel eszel!

Ha meg akarod előzni a túlsavasodás okozta betegségek kialakulását, figyelj oda az élelmiszerek kombinációjára is!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kiegyensúlyozott emésztés, valamint az elsavasodás megelőzése érdekében rendívül fontos az élelmiszerek megfelelő kombinálása. A különböző ételek más-más speciális feltételeket támasztanak az emésztőrendszerrel szemben. A fehérjék emésztése például savas környezetet igényel, és a gyomorban zajlik.

Ezzel szemben a keményítő megemésztéséhez enyhén lúgos közeg szükséges, és már a szájban elkezdődik, valamint a vékonybélben is folytatódik. Ugyanez igaz a zöldségekre. Ahhoz, hogy megőrizd egészségedet, elkerüld szervezeted elsavasodását, mely számos veszélyes betegség kialakulásához vezethet, tisztában kell lenned néhány alapvető, táplálkozással kapcsolatos szabállyal.

A zöldségek előnyeiről

Ha szeretnéd elkerülni szervezeted elsavasodását, elsősorban zöldséget kell fogyasztanod. Nem csupán kalóriaszegény, szénhidrátszegény, valamint tápanyagokban gazdag élelmiszerek, de tested pH-értékét is a lúgos irányba tolják el. Fogyassz tehát sok zöldséget, de nagy többségük legyen ténylegesen zöld - ezek tartalmazzák a legtöbb klorofillt, mely segíti az oxigénszállítást, emellett megnehezíti a rákkeltő anyagok kötődését a DNS-hez.

Szabályok a keményítőről

Keményítőket ne fogyassz állati fehérjével, savakkal, magas cukortartalmú gyümölccsel - szilvával vagy cseresznyével. A keményítőben gazdag ételek - mint például a burgonya, a kenyér vagy a tészta - a szervezetben egyszerű cukrokká bomlanak le, így, ha melléjük magas cukortartalmú gyümölcsöket, esetleg állati fehérjét eszel, csak még tovább növeled a bevitt cukor és sav mennyiségét. Ez a kombináció elegendő mérget termel ahhoz, hogy az immunrendszer működését öt órára - vagy még hosszabb időre - legyengítse.

A keményítőben gazdag élelmiszereket tehát inkább zöldségekkel vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel - almával, avokádóval, citrommal - fogyaszd.

Mi a helyzet az olajokkal?

Olajokat mindig zöldségekkel és alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel fogyassz. Bár kombinálhatóak keményítővel is, állati zsírokkal vagy fehérjékkel ezt ne edd. Az olajok lassítják az állati fehérjék emésztését, így kombinációjuk elsavasodáshoz és túlsúly kialakulásához vezethet.

Az olajos magvak, az avokádó és a diófélék - melyek mindegyike kiváló, egészséges zsírforrás - kombinálhatóak növényi és állati fehérjével, keményítővel, sőt, még magas cukortartalmú gyümölcsökkel is. Ne öntsd le a halat olajjal vagy vajjal - használj inkább citromlevet, csípős zöldséges mártást vagy fűszereket!

Fehérjék

Amikor az állati fehérje emésztődik a gyomorban, sav termelődik. Ha keményítővel kombinálod, akkor a keményítőből kialakuló cukrokból további sav képződik, ami emésztési zavarhoz, gyomorégéshez és bélgáz képződéséhez vezet - az elsavasodott szervezetben fellépő sok más negatív tünet mellett. Ugyanez történik, ha még több savat viszel be például a magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztásával. Az olajokkal is vigyáznod kell, mivel lassítják az állati fehérje emésztését - székrekedést, savas felböfögést, gyomorégést és bélgázképződést okozva.

Az állati fehérjét elsősorban zöldségekkel vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel kombináld. Ne fogyassz állati fehérjét keményítővel, savakkal vagy olajokkal. A növényi fehérjék - melyekből sokat tartalmaz a kelbimbó, a brokkoli, a fejes saláta vagy a spenót - viszont minden alacsony cukor- és magas víztartalmú zöldséggel és gyümölccsel, valamint olajokkal is kombinálhatóak.

Óvatosan a gyümölcsökkel!

A gyümölcsök többsége sok cukrot tartalmaz, ami savat képez. Ha fehérjével kombinálod őket, az könnyen elsavasodáshoz vezethet - mivel a keményítő és a cukor együtt megduplázza a bevitt cukor mennyiségét. A gyümölcsök és az olajok összekeverése székrekedéshez és a tápanyagok elégtelen felszívódásához vezethet. Mindezek miatt tanácsos a magas cukortartalmú gyümölcsöket - például a szőlőt vagy a narancsot - inkább önmagukban fogyasztanod, amennyiben szervezeted elsavasodott.

Említésre méltó kivétel

Az avokádó valójában gyümölcs, de kevés cukrot és viszonylag sok fehérjét tartalmaz, így kombinálható zöldségekkel és keményítővel is. Fogyaszd kedvedre az élesztőmentes tönkölybúzakenyérből készült avokádós szendvicset, illetve avokádó- és paradicsomszeleteket jázminrizzsel, citromlével.

Cikkünk Robert O. Young és Shelley Redfrod Young A pH csoda című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha szeretnél búcsút inteni az alacsony energiaszintnek, a fölös kilóknak és a rossz emésztésnek. A könyvben szereplő teljesen új és bizonyítottan hatékony táplálkozási program jó hatással lesz szervezeted sav-bázis egyensúlyára, és segíteni fog abban, hogy megőrizd egészségedet. Állítsd helyre szervezeted egyensúlyát a megfelelő étrend segítségével!

Kiadja az MG Európa Kft.
Ára 2900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük