Ezek a kritikus adatok a laborleletben

Figyelj rájuk!

Értelmezhetetlen adatok tömkelege áraszt el, ha belenézel a laborvizsgálat eredményébe? Íme, egy kis segítség!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A leletben található információk elsősorban az orvosodnak szólnak, de nem baj, ha te is értesz néhány dolgot. Összegyűjtöttünk neked pár értéket, melyek az egész szervezetedre vonatkozó információkat adnak. Természetesen pontos diagnózissal csak a kezelőorvosod szolgálhat.

Vérvizsgálat

Vérsejtsüllyedés - VSS

A nőknél gyorsabb a vér ülepedésének folyamata, mivel valamivel kevesebb alkotóelemből áll, mint a férfiaké. Nők esetében az átlagérték 3-10 mm egy óra alatt, de 20 mm/h alatt még nem számít kritikusnak.
A lassú ülepedés valamilyen vérbetegségre utalhat, de egyes gyógyszerek hatására is bekövetkezhet. Ezzel szemben a túl gyors ülepedés gyulladásra utal.

Ennek kiváltó oka bakteriális vagy vírusos fertőzés, vérszegénység, májbetegség, krónikus reumatológiai gyulladás vagy daganatos megbetegedés is lehet.

Vércukorszint

A vércukorszint mérésével megállapítható a cukorbetegség, és nyomon követhető az aktuális vércukorszinted. Egy egészséges szervezetben a vércukorszint értéke 4-5,5 mmol/l között található, étkezés után pedig maximum 8 mmol/l lehet.
Magas vércukorszintet a diabéteszen túl okozhat még pajzsmirigy-túlműködés, hasnyálmirigy-gyulladás, különböző hormonbetegségek és számos gyógyszer. Ha alacsony a vércukorszint, annak hátterében állhat többek között inzulintúladagolás, pajzsmirigy-alulműködés vagy hormonzavar.

Fehérvérsejt - FVS, WBC

A fehérvérsejtek a csontvelőben és a nyirokcsomókban jönnek létre, és elsősorban a vérben, de a szövetekben is megtalálhatók. A fehérvérsejteknek több fajtáját lehet megkülönböztetni, legfőbb szerepük pedig a baktériumok elleni védekezés. Átlagos értékük 4000-10000 Mio/mikroliter vagy 4-10 g/l.
A túl magas értéket általában gombás vagy bakteriális fertőzés okozza. Ezen kívül vérzés, erős sokk, akut mérgezés vagy leukémia is állhat a háttérben. Az alacsony érték jellemzően vírusos fertőzésre utal, de csontvelő-károsodás is okozhatja.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vizeletvizsgálat

pH-érték - pH

A vizelet pH-tesztje annak vegyhatását vizsgálja, vagyis azt, hogy mennyire savas, illetve lúgos. Abban az esetben elfogadható a mért érték, ha a 4,5-8,5-ös referenciatartományon belül található. A megfelelő egyensúlyon múlik, hogy mennyire hatékonyan szívja fel a szervezet az ásványi anyagokat.
Az ideális tartomány alatti eredmény savasságot jelez. A túl savas szervezet nem képes kiválasztani minden fontos ásványi anyagot - például kalciumot, magnéziumot, nátriumot vagy káliumot -, ezért a csontokból és egyes szervekből vonja ki a számára szükséges mennyiséget. A túlságosan lúgos vizelet bakteriális húgyúti fertőzésre utal.

Vörösvértest - VVT viz.

Érdemes abból kiindulni, hogy nem egészséges, ha a vizeletben vörösvértest található. Ugyanakkor normálértéke 0-5 db/µl közé tehető, tehát ezen a tartományon belül nem tekinthető kórosnak.
Ha azonban ennél magasabb számokat látsz a leletben, biztosra veheted, hogy valamilyen rendellenesség van a háttérben. A vizeletből kimutatható vörösvértest utalhat vese- vagy húgyúti betegségre, vesekőre, daganatra, esetleg húgyúti gyulladásra. Emellett azonban fokozott fizikai aktivitással, menstruációval, esetleg gyógyszermellékhatással is összefüggésbe hozható.

Fehérje – PROT T.

A vizeletből a benne kiválasztódó fehérjék összmennyiségét állapítják meg. Ez az érték normális esetben elég alacsony, 0-0,25 g/l. Fehérje kerülhet a vizeletbe vér vagy genny formájában is.

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

A magasabb értékek hátterében leggyakrabban valamilyen vesebetegség áll. A vizeletben a normálisnál több fehérje lehet ezen kívül fizikai megterhelés, láz, húgyúti fertőzés, szívbetegség, illetve terhesség esetén. Ezen kívül daganatok által termelt fehérjék jelezhetik azok jelenlétét a szervezetben.

Ezt is szeretjük